<link rel="stylesheet" href="styles.css">
Meny

Speiding på tull og litt på ekte

Denne uka har speiderrealityserien Alltid beredt premiere på TVNorge og discovery+. Kan komiker Steinar Sagen gjøre seks kjendiser om til ekte speidere?

I mange år var Steinar Sagen med i speideren, og i serien Alltid beredt leder og veileder han Siri Kristiansen, Jenny Skavlan, Harald Eia, Henrik Mestad, Ahmed Mamoud og Henrik Fladseth – alle kjent fra humor- og teaterscener, radio og TV – når de skal prøve seg på speiderferdigheter og ta speidermerker. Serien ble spilt inn i sommer.

Location speiderleir
Vi besøkte «speiderleiren» i Maridalen ved Oslo en fin og varm dag. Speidere fra Nes-Årnes speidergruppe har hjulpet til med å bygge leir til innspillingen. På leirområdet traff vi Steinar og et par av wannabe-speiderne.

Dere gjør så mye gøy her!
– Ja, hehe, det er sant, jeg har bada i elva og alt. Og så er det artig å sette speideren på kartet igjen. Men det blir jo en litt tullete variant av det vi kjenner fra før.

Hvordan har det vært å være speider igjen?
– Det er helt magisk! Jeg blir umiddelbart tatt tilbake til da jeg var sånn 14–15 år. Kjempegøy! Henrik Mestad er den eneste andre her som har vært speider, og han får sånne flashbacks, våkner om natta og kommer på speidersanger og sånt. Så det er bare kos!

Hvilken speidergruppe var du med i?
– I 1. Holmlia KFUM-speidere. Og Henrik var i 5. Grefsen. Han var innom speideren i to omganger, men den første har han helt glemt, konstaterer Steinar og tørker svetten av panna i solsteiken. 

Velkommen til Alltid beredt-leiren! Steinar Sagen syntes livet som speiderleder for seks komiker-speidere var fint! Foto: Katinka Rosbach.

– Jesus er bra, altså
– Jeg fikk alltid beskjed om det i KFUM-speider’n, at det er ikke noen særlig forskjell: «Det er litt mer Jesus her, kanskje, men det er Jesus der også, i speiderforbundet.» Men Jesus er bra, altså. Det er ikke så mye Jesus her, da. Er nok litt nedtonet.

I serien Alltid beredt er du en slags karakter, hva har inspirert den?
– Altså, jeg er jo meg selv, men jeg er den jeg tror jeg ville vært hvis jeg skulle blitt speiderleder i virkeligheten. Det jeg husker fra de speiderlederne jeg har hatt er at man må ta på seg en sånn autoritetsmaske, man må liksom (her snakker han med høy stemme): «Yes, ålreit, da samles vi her!». Du må heve stemmen og gjøre deg myndig, da, selv om du kanskje ikke er vant til det fra arbeidslivet eller privat. Når du har på deg speiderskjorta … det skjer noe, så jeg har tatt på meg en rolle hvor jeg er litt sånn besservisser, hehe, og inspirert av lederne mine, som sagt.

Hva synes du har vært mest moro?
– Det er jo gøy å se når de setter i gang med oppgaver de får og skal lage surringer og knyte og gjøre alle de tingene som man gjør i speideren og ingen andre steder. Så ser jeg på og tenker: «Hæ? Skjønner dere ikke hvordan dere skal feste to stokker til hverandre?» Så den oppdagelsen, av at jeg har en del sånne «handyman-greier» fra speideren, er jo veldig gøy å se, hehe. De som ikke har vært i speideren, de knoter jo veldig. Jeg kan nesten ikke forstå det!

Sånn gjør du! Steinar viser Harald Eia fra patruljen Kongeørn hvordan han skal surre. Foto: Monster Entertainment.

Synes du de er gode speidere, da?
– De viser veldig respekt for det, og det skjer noe når man får på skjerf og skjorte. Så de, hehe, prøver å framstå som speidere. De gjør så godt de kan. Så, ja, absolutt.

Har det gitt deg mersmak?
– Eh … det har gitt mersmak til å lage mer av dette! Men til å overta en tropp og være leder, det føles som et annet ansvar. Men jeg har veldig lyst til at mine egne barn – jeg har en sønn på seks – skal begynne i speideren. De beste minnene fra barndommen min er stort sett fra speiderleirer og sånn. Så, ja, jeg skal prøve å lure ham inn der, svarer han med et glis.

Solid opplegg i bånn
– Jeg tror jeg begynte i speideren litt fordi mora mi tenkte sånn: «Han er åpenbart ikke noe idrettstalent, så kanskje speideren er noe, der er det kristendom og gode verdier, så slipper han å bli narkoman når han blir eldre …»

Enten, eller?
– Ja, haha, enten, eller!

Blåse, blåse, blåse! Det regner godt, men Henrik Fladseth gjør sitt beste for å få fyr. Foto: Monster Entertainment.

Det er lenge siden Steinar Sagen var speider, men han deler gjerne sine egne betraktninger om hva speideren handler om: – Speideren er jo veldig todelt, du har det opplegget, ikke sant – skjorta, alt man skal gjøre, surringer, Kristus, alle det der. Og så har du den andre delen, det mer militsaktige, jeg husker kamuflasjeutstyr, kniver, alle de greiene der. Det er gøy å prøve å bryte med opplegget, liksom …: «… ah, andakt er døvt, vi stikker og gjør noe annet i stedet!» Men det er viktig at man har et opplegg i bånn, og så kan man tillate seg å gjøre de andre tingene. Så for meg var speideren det å være litt i opposisjon til selve opplegget. Selv om vi selvfølgelig gjorde det vi skulle også. Og sang speiderbønnen. Og hadde på redningsvest.

Søppelsuksess
– Og så var det litt sånn at pinnebrødet skulle være svidd utenpå og rått inni, og smaken av det brente sammen med den deigen, det er noe med det. Og samholdet får man uansett om man følger opplegget eller gjør det litt mer sånn … hehe … militært.  

Er det noen aktiviteter her du har satt ekstra pris på? 
– Noe jeg synes var veldig gøy, jeg vet ikke hvor sterk forankring det har i virkeligheten, da, det var å lage en redningsvest av søppel. Det gikk overraskende bra, alle tre patruljene klarte å lage en velfungerende redningsvest. Altså ikke en flytevest, men en redningsvest som holdt meg på ryggen, også i bevisstløs tilstand. Så hvis ikke dere bruker denne aktiviteten allerede, så anbefaler jeg den!

Realityspeiderne syntes det var stor stas å få besøk av ekte speidere. Steinar sammen med generalsekretær Stine Schultz Heireng fra Norges speiderforbund og Else Irene Kjelling fra KFUK-KFUM-speiderne. Foto: Katinka Rosbach.

Har elsket hvert sekund! 
Vi traff også på 
Siri Kristiansen, en av speiderne i patruljen Rognkjeks:

Hei, Siri, hvordan har det vært å være speider?
– Det er en gavepakke til den delen av meg som liker å være ute, liker å bygge ting, finne ut av ting og føle meg selvstendig ute! Jeg har elsket hvert eneste sekund av det!

Du var ikke speider da du var liten?
– Nei, dessverre!

Hva har du likt best?
– Jeg synes alt som skal bygges er veldig gøy. Jeg er ikke så glad i de kreative oppgavene, som å lage rop og sette opp skuespill og de tingene der. Men bål, og å spikke, alt som har med håndverk å gjøre, det er gøy. Vi har ikke lært noen knuter ennå da, det har jeg veldig lyst til. Leiren er ikke helt slutt ennå, så det bør komme noen knuter!

Siri Kristiansen skulle gjerne vært speider da hun var barn, men fikk endelig prøve seg! Foto: Monster Entertainment.

– Som ei kule!
Kari Benoninsen er produsent for serien hos Monster: – Dette blir veldig bra! konstaterer hun fornøyd. – En spør seg jo alltid mange ganger underveis i produksjonen: Blir dette gøy? Men det ser vi at det gjør, det funker som ei kule! Nå skal vi sette dette sammen til ti episoder à 43 minutter, og fordi speiderne våre er morsomme hele tiden, blir det en utfordring å kutte i alt vi har filmet.

Deltakerne er delt inn i tre patruljer, Kongeørn, Lemen og Rognkjeks. – Patruljene tar merker hver dag, forklarer Kari. – Du kan si at det er ekte speidermerker med en vri. Vi har jo måttet tilpasse merkekravene noe. Utgangspunktet er merker og aktiviteter fra Speiderbasen og Aktivitetsbanken, og så tenker vi sånn: «Hvordan kan dette bli underholdning? Hvordan gjør vi det slik at det blir morsomt å se på?»

Utfordring for produsent Kari Benoninsen og kollegene i Monster: Lage gøyal underholdning av speidermerkene! Harald, Henrik, Ahmed, Jenny og Henrik tester naturkunnskapen sin. Foto: Monster Entertainment.   

Grundig speiderresearch
Serien er et humorshow, men litt annerledes enn mange andre. – Det er klart vi tøyser med speideren, det er jo et underholdningsprogram, men IKKE uten kjærlighet og varme! Understreker Kari. – Det håper vi kommer frem. Steinar korrigerer oss, og noen av oss som jobber med å lage serien har brukt mye tid på å sette seg inn i hva speideren er, i speiderprogrammet og i speiderkunnskap.

– Deltakerne har fått øvd seg på mye forskjellig gjennom uka, men jeg tror vi må kalle dem småspeidere ennå, ler hun. – Men de har klart seg fint, altså, som da de måtte tenne bål i pissregn! Og pioneroppgavene har de også løst bra, og med en morsom vri, bare vent og se!

Se første episode av Alltid beredt på TVNorge søndag 25. september kl. 21.30 eller på discovery+ fra søndag formiddag!

Else Irene Kjelling lærer realityspeider Ahmed Mamow å knyte vennskapsknute på skjerfet. Foto: Katinka Rosbach.  

 

 

  • Publisert: 22.09.2022
  • Av: Kirvil Kaasa
  • Foto: Katinka Rosbach og Monster Entertainment