Spennende møter i Serbia

I februar var Eirik og Ane fra speiderstyret i Beograd i Serbia. Der var Internasjonale kontakter (IC-er) fra speiderforbund i hele Europa var samlet for å utveksle erfaring og få oppdateringer fra WOSM Europa og WAGGGS Europa.

Vi (Eirik og Ane) er nye som internasjonale kontakter, så samlingen var en god innføring for oss. Det var en spennende og lærerik helg med mange nye bekjentskaper og tips og triks. Det føles godt å komme i gang med denne delen av IC-rollen også, og vi gleder oss til både å tale for NSFs interesser internasjonalt og bringe tilbake nyttig kunnskap og gode verktøy!

Roverway 2024

Under en av øktene ble Roverway diskutert, og vi stilte opp for å ta med oss mest mulig informasjon tilbake. Vi ønsker at styret og roverne skal kunne være klare i tide for å ta en avgjørelse om hvorvidt Norge skal søke om å arrangere Roverway i 2024. Så nå skal vi ha øyne og ører åpne for å få med oss når det kommer mer informasjon!

Forskjellig organisering

Noe av det som kom tydelig frem i løpet av forumet, var alle de forskjellige måtene organisasjonene i Europa er organisert på. I noen organisasjoner er IC-en valgt av og blant styrets medlemmer som i NSF, mens andre steder utpeker styret en annen frivillig. Andre forskjeller mellom organisasjonene kommer også frem i politiske diskusjoner. Det mange kanskje ikke er klar over, er at NSF kalles en SAGNO (Scout and Guide National Organisation) i internasjonal sammenheng. Dette betyr at jentene våre er medlem i verdensorganisasjonen for jentespeidere (WAGGGS), mens guttene våre er medlem i verdensspeiderorganisasjonnen (WOSM).

Noen organisasjoner i Europa er SAGNO-er som NSF, andre er bare medlem av WAGGGS eller WOSM, mens noen igjen kalles super-SAGNO-er. I den sistnevnte typen organisasjon er jentene medlem av både WAGGGS og WOSM. Disse forskjellene gjør at vi i noen sammenhenger opplever politiske saker forskjellig og har litt forskjellige prioriteringer. Ulike utgangspunkt og syn skapte spennende diskusjoner rundt videre samarbeid for WAGGGS og WOSM på Europa-nivå.

Muligheter fremover

Hvis dere lurer på mer om speiding utenfor Norge, er det bare å ta kontakt med Eirik, Ane eller internasjonal komité! Det finnes utrolig mange forskjellige muligheter for grupper og enkeltpersoner både med tanke på leire, kurs, turer og frivillige verv.

Merk også at vi nettopp har utlyst ledige plasser i internasjonal komité og ungdomsdelegatplasser til Europa-konferansen i Split i Kroatia i august. Det kan du lese mer om her.

Fakta

IC står for International Commissioner og er navnet på den rollen som utgjør bindeleddet mellom en nasjonal speiderorganisasjon og en av verdensspeiderorganisasjonene World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS) og World Organization of the Scout Movement (WOSM). De norske IC-ene nå er Eirik og Ane fra speiderstyret i NSF, og Anne-Line Evenstad Dahlen og Martin Gjønfjell fra KFUK-KFUM-speiderne.

WAGGGS (World Association of Girl Guides and Girl Scouts) har over 10 millioner medlemmer i 144 land.

Alle jenter i NSF er medlemmer av WAGGGS. Tilknytningen til WAGGGS styres gjennom Speidernes fellesorganisasjon, som er et samarbeid mellom KFUK-KFUM-speiderne og Norges Speiderforbund.

The Europe Region WAGGGS er en av fem regioner i WAGGGS. Europe Region WAGGGS er en paraply organisasjon på Europeisk nivå som omfatter 38 speiderforbund og mer enn 1 million speiderjenter i hele Europa. Europe Region WAGGGS har sin egen logo. Den består av E for Europa, med Europakartet tegnet i selve bokstaven. På den andre siden er det et speilvendt bilde av E’en, med WAGGGS verdensmerket i. Det hele viser hvordan Europe Region er en del av verdensforbundet WAGGGS.

WOSM er forkortelsen for World Organization of the Scout Movement.

WOSM har ca. 40 millioner medlemmer fordelt på 164 land. Alle gutter i NSF er medlemmer av WOSM. Tilknytningen til WOSM styres gjennom Speidernes fellesorganisasjon, som er et samarbeid mellom KFUK-KFUM-speiderne og Norges speiderforbund. The European Scout Region er en av seks regioner i WOSM. WOSM og har sitt hovedkontor i Kuala Lumpur, med to avdelinger i Brussel og i Genève.

• Publisert: 22.03.2019
  • Av: Ane Nørstebø Laache og Eirik Ulltang Birkeland
  • Foto: Alexander Vestrum
  • Speiderstyrets blogg