Stor guide: Slik velger du riktig kokeapparat

Det finnes en hel liten skog av ulike typer kokeapparater der ute – Team Speider-sport har testet dem.

Patruljens favoritt: Gassbrenneren

Den utålmodiges venn: Varmefordeleren

I sprengkulde: Multifuelbrenneren

Hvis du liker knitring og skogens ro: Bålbrenner

Ekte kosefaktor: Bål

Valg av brensel

En viktig forskjell mellom de ulike kokeapparatene, er hvilken type brensel du bruker. Her er det mange varianter: Rødsprit, parafin, bensin, gass, ved og mer.

– Som regel anbefaler vi speidere å bruke gass. Du kan enkelt regulere varmen, den gir mye varme og soter lite. Sammenlignet med rødsprit, som mange brukte før, er gass bedre på alle måter, forteller Lars.

– Gass kan brukes til det meste, men er det minusgrader, gir gassen veldig liten varme. Skal du ha en helårs-løsning, er det bedre å velge en multifuelbrenner, hvor du kan bruke ulike typer brensel, gass om sommeren, og for eksempel parafin eller renset bensin når det er kaldt, forklarer Rebecca.

Vanskelig vind

Været betyr også noe for den som skal lage mat utendørs.Særlig vinden kan bli en utfordring når du bruker gassbrenner, forteller Lars. Men det finnes løsninger på dette, sånn at du kan lage mat nesten uansett hvor mye det blåser. Noen gassbrennere selges med en litt tykk aluminiumsfolie som du kan brette rundt brenneren. Den fungerer som en vindskjerm. Du kan også bruke vanlig aluminiumsfolie og lage din egen vindskjerm, bare brett flere lag, slik at den blir litt stivere.

Liggeunderlaget kan også fungere som vindskjerm hvis det er veldig mye vind. Men husk at det er brennbart, så litt avstand fra varmen er lurt. Da slipper du å sove på bar bakke!

Stødig trefoting

– Mange spør oss om de bør velge et stormkjøkken komplett med brenner og kjelesett, eller om de skal velge en trefoting og kjøpe kjelesettet ved siden av, forteller Lars. Det er smak og behag. Med trefoting kan du bruke den kjelen du vil, også en større kjele enn den som passer oppi stormkjøkkenet. Det er praktisk hvis du skal lage mat til mange. Men det er veldig lettvint med stormkjøkkenet når alt kan pakkes sammen i ett.

– Vi tar stort sett bare med stormkjøkkenet fordi det er så enkelt og greit, både i marka og på fjellet, forteller Rebecca. – Stormkjøkken kan du herje vilt med, mener Lars. – Det tåler alt og varer omtrent evig. Siden det er et lukket system, er det mindre risiko for velting og skogbrann. På vinteren er det bare å sette det rett ned på snøen. Skal du koke lenge, kan du legge en grein med granbar eller noe annet lurt under, så smelter det ikke ned i snøen.

Denne saken har tidligere stått på trykk i SPEIDEREN #3 - 2018.

Speidersport-Brenner-Stormkjøkken-med-gass-415-Modell-Lars-Frostvoll-Foto-Iver-Gjendem.jpg

• Publisert: 11.02.2019
  • Av: Iver Gjendem