Stropp er topp

Jacob Weisæth deler svært gjerne på kunnskap om knivsliping, stål, grad og grit. Men det er altså ikke nok å bare slipe kniven. Skal kniveggen gå fra skarp til sylskarp kan du like godt lære deg verbet å stroppe.

Tekst og foto: Iver Gjendem //

– Det gjør så vondt!

Hårene reiser seg på armen til knivekspert og speider Jacob Weisæth når han med skrekk forteller om knivsliping med skjerpestål på kokkeprogrammene til Eyvind Hellstrøm.

– Det blir sikkert bra TV-bilder av det, altså, men det er jo bare tull om man ikke bruker den nøyaktig.

Skjerpestål bøyer nemlig bare stålet på den ytterste delen av kniveggen frem og tilbake, før ytterste delen av eggen rett og slett brekker av.

– Gi meg heller en mafiafilm med en skikkelig barberer med skinnstropp.

Det er nemlig slipevoksen som er smurt på læret som skal gjør jobben, ikke læret i seg selv. Jobben til læret er å gi feste til den finkornede slipevoksen. Om du ikke er nerd da, slik som Jacob. For det finnes selvfølgelig unntak også her.

Portrett av Jacob Weisæth Foto Iver Gjendem, nytt utsnitt.png

 

Å stroppe

– Har du hakk og ellers en dårlig råegg, må du selvsagt slipe den først. Men stropper du ofte, får du en skarpere kniv, og da slipper du å slipe den så ofte.

Jacob deler svært gjerne på kunnskap om knivsliping, stål, grad og grit. Men det er altså ikke nok å bare slipe kniven.

– Når du sliper, lager du en grad på kniveggen. Dette er rester fra slipingen som samler seg på motsatt side av eggen du sliper. Når du bytter side, bytter graden også side.

Poenget med å stroppe er derfor å gradvis fjerne hele graden, samtidig som du polerer kniven. Da blir kniven skarpere, og den vil være skarpere lenger enn om du bare sliper.

Slik stropper du

For å få best mulig effekt ut av en stropp, må den settes inn med et polerende middel som slipevoks, som er beregnet for stål. Akkurat som med steinbryner, finnes disse i ulike grovheter. Hos Speider-sport kan du kjøpe knivstropp med tilhørende slipevoks.

 • Gni slipevoksen godt inn i læret og begynn å stroppe. Her skal kniveggen dras fra stroppen, og ikke mot slik som med steinbryner. Dra kniveggen langs stroppen med moderat press, og pass på at du ikke vinkler bladet høyere enn den vinkelen du satte med brynene.
 • Når du har jobbet en liten stund på en side av kniveggen, vil du møte eggen på den andre siden. Når dette skjer, dannes det en grad. Du kan kjenne graden om du drar en negl eller en flis langs den siden av kniveggen du ikke sliper. Når graden går langs hele kniveggen, bytter du side.
 • Gjenta prosessen du allerede har gjort på den andre siden, og vær nøye med å bruke omtrent like mange drag. Fortsett til du har flyttet hele graden tilbake til den andre siden av eggen. Gjenta prosessen på finere korning til du har fjernet graden helt.
 • Da begynner poleringen på den glatte lærsiden. Det skal på dette tidspunktet ikke være mulig å kjenne noen rester av råeggen du slipte fram tidligere.

Speidersport Jacob Weisæth legger slipevoks på stropp Foto Iver Gjendem.jpg

Slik sliper du kniv og turøks

 1. Fukt brynet og press knivbladet mot brynet med roterende bevegelser.
 2. Kniven skal ha en vinkel på 15 grader i forhold til slipesteinen/brynet.
 3. Eggen på øksa slipes ved å presse brynet med roterende bevegelse mot på eggen.
 4. Er øksa veldig sløv, kan du bruke en stålfil til den første slipingen før du gjør siste finpuss med bryne.

Speidersport BH21245 Jacob Weisæth sliper kniv på Gränsfors Bruks slipestein Foto Iver Gjendem.jpg

 

 • Publisert: 16.11.2018
 • Av: Geir Storli Jensen
 • Foto: Tekst og foto: Iver Gjendem

Del saken

Våre samarbeidspartnere

Studieforbundet natur og miljø
Flyktninghjelpen
Frivillighet Norge
LNU logo
Norsk friluftsliv
Vitensenterforeningen