<link rel="stylesheet" href="styles.css">

Turplaggtesten med Kakaostorkene

Det er viktig å vite hvordan du skal kle deg: ull innerst, beskyttelse mot vind og vann ytterst og et mellomlag når du trenger det. Men det finnes et enormt utvalg av turtøy, og prisene og kvaliteten varierer en god del. En av produsentene er Tufte Wear, som Norges speiderforbund og Speider-sport samarbeider med. De har laget mange av profilplaggene våre.

Gjennom vinteren og våren testet speiderne i patruljen Kakaostorkene hvert sitt sett med turklær fra Tufte Wear. Målet var å finne ut hvor godt plaggene fungerer på speiderturer i forskjellige typer vær og temperatur.

Favorittene
Etter å ha brukt klærne på ulike turer gjennom flere måneder, svarer speiderne nesten i munnen på hverandre når de blir spurt om de har fått noen favorittplagg:
– Boblejakka, helt klart. Den er det diggeste plagget!
– Jeg bruker også jakka mest.
– Jeg og, men stillongsen er blitt favoritten min.
– Både stillongsen og overdelen, hele settet.
– Jeg er delt mellom jakka og ullfleecen.
– Enig med Albert, jeg bruker jakka mest, men jeg liker ullundertøyet best.
– Jeg ble veldig svett av de sokkene!

Kort oppsummert er de stort sett veldig fornøyde, men har de noen tips til Tufte Wear til forbedringer?

Mer bevisste
– Vi er jo ikke eksperter på klær, men det er noen detaljer som de kanskje vil like å høre om. Et eksempel er fra jakka, forklarer patruljefører Casper. – Hele patruljen ..., begynner han, men her protesterer de andre høylytt, så han må nyansere litt: – Eller noen av oss, i alle fall, hadde foretrukket tommelhull på ermene. Det lille båndet på glidelåsen på jakka, det du drar i for å lukke og åpne, er litt for slakt. Det hadde vært fint med en annen løsning. Men det er småting.

Hva erfarte dere, bortsett fra fordelene og ulempene ved plaggene?
– Vi er blitt mer bevisste på hvordan plaggene kan brukes under ulike forhold, og på når de ikke er så godt egnet. Vi er også litt mer oppmerksomme på kvalitet og hvor mye det har å si.

TUFTE RAVEN BEANIE (ullue):
Svært lett og sitter fint rundt hodet. Luen er god og varm i de fleste tilfeller, men fordi den er så lett og luftig, står den ikke imot vind og regn så godt. Da er den ikke like varm, og den blir nokså fort blaut. Luen har en oppbrett som kan justeres etter behov. Du slipper at den glir ned i øynene, noe som kan være irriterende, og den er god å bruke, uansett hva du holder på med. Den klør ikke noe særlig, men på pannen kan du kjenne det etter å ha hatt den på i en time eller to.

TUFTE LYNX DOWN HYBRID JACKET (tynn boblejakke):
Jakken er passe varm når den brukes under de værforhold den er ment for, men en kan altså bruke den i veldig mange tilfeller. Blir du for varm, er den lett å knyte rundt livet. Å dra glidelåsen ned hjelper godt for å regulere temperaturen. Jakken er elastisk på enkelte steder hvor det ikke er brukt «boblestoff». Dermed kjennes den mer fleksibel. Du aldri er redd for at jakken skal revne i bruk. Glidelåsene er fine, men snoren til å dra i for å åpne eller lukke jakken er knyttet i en knute som fort går opp. Snoren glir lett ut, og en ender opp med å dra i metallet, noe som er mildt irriterende. Jakken er overraskende vindtett, spesielt til å være en boblejakke. Den tåler ikke vann særlig godt, men det er heller ikke formålet. Vil du bruke den i regnvær, er det lett å dra en tynn jakke utenpå. Passformen er svært god, strikkene i plagget former jakken rundt deg, enten du har flere lag på, eller bare en t-skjorte. Den som liker «tommelhull» på jakkeermene, vil nok savne slike. Etter å ha brukt jakken en stund oppdaget vi en praktisk, liten lomme på innsiden.

TUFTE BAMBULL® LONG JOHNS SWITCH (stillongs ullundertøy):
Stillongsen har en veldig god strikk rundt livet og rundt anklene, sitter perfekt. Stoffet er unikt, og en kjenner ingen klamhet. Smart egenskap: Plagget kan vrenges og brukes på den andre siden, noe som kan være gunstig. Vi vet ikke hvilken magi Tufte Wear har brukt i stillongsen sin, men plagget klør ikke i det hele tatt, selv etter mange timer, og uansett aktivitet. Stillongsen føles nærmest glatt på huden og er svært komfortabel.

TUFTE BAMBULL® CREW NECK SWITCH (overdel ullundertøy):
God og varm og matcher stillongsen på så godt som alle punkter. De to plaggene brukes ofte samtidig. Fargene og designet til plaggene er like, dermed ser de bra ut sammen. Genseren har strikk på ermene, men ikke i livet, men om en stapper plagget inn under stillongsen, sitter det perfekt og uten å skli opp av seg selv. Akkurat som stillongsen kan plagget vrenges for å brukes på den andre siden. Lurt! Det virker som om Tufte Wear har hatt den samme trollmannen eller heksen som lagde stillongsen til å lage denne. Genseren klør faktisk ikke i det hele tatt, uansett hvor lenge du bruker den. Fantastisk! Har du genseren og stillongsen, trenger du aldri å skaffe deg nytt ullundertøy.

TUFTE WILLOW SOFTSHELL JACKET (turjakke):
Bruk denne ytterst, over flere lag, ellers blir du fort kald, selv i mildt kjølige forhold. Jakken har god passform. Fungerer godt både til aktivitet og når du sitter i ro ved et bål. Den er ikke særlig motstandsdyktig mot regn/fuktighet, men er god å ha utenpå andre plagg i vindfulle forhold. Vi har ikke oppdaget noen spesielt lure detaljer ved dette plagget. Den skiller seg ikke merkbart ut på det store markedet av ytterjakker.

TUFTE FALCON JACKET (jakke i ullfleece):
Funker fint under en jakke. Uten ytterplagg siger kulden fort inn, særlig hvis genseren blir fuktig, eller det blåser. Glidelåsene går fint opp og ned, men knuten på båndet til å dra glidelåsen opp og ned med løsner fort. Det er lett at båndet sklir ut og man mister det, noe som er irriterende. Passformen er god for de fleste, men for visse kroppsfasonger kan mangelen på fleksibilitet gjøre at genseren ikke passer helt perfekt. Plagget har «tommelhull» på ermene – fint for dem som liker det. Kjennes behagelig, men når en bruker den over en t-skjorte over lengre tid, kan det begynne å klø. Jakken skiller seg ikke særlig ut fra tilsvarende plagg på markedet.

TUFTE HAZEL LEISURE PANTS (turbukse):
Den vindtette buksen holder fuktigheten ute, også i lett regn, men ikke hvis det regner lenge. Da bruker man heller regnbukse. Kjennes ikke klam, er behagelig å ha på når du er i aktivitet. Lommene er godt plassert og passe store. De rommer telefon og andre småting man kan ha bruk for på tur. Størrelsen kjennes ganske riktig. Stort sett god passform, men buksen er for stor i livet for flere av oss. Et belte fikser det fint. Det er ikke flere synlige merker på buksen enn en må forvente, selv etter mye bruk. Buksestoffet virker nokså solid. Buksen fungerer til vanlig turgåing.

TUFTE MERINO CREW SOCK WARM (ullsokker):
Sokkene er elastiske og sklir rett på foten, også med et par ekstra sokker under. Kan kjennes klamme etter mye bruk, men det er ikke noe stort problem. Du vil holde deg god og varm i disse. Noen vil si at de er for varme, selv når det er kaldt vær. Sokkene sklir fint inn i de aller fleste sko, og en merker dem ikke noe særlig i bruk, det er bra. De er så tjukke at de nok som oftest brukes over et annet par, men selv uten, klør ikke disse noe særlig. Igjen denne nærmest «glatte» følelsen.

 

Kakaostorkenes klestips!
Arne: – Det er ikke gøy å fryse, så kle deg litt varmere enn du tror du trenger. Blir du først kald, blir du skikkelig kald!
Casper: – Ikke undervurder verdien av gode sokker. Ta godt vare på dem og pass på å holde dem tørre, men ha med sokkeskift!

  • Publisert: 12.09.2022
  • Av: Kirvil Kaasa og Kakaostorkene
  • Foto: Privat

Våre samarbeidspartnere

Frivillighet Norge
Studieforbundet natur og miljø
Flyktninghjelpen
LNU logo
Norsk friluftsliv
Stena Recycling
Tufte Wear