Under en paraply er allting godt

Silje i speiderstyret har i løpet av mai vært på den rene «tour de paraplyarrangementer». Norges speiderforbund er medlem av flere paraplyorganisasjoner, og de har hatt både årsmøter, konferanser og seminarer i det siste.

En paraplyorganisasjon er en større enhet som skal ivareta en rekke organisasjoners interesser innenfor et gitt felt. Norges speiderforbund er medlem av LNU (Landsrådet for barne- og ungdomsorganisasjoner), Frivillighet Norge og Norsk friluftsliv, og alle disse organisasjonene gir oss gode muligheter til å møte lignende organisasjoner som oss selv og til å påvirke politisk.

30-årsjubileum for Norsk friluftsliv med konferanse, årsmøte og jubileumsmiddag

Norsk friluftsliv feiret 30 år som paraplyorganisasjon med en super konferanse, jubileumsmiddag og årsmøte, der ny styreleder ble valgt. Vi gratulerer Knut J. Herland fra Norges Jeger- og Fiskerforbund med det nye vervet og gleder oss til videre samarbeid.

Det ble holdt et spennende innlegg fra kommuneorganisasjonen KS om samskaping og hvordan vi i frivillig sektor og det kommunale best kan samarbeide. Nøkkelordet var å samarbeide som likeverdige; for å beholde engasjementet og tilliten mellom partene i samfunnet må vi jobbe sammen. Tematikken var veldig interessant og relevant, og Norsk friluftsliv har lagt ut både denne presentasjonen og de andre innleggene her.

Norsk friluftsliv var også opptatt av å vise bredden av paraplyen sin til de fremmøtte. Norges speiderforbund presenterte derfor Speiderstier og speiderversjonen av Friluftsskolen. Friluftsskolen er et lavterskeltilbud som gis til barn i mellomtrinnsalder i skoleferien, hvor opplegget ledes av speidere. Det er nå ca. 12 friluftsskoler over hele landet som arrangeres i speiderregi. På forbundskontoret er det Caroline som er ansvarlig, så send gjerne en e-post til henne om du blir nysgjerrig. Sjekk samtidig ut «Friluftskolen Østmarka» på facebook eller http://friluftsskole.no/. Speiderstier går kort fortalt ut på at vi gjør våre favorittstier tilgjengelige på Google Streetview og på speiderstier.no. Les mer her

Inkludering på topp – seminar i regi av Frivillighet Norge

Jeg deltok også i slutten av mai på et spennende seminar om inkludering på topp i regi av Frivillighet Norge. Knut Harald og Caroline fra forbundskontoret deltok også. Tematikken er utrolig viktig og noe vi i styret har ønske om å arbeide mer målrettet fremover. Mangfold på alle nivå er utrolig viktig og riktig, og helt avgjørende for at vi skal klare å utvikle organisasjonen vår. Vi ble presentert for forskning fra Fafo, og ble gitt gode (eller kjipe) eksempler på hverdagsdiskriminering, som gir store utfordringer for oss alle.

Friluftskonferanse i Trondheim

Landskonferanse friluftsliv var arrangert av Miljødirektoratet, Norsk Friluftsliv og DNT. I tillegg til selve konferansen var vi på utflukt. Vi gikk den flotte Forsvarsrunden i Trondheims nærnatur. Her har DNT Trøndelag lagt til rette for gode, lavterskel turtilbud for de som bor i Trondheim.

Jeg var invitert til konferansen for å fortelle hva som gjør at vi i speideren engasjerer barn og unge. Fra Line på Forbundskontoret hadde jeg blitt rådet til å snakke om egne erfaringer. Dette skulle gjøres i presentasjonsformen PechaKucha, hvor du har 6 minutter og 40 sekunder til å presentere og 20 sekunder per bilde på PowerPointen.

Jeg fortalte om erfaringene jeg hadde som peff da jeg var på haik med en stor gjeng fra både Aserbajdsjan og min egen patrulje. Presentasjonen vekket mye engasjement blant publikum, så det er tydelig at patruljeturen setter i gang mange positive følelser blant nysgjerrige friluftsfolk. Jeg synes det er viktig at vi alle er gode talspersoner for saker som dette. Det at vi gjør speiderne klare til å dra på tur alene, er noe av det viktigste som gjør organisasjonen vår unik, og det skal vi ikke være redde for å snakke høyt om. Folk digger det!

IMG_20190530_175016_018 (1).jpg

Foto: Steinar Saghaug

Ellers modererte vår egen Jørgen Moland en interessant debatt med ved påvirkerne Johanne Refseth (@psykolog.med.sovepose) og Line Victoria Sverdrup (@linevsverdrup): «Instagram: Inspirasjon eller prestasjon – hva gjør sosiale medier med unges forhold til friluftsliv?» Det ble blant annet spurt om vi risikerer at vi ved å vise et glansbilde av friluftsliv kan gjøre folks første møte med naturen dårlig. Mindre bruk av filter kan nok være fint, og mangfold er en styrke, var noe av det panelet ble enige om. Dette kan vi speidere være flinkere til – ved å dele bredden av friluftslivet i sosiale medier treffer vi flere og bedre.

received_445971576161834.jpeg

Foto: Simen Husby

Vi i speiderstyret mener det er viktig og bra å være synlige på denne typer arrangementer med paraplyorganisasjonene vi er medlem i. For organisasjonen vår, som i seg selv ikke er blant de største, er det viktig at vi bruker paraplyene våre aktivt. De kan fremme saker ofte på våre vegne, og med veldig mange flere medlemmer i ryggen roper de mye høyere enn vi som oftest gjør. Og ikke minst er det trivelig å se så mange flotte mennesker rundt omkring i frivilligheten!

• Publisert: 19.06.2019
  • Av: Silje Kroken