Utsikt til det meste

Noen speidere er ekstra glade i det naturen har å by på. Mange av dem drar på tur med Nettverk for friluftsliv, og det burde du også!

– Oi, sjekk utsikten her oppe! Det er belønning, det!

Vi har vært noen timer på tur. Først vandret vi innover dalen, som var fylt av gule høstfarger. Så kom breutstyret fram, og turen fortsatte opp den blå isen. Is gikk over i snø, før vi nå har slitt oss opp den grå steinura og helt til topps.

– Jeg ser Leirvassbu, der vi starta! Hva er det fjelltoppen heter, igjen? spør Ina.

– Semelholstinden, forklarer Knut André Prestsveen (20), som har arrangert turen. – Og den på andre siden av Visbreen der, heter naturlig nok Visbreatinden. Resten får du slå opp på et kart …

Vi ser nemlig mange topper. Veldig mange. Det er helt skyfritt, og vi befinner oss på 2 147 meter over havet, midt i hjertet av Jotunheimen.

Knut Andre får skryt for valget av turhelg.

– Hehe, det er alltid fantastisk vær siste helg i august, flirer han. – Derfor er det alltid nettverkstur da!

P7190486 Brecamp Foto Ina Storteig.jpg

Åpent for alle

Nettverk for friluftsliv består enkelt og greit av dem som er med på turer og kurs. Alle rovere og ledere er velkomne, uansett om man har vært med før og kjenner noen, eller ei. Noen kurs settes opp hvert år, mens noen turer arrangeres når noen tar initiativ til dem.

– Det var ganske fantastisk på brecampen i sommer også, skyter Siri Haug (31) inn. Noen av oss gikk en skikkelig lang dagstur opp hele Slingsbybreen og klatret over Store Skagastølstind, Norges tredje høyeste fjell. I strålende sol!

– Brecamp? lurer Vegard Nymoen Paulsen (23), som er med på tur for første gang.

– Ja, for dem som har tatt Brekurset, og vil gå mer på bre og toppturer. Kurs og camp arrangeres sammen.

– Kult. Jeg vil på brekurs, for det vi gjorde i dag var gøy! konkluderer Vegard og skuer utover fjellheimen.

P7190565 Brecamp Foto Ina Storteig.jpg

Skikkelig ledelse

– Kursene til nettverket ser kanskje ut som ferdighetskurs, men i realiteten er de lederkurs fra ende til annen, forklarer Silje Høysæter (28), som skal lede Fjellederkurset i vinter. – De er veldig gode eksempler på speidermetoden i praksis. Ute i naturen, på høyfjellet og i elvestryk trenger man ikke finne på settinger som krever ledelse – de kommer på løpende bånd. – Og så lærer man mye om seg selv, og hvordan man fungerer som leder når forholdene faktisk blir tøffe.

Arrangementer i 2018

Du finner nettverket på Facebook.

  • Publisert: 11.12.2017
  • Av: Morten Ødegaard
  • Foto: Morten Ødegaard og Ina Storteig
  • Nettverk for friluftsliv
  • Friluftsliv

Del saken

Våre samarbeidspartnere

Camp Villmark
Flyktninghjelpen
Frivillighet Norge
LNU logo
Norsk friluftsliv
Vitensenterforeningen