Vedtekts-vennen

Det hender at Aurora Kobernus (20) ser seg nødt til å si nei. Forrige gang var i oktober i fjor.

Speider-CV

• Navn: Aurora Kobernus.
  • Alder: 20 år.
  • Speiderbakgrunn: Speider i 7. Oslo Kanaljene siden 2008. Leder fra 2013. Har sittet i styret i Oslospeiderne.
  • Utdanning: Holder på med bachelorgrad i helseledelse og -økonomi ved Universitetet i Oslo.
  • Aktuell: Sier ja til alle oppgaver og utfordringer.

I den siste tiden har hun gjort seg bemerket ved å stikke innom forbundskontoret bare for å si at hun er tilgjengelig for å gjøre noe. Spol tilbake noen år for å se Auroras evner til ledelse og handling i praksis. På patruljetur får en av medspeiderne varm olje over seg. Daværende patruljeassistent Aurora handler lynraskt.

– Før jeg tenkte mer over det, tok jeg henne i armene og la henne i vannet. Det var da jeg som speider har følt meg aller mest stolt. Opplevelsen var forferdelig, men jeg gjorde alt riktig. Jeg hadde trent så mye, og så fikk jeg bruk for det, sier Aurora, som er glad for at medspeideren kom fra det uten varige skader.

Vokseninteresser
Aurora takker sjelden nei, enten det er til å delta på et møte eller i en demonstrasjon. Sist gang hun sa nei, var faktisk i oktober i fjor høst – og da var det fordi hun var utenbys.

Selv foretrekker Aurora møter og påvirkning i forkant framfor å måtte ty til demonstrasjoner. Men det har blitt noen av dem også. Under markeringen foran Stortinget for momskompensasjon for frivilligheten i fjor høst laget hun sitt første demonstrasjonsskilt.

– Det var veldig stort for meg, og kanskje litt rart, så aktiv som jeg har vært. Først klarte jeg å skrive «100 prosent moms for 0 prosent frivillighet», og ikke motsatt. Så da måtte jeg skrive på baksiden. Men det ble bra. Og så fikk jeg skryt for at jeg var en av de aller yngste som deltok på noe som er så aktuelt, og særlig for oss unge, forteller 20-åringen.

Ofte blir hun tatt for å eldre, for hun har nok interesser som ikke alle jevnaldrende har.

–  Det morsomste jeg vet, er vedtektskomiteer og å gå gjennom regler, finne feil og gjøre forbedringer. Ikke mange deler den samme gleden, slår hun fast.

Brettspill og fantasy
Aurora har på ei T-skjorte med en enhjørning på. Den røper hennes andre store fritidsinteresse. Hun er aktiv i Hyperion, en forening som arbeider for å fremme blant annet video-, brett-, kort- og rollespill, laiv, fabelprosa og datakultur. Selv er hun mest interessert i brettspill – og har rundt 25 av dem på hylla. Aurora er leder for lokallaget Hyperion Øst, der hun deler ut mellom 200 000 og 300 000 kroner i tilskudd. Det er mye penger.

– Jeg hadde ikke klart å holde hodet kaldt om det ikke var for speiderbakgrunnen, sier hun.

I tillegg er hun aktiv i rundt fem underforeninger i Hyperion. Hun er også sentralstyremedlem i Psoriasis- og eksemforbundet ung. I speidersammenheng har hun blant annet sittet i kretsstyret i Oslospeiderne. Og å ramse opp alle vervene i alle foreningene hun har vært aktiv i, ville rett og slett ha tatt for mye plass i denne artikkelen.

aurora kobernus-16.jpg

Én hårstrikk for hver tur Aurora har vært med på.

Drømmejobb: Generalsekretær
Aurora studerer helseledelse og -økonomi på Universitetet i Oslo, og hun tar omtrent dobbelt så mange studiepoeng som vanlig per år. Hun høres med andre ord ganske strukturert ut.

– Det verste er at vennene mine mener jeg er den mest distré personen på denne jord. I forgårs puttet jeg pannekakerøra i klesskapet, ikke i kjøleskapet. Men jeg har et system. Så hvis jeg har gjort noe feil, så vet jeg ofte hvor, beroliger hun.

Drømmen er å få jobbe som generalsekretær i en forening eller et forbund – kanskje speideren.

– Mange får ro av å sette seg ned ved et bål i skogen, eller når de lufter en hund. Jeg også får det, men jeg kan like gjerne sitte der ferdig med et kjempestort regnskap der alle tallene stemmer, sier Aurora Kobernus.

Denne saken er hentet fra det ferskeste nummeret av Speideren.

• Publisert: 23.03.2018
  • Av: Alexander Vestrum