Ledige verv
Her er oversikt over ledige verv:
Er du kreativ og har mange gode ideer? Er du god på å utvikle speiderprogram? Vi søker etter frivillige som vil bli med i prosjektgruppe for NM i speiding i 2021. Grunnet koronasituasjonen vil NM planlegges som et desentralisert arrangement i kretsene.
I 2021 gjennomføres NM i speiding som et desentralisert arrangement i kretser eller regionalt. Det vil si at kretsene får et tilbud om å ta i bruk en felles, nasjonal oppgavepakke i forbindelse med gjennomføring av lokale konkurranser. Prosjektgruppa skal planlegge et desentralisert NM i 2021. På denne måten får dere teste det nye NM-konseptet og skape lokal aktivitet.
Det nye programkonseptet
I 2019 har en prosjektgruppe (oppnevnt av Speiderens fellesorganisasjon) jobbet med å evaluerere og fornye NM i speiding. Det nye konseptet skal gjøre det mer spennende for speidere å delta på NM i speiding. Gjennom kreative, praktiske og mindre utstyrskrevende oppgaver skal deltakerne utfordres. Dette er i tråd med idé og metoder. Oppgavene skal oppleves relevante for speiderne, og bygge på programmet til både KFUK-KFUM-speiderne og Norges speiderforbund. Oppgavene skal bedømmes både på faglige kriterier og på løsningsprosessen (samarbeid, ledelse og kreativitet). I tillegg skal det, så langt det er mulig, være både et teoretisk og et praktisk aspekt ved hver oppgave.
Mandatet for prosjektgruppa for 2021:
-
Bestemme rammene for den desentraliserte gjennomføringen i samråd med forbundene og kretsene.
-
Prosjektgruppa skal utarbeide en oppgavepakke bestående av konkrete oppgavebeskrivelser, bedømmingskriterier og veiledninger for arrangør (kretser/regioner).
-
Prosjektgruppa skal ha ansvar for eventuell tilrettelegging og kontakt med kretsene i forbindelse med den desentraliserte gjennomføringen.
-
Arbeidet skal bidra til videreutvikling og testing av det nye programkonseptet utarbeidet av prosjektgruppa for evaluering av NM.
-
Arbeidet skal bygge videre på det som finnes av relevant materiell fra evalueringen av NM, NM 2020 og eventuelle utprøvinger i kretser.
-
Det er ønskelig at prosjektgruppa samarbeider tett med prosjektet Evaluering av NM i speiding.
Krav til søkere:
-
Har mulighet til å arbeide intensivt i perioden desember-februar, og har kapasitet til å bidra i oppfølging og veiledning av kretsene utover våren. Prosjektgruppa bestemmer selv arbeidsform og møtefrekvens.
-
Har erfaring med NM i speiding.
-
Har forståelse for viktige prinsipper for speiderprogrammet i eget forbund og speidermetoden.
-
Det er en fordel om man har erfaring med utvikling av oppgaver på nasjonalt nivå eller kretsnivå.
-
Har god digital kompetanse, siden det meste av møter og arbeider vil foregå digitalt.
Send inn din søknad
Søknadsfristen er 30. november. Søknad sendes til nsf@speiding.no.
28.10. vedtok Spf følgende:
NM 2021 gjennomføres som et desentralisert arrangement i kretser/regionalt og har som mål om å skape lokal aktivitet og forankre det nye NM-konseptet. Det utlyses og oppnevnes en prosjektgruppe som i løpet av januar-februar 2021 skal utarbeide en oppgave-pakke for lokal/regional gjennomføring av NM i 2021.
Den neste verdensspeiderleiren avholdes i Saemangeum, Sør-Korea i tiden 1.-12. august 2023. Vi søker nå etter kontingentleder og nestleder til den norske kontingenten.
Tema for jamboreen er “Draw Your Dream”.
På forrige jamboree i USA deltok nesten 600 speidere og ledere fra Norge. Kontingenten vil bestå av deltakere fra både Norges speiderforbund og KFUK-KFUM-speiderne.
Med seg i kontingentledelsen vil lederne få godt kvalifiserte medhjelpere. Sammen har kontingentledelsen hovedansvaret for å planlegge og gjennomføre den norske deltakelsen i Sør-Korea.
Kontingentlederne leder prosjektet i tråd med føringer gitt av Speidernes fellesorganisasjon (Spf).
Kontingentledelsen samarbeider med det norske sekretariatet (Norges speiderforbund) for jamboreedeltakelse.
Kontingentlederne har det overordnede ansvaret for å:
- planlegge, organisere og gjennomføre norsk deltakelse
- utarbeide forslag til rammer og budsjett
- markedsføre og rekruttere til arrangementet i samarbeid med de to forbundskontorene
- sette sammen kontingenten (tropper, ledere, stab)
Peik Næsje var kontingentleder på World Scout Jamboree i USA i 2019, og sier dette om å være kontingentleder:
“Arbeidet som kontingentleder for WSJ er en fantastisk mulighet til å gi speiderne «det store internasjonale speidereventyret». Det er utrolig givende å jobbe sammen med topp motiverte ledere fra begge våre forbund. Prosjektet vil kreve mye tid og energi, men det er verdt det. Jeg kan garantere deg minner og venner for livet!”
Send en epost med noen ord om deg selv og om hvorfor nettopp du har lyst til å være kontingentleder eller nestleder for World Scout Jamboree i 2023.
Søknaden kan sendes til Venusia Vinciguerra: venusia.vinciguerra@speiding.no snarest, og senest 28.02.2021.
Les mer om den 25. verdensspeiderleiren i Sør-Korea her.
Foto: Anders Myhr Nielsen.
Bildet viser viser den norske kontingenten fra World Scout Jamboree 2019.
Medlemmer til Komité speiding søkes
Brenner du for speidingen og ønsker å være med på å utvikle speiderprogrammet og ledertreningen? Vi er på utkikk etter engasjerte rovere og ledere som kan tenke seg å bli med i Komité speiding (KS)!
Norges speiderforbund vil øke satsingen på førerpatruljearbeidet og på aldersgruppa vandrere (13–15 år). Derfor utvides Komite speiding høsten 2020 med to personer som skal ha hovedansvaret for førerpatruljearbeid.
Arbeidet med førerpatruljen bygger på suksessen med Oppdrag: Førerpatruljen fra 2016–2017.
Søknad sendes: Se nederst. Søknadsfrist: 20. august.
Komité speiding er Norges speiderforbunds utøvende organ innen program og ledertrening. Komiteen har blant annet ansvar for å:
- Vedlikeholde og videreutvikle speiderprogrammet.
- Ivareta lederutviklingen og vedlikeholde ledertreningen for alle organisasjonens medlemmer.
- Gi mål og rammer for egne prosjekter.
- Følge opp de arrangementer som komiteen har ansvar for.
Som medlem av Komité speiding vil du få mange muligheter til personlig utvikling og læring, blant annet:
- Deltakelse på internasjonale konferanser, seminarer og kurs.
- Erfaring med prosjekt- og komitéarbeid.
- Mulighet til å bli godt kjent med speiderprogrammet og ledertreningen i Norges speiderforbund.
- Mulighet til å påvirke ledertreningen og speiderprogrammet i Norges speiderforbund.
- Gode muligheter til personlig utvikling, både som speider og leder.
Synes du dette høres spennende ut? Susanne Grønner er med i Komité speiding, hun har dette å si om vervet sitt:
– Som medlem i Komité speiding har jeg fått innblikk i og oversikt over hva som ligger bak endringer og utbedringer av speiderprogrammet og ledertreningen. Å sitte i Komité speiding har dessuten gitt meg en utrolig utvikling som person og speider. Jeg har fått ulike oppgaver som utfordrer meg, men det aller beste med vervet er nok vennskapene og bekjentskapene jeg har fått i løpet av av fem år i komiteen. Det nettverket man bygger gjennom arbeidet er uvurderlig!
Hvor mye tid må det beregnes?
Komité speiding har ca. 10 møter i året, der rundt fem av dem gjennomføres på Skype og de øvrige er helgemøter der hele komiteen samles. Det er ingen møter i desember eller om sommeren. I tillegg må du regne med å bruke tid mellom møtene til oppfølging av saker, prosjekter og arrangementer.
Har du spørsmål, kontakt Lykke Juhler på forbundskontoret på e-post lykke.juhler@speiding.no eller telefon 924 93 070. Søknad sendes også til Lykke Juhler. Du kan lese mer om Komité speiding her.
Ledertrenerkurset 2021 er planlagt med oppstart i februar/mars og avslutning rundt november. Komité speiding har oppnevnt kursleder og staben begynner å ta form, men det er fremdeles behov for flere, både som veiledere og teknisk stab.
Krav for å være med som veileder er at du er ledertrener, fortrinnsvis oppnevnt av kretsen. I spesielle tilfeller kan det være aktuelt for KS å oppnevne ledertrener til kurset særskilt. I staben skal det inngå noen som
- har vært med i stab på på LTK etter ny kursplan (etter 2016)
- har vært med i stab på LTK etter forrige kursplan (2004-2015)
- ikke har vært med i stab på LTK før
For å være med i teknisk stab, må du ha generell kunnskap om hytte- og leirliv, ha noe ferdigheter innen matlaging og være opptatt av andres ve og vel.
Er du interessert i å være med, send noen ord om erfaring og motivasjon til Lykke Juhler på e-post lykke.juhler@speiding.no.
Norges speiderforbund har arrangert friluftsskoler siden 2016. Målet med Friluftsskolen er å gi deltakerne lystbetont introduksjon til friluftsliv.
Aktiviteter
Friluftsskolen inneholder noen obligatoriske temaer, men arrangøren står ellers fritt til å velge aktiviteter. Deltakerne skal gjennom opplegget få grunnleggende innføring i friluftsliv med ferdsel i naturen, allemannsretten, innføring i kart og kompass og kunnskap om leirslagning. Friluftsskolen er et åpent, nasjonalt konsept utviklet av Friluftsrådenes landsforbund (FL) og Turistforeningen (DNT).
Den lokale friluftsskolen skal ha plass til inntil 30 unge mellom 9 og 13 år og foregår primært på dagtid over en periode på 3 til 5 dager.
Arrangere friluftsskole?
Er du interessert i å arrangere friluftsskole i ditt nærområde? Ta kontakt med Lykke Juhler på e-post lykke.juhler@speiding.no.
Hvilke grupper/kretser bør søke?
-
De som har lyst på å være med til å inspirere flere barn til å få gode friluftsopplevelser og derigjennom lage en arena for rekruttering til speiding
-
De som ser verdien av at gruppen/kretsen kan tilby verdens beste feriejobb til unge ledere, rovere og vandrere basert på den kompetansen de har bygget opp som speidere innen ledelse, formidling og friluftsliv.
-
De som ser verdien av å samarbeide med skolene i nærmiljøet, kommunen/friluftsråd og andre friluftslivsorganisasjoner om det nasjonale konseptet «Friluftsskolen». Les mer på http://friluftsskole.no/
Rammer og søknadsfrist
Friluftsskolen kan arrangeres i vinterferie, sommerferie og/eller i høstferie. Det er opp til friluftsskolen selv om de ønsker å arrangere en eller flere i løpet av ett år.
Alle søkergrupper må stille med en kompetent lokal prosjektleder som honoreres for planlegging, gjennomføring og etterarbeid (inntil 15 dager). Lokal prosjektleder rekrutterer i samarbeid med arrangørgruppen, veiledere og assistenter som lønnes for de dagene de jobber. Det er også mulig å benytte ulønnede aspiranter som deltar med tanke på å kvalifisere seg til å jobbe på framtidige friluftsskoler.
Når man søker om å tilby friluftsskolen vil du få utstyrspakke og banner. Det er også utarbeidet grundige veiledning for arrangører og ledere, de finner du her.
Fra Friluftsskolen i Melhus i 2018. Foto: Melhus speidergruppe.
God erfaringer i Melhus speidergruppe
Melhus speidergruppe var en av gruppene som arrangerte friluftsskole i 2018. De hadde med 19 deltagere på tre flotte dager ute i Vassfjellet i slutten av sommerferien.
- Vi fikk noen ekstra utfordringer med matlaging, siden det var skogbrannfare og totalt bålforbud. Men vi fikk det til likevel - og så lærte deltagerne litt ekstra om bålvett og om å kle seg i varmt vær.
Det forteller Arne Skarsem som var lokal prosjektleder.
- Vi hadde også med seks assistenter som fikk prøve seg som ledere for mindre grupper. Det gikk over all forventning, og var motiverende for de unge, fortsetter han.
- Jeg synes dette er en ypperlig måte å drive ledertrening på, Jeg vil takke de som står bak Friluftsskolen som gir oss bedre muligheter til å arrangere slike aktiviteter for barn og unge.
Mer om friluftsskoler kan du lese på friluftsskole.no.
Er du en god organisator, god til å planlegge, lage sosiale rammer eller flink med kommunikasjon? Bli med å planlegge Nordisk speiderkonferanse 2021!
Nordisk Speiderkomité (NSK) søker frivillige til Nordisk speiderkonferanse!
13.–16. mai 2021 er Speidernes fellesorganisasjon vertskap for Nordisk speiderkonferanse, som samler representanter fra alle speiderforbundene i Norden.
Konferansen avholdes hvert tredje år på rundgang mellom nordiske speiderforbund. Konferansen arrangeres på Danvik folkehøyskole i Drammen og vil samle mellom 120 og 150 speidere fra hele Norden.
På en langhelg skal vi skape en speiderkonferanse der vi kan dele og oppleve speiderarbeid fra ulike land, planlegge felles nordiske aktiviteter, knytte bekjentskaper på tvers av landegrenser og ha gode speideropplevelser sammen.
NSK rekrutterer nå frivillige til en planleggingsgruppe for konferansen. Er du en god organisator, god til å planlegge, lage sosiale rammer eller flink med kommunikasjon? Erfaring med internasjonal speiding er en fordel, men ingen forutsetning.
Planleggingsgruppen er ansvarlig for planlegging og gjennomføring av konferansen. Planleggingsarbeidet forventes å starte nå på nyåret 2020. Det vil være 2–3 helgesamlinger før konferansen.
Er du interessert? Meld din interesse og skriv litt om deg selv til nsk@scout.no.
Bli gruppeveileder!
Kan du tenke deg å bidra til enda bedre speiding på gruppenivå?
Gruppe- og kretsutvikling handler om å skape bedre forhold for speidingen i Norge gjennom å arbeide med målrettet og systematisk støtte til speidergrupper som opplever utfordringer eller ønsker å arbeide med egen utvikling. For å lykkes må vi skape en delingskultur i organisasjonen. Alle er gode på noe og har noe å bidra med. Og alle skal kunne få hjelp hvis de trenger det, med både små og store utfordringer. Gjennom gruppe- og kretsutviklingsarbeidet vil gruppene få tilbud om dedikerte ressurspersoner, variert selvhjelpsmateriell, og behovsbasert oppfølging fra forbundets, kretsens eller korpsets side.
NSF ønsker nå å rekruttere og gi opplæring til frivillige som kunne tenke seg å bidra i arbeidet med behovsbasert oppfølging av grupper - såkalte gruppeveiledere.
Hva er en gruppeveileder?
Gruppeveiledning vil være et tilbud til gruppene på toppen av den eksisterende ledertreningen.
Vi ser for oss at en gruppeveileder skal
-
sette seg inn i speidergruppas situasjon
-
legge til rette for at det skal bli enklere å avklare gruppas utfordringer og behov
-
gi råd og veiledning slik at gruppa bedre kan hjelpe seg selv
-
bidra til å organisere et prosjekt i gruppa hvis det gjøres avtale om det
Gruppa har selv ansvar for arbeidet som må gjøres for at utviklingen skal skje. Gruppeveilederen skal ikke være prosjektleder.
Omfanget av og innholdet i veiledningen vil variere. Noe vil nokså raskt kunne løses på telefon og e-post eller et digitalt møte, andre ganger er det bedre å møtes og ha kontakt over lengre tid.
Hvem kan bli gruppeveileder?
Har du interesse for kontakt med ulike mennesker, for å bidra til enklere, bedre og mer speiding og for organisasjonsarbeid generelt, kan dette være noe for deg! Du får brukt flere ulike sider av deg selv, i tillegg til at du selvsagt får opplæring og oppfølging gjennom arbeidet.
Det å være gruppeveileder i Norges speiderforbund er givende, utfordrende og veldig lærerikt!
Noe for deg?
Bli med på et uforpliktende informasjonsmøte om det å være gruppeveileder eller ta kontakt med Forbundskontoret på nsf@speiding.no
Agenda trenger flinke folk!
Agenda er på jakt etter flinke folk som vil være med å skape en uforglemmelig leirsommer. Nå er de blant annet på jakt etter speidere til noen spennende roller:
-
Prosjektleder speiderturné
-
Produsenter speiderturné
-
Leder matprogram
Les mer om de ulike rollene på agenda2021.no
Prosjektleder speiderturné:
Når ikke speiderne kan dra på leir, kan vel leiren komme til speiderne? Agenda 2021 er i gang med å planlegge en runde rundt til så mange Agenda-leirer som mulig til sommeren. Målet med prosjektet er å stryke fellesskapsfølelsen og la speiderne får ta del i landsleiren. Men hvordan kan en prosjektleder bidra med dette?
-
Lede arbeidet med et åpnings- og avslutningsleirbål som også skal streames til resten av speider-Norge.
-
Leirartisten skal på besøk til flere av leirene, og dette må jo planlegges.
-
Vi skal også lage vår egen speider-TV fra leirer rundt om i hele landet. Det må også planlegges.
Elsker du å planlegge og skape god speideraktivitet rundt om i landet med en gjeng dyktige kommunikasjons-speidere? Da kan kanskje dette være noe for deg. Ta kontakt med leder for kommunikasjon Lars Volden hvis du er interessert eller har noen spørsmål!
Produsenter speiderturné:
En viktig del av speiderturnéen er å dele det hele med livesendinger. Som produsent er din oppgave å veve disse sendingene sammen. Vi søker i første omgang fire produsenter som har ansvaret for to uker av speiderturneen hver.
-
Sammen med redaksjonen bestemme hva hver sending skal bestå av.
-
Lage kjøreplaner under din turnéperiode.
-
Ha hovedansvaret for den tekniske gjennomføringen når turneen har ankommet leir - fra utsnitt, kameraposisjoner, programlederregi og oppsett mot Facebook Live.
-
Noen av produsentene vil også ha ansvaret for strømmingen av åpnings- og avslutningsshowet.
Er du interessert i video og TV-produksjon er dette virkelig din mulighet! Her får du mye ansvar og muligheten til å utfolle deg meg kreative mennekser og proft utstyr. Det blir selvfølgelig opplæring og mange gjennomganger av teknisk rutine. Ta gjerne kontakt med leder for kommunikasjon Lars Volden hvis du har spørsmål, eller vil kjøre på og søke på stillingen.
Leder matprogram:
Uten mat og drikke duger helten ikke. Hva er vel viktigere enn at speiderne får i seg god og variert mat på leir. Agenda2021 ønsker å kunne hjelpe gruppene med en god, variert og bærekraftig ukesmeny og lage en matkalkulator som gjør det enkelt for alle Agenda2021-leirene å beregne hvor mye mat de trenger til hele leiruken ut ifra hvor mange speidere som deltar på leir. Menyen er nesten på plass så mesteparten av arbeidet ligger i beregningen av mat og å avslutte menyen fra forrige leirkomite. Skriv noen linjer om deg selv og send det til Tuva Moholdt.
Brenner du for radio- eller e-speiding?
Bli med i JOTA-JOTI-komiteen!
JOTA-JOTI, eller Jamboree On The Air og Jamboree On The Internet, samler hvert år mer enn 1,5 millioner speidere fra hele verden rundt amatørradioer og datamaskiner. Til sammen utgjør altså JOTA-JOTI verdens aller største speiderarrangement!
I Norge koordineres JOTA-JOTI av Norges Speiderforbund og KFUK-KFUM-speiderne i fellesskap. Vi søker nå etter deg som brenner for radiospeiding og/eller e-speiding og har lyst til å ta JOTA-JOTI i Norge til nye høyder.
Som medlem i JOTA-JOTI-komiteen vil du sammen med tre andre engasjerte frivillige fra begge speiderforbund ha ansvaret for å koordinere JOTA-JOTI i Norge, drifte nettsiden jotajoti.no og tenke ut nye måter JOTA-JOTI kan nå ut til enda flere speidere på. Medlemmer i JOTA-JOTI-komiteen velges for to år av gangen.
Ettersom JOTA-JOTI arrangeres i oktober blir mesteparten av arbeidet og møtene rundt denne tiden. Det blir derimot også andre planleggingsmøter og noe arbeid utover året, avhengig av hvilke oppgaver man har ansvar for.
Høres det ut som noe for deg?
Send en søknad til venusia.vinciguerra@speiding.no innen torsdag 31. desember!
Søknaden skal inneholde:
Navn, alder, speidergruppe, og litt om din motivasjon for å stille til valg.
Ledige stillinger
Her er oversikt over ledige stillinger: