Norges speiderforbund har arrangert friluftsskoler siden 2016. Målet med Friluftsskolen er å gi deltakerne lystbetont introduksjon til friluftsliv.
Aktiviteter
Friluftsskolen inneholder noen obligatoriske temaer, men arrangøren står ellers fritt til å velge aktiviteter. Deltakerne skal gjennom opplegget få grunnleggende innføring i friluftsliv med ferdsel i naturen, allemannsretten, innføring i kart og kompass og kunnskap om leirslagning. Friluftsskolen er et åpent, nasjonalt konsept utviklet av Friluftsrådenes landsforbund (FL) og Turistforeningen (DNT).
Den lokale friluftsskolen skal ha plass til inntil 30 unge mellom 9 og 13 år og foregår primært på dagtid over en periode på 3 til 5 dager.
Arrangere friluftsskole?
Er du interessert i å arrangere friluftsskole i ditt nærområde? Ta kontakt med Lykke Juhler på e-post lykke.juhler@speiding.no.
Hvilke grupper bør søke?
-
De som har lyst på å være med til å inspirere flere barn til å få gode friluftsopplevelser og derigjennom lage en arena for rekruttering til speiding.
-
De som ser verdien av at gruppa kan tilby verdens beste feriejobb til unge ledere, rovere og vandrere basert på den kompetansen de har bygget opp som speidere innen ledelse, formidling og friluftsliv.
-
De som ser verdien av å samarbeide med skolene i nærmiljøet, kommunen/friluftsråd og andre friluftslivsorganisasjoner om det nasjonale konseptet «Friluftsskolen». Les mer på http://friluftsskole.no/
Rammer og søknadsfrist
Friluftsskolen kan arrangeres i vinterferien, sommerferien og/eller i høstferien. Det er opp til friluftsskolen selv om de ønsker å arrangere en eller flere i løpet av ett år.
Alle søkergrupper må stille med en kompetent lokal prosjektleder som honoreres for planlegging, gjennomføring og etterarbeid (inntil 15 dager). Lokal prosjektleder rekrutterer i samarbeid med arrangørgruppen, veiledere og assistenter som lønnes for de dagene de jobber. Det er også mulig å benytte ulønnede aspiranter som deltar med tanke på å kvalifisere seg til å jobbe på framtidige friluftsskoler.
Når man søker om å tilby friluftsskolen vil du få utstyrspakke og banner. Det er også utarbeidet grundige veiledning for arrangører og ledere, de finner du her.

Fra Friluftsskolen i Melhus i 2018. Foto: Melhus speidergruppe.
Gode erfaringer i Melhus speidergruppe
Melhus speidergruppe var en av gruppene som arrangerte friluftsskole i 2018. De hadde med 19 deltagere på tre flotte dager ute i Vassfjellet i slutten av sommerferien.
- Vi fikk noen ekstra utfordringer med matlaging, siden det var skogbrannfare og totalt bålforbud. Men vi fikk det til likevel - og så lærte deltagerne litt ekstra om bålvett og om å kle seg i varmt vær.
Det forteller Arne Skarsem som var lokal prosjektleder.
- Vi hadde også med seks assistenter som fikk prøve seg som ledere for mindre grupper. Det gikk over all forventning, og var motiverende for de unge, fortsetter han.
- Jeg synes dette er en ypperlig måte å drive ledertrening på, Jeg vil takke de som står bak Friluftsskolen som gir oss bedre muligheter til å arrangere slike aktiviteter for barn og unge.
Mer om friluftsskoler kan du lese på friluftsskole.no.