Gode tips for å skrive et leserinnlegg

Har du noe på hjertet? Noe du er helt uenig i? Er det noe i samfunnet du gjerne skulle ha endret på? Si det i et leserinnlegg!
Bidrar til følgende mål
  • S-2 Utvikle evnen til å tenke kritisk, gjøre deg opp egne meninger og ytre dem i ulike fora.
Fremgangsmåte

Et leserinnlegg er en glimrende mulighet til å fortelle verden om noe du mener er viktig. Med Patruljen i samfunnet har vi et ekstra fokus på det å engasjere seg – og nettopp leserinnlegg er en god mulighet til å trene samfunnsengasjementet. Før du kaster deg inn i samfunnsdebatten, kan det være lurt å forberede seg.

Alle gode innlegg starter med en god idé. Den kan komme fra noe du har opplevd, noe som gjelder lokalsamfunnet, eller noe som skjer på den andre sida av verden. Det viktigste er at det er en sak som engasjerer akkurat deg, da blir innlegget best. Trenger du inspirasjon? Ha gjerne en idédugnad i roverlaget. Snakk med flere – med medelever, venner eller andre rundt deg.

Så må du bestemme hvordan du skal formidle meningen. Det er lov å være kreativ! Det er (nesten) bare fantasien som setter grenser. Hvordan du kan formidle budskapet ditt best mulig? Kanskje du helst vil skrive et dikt? En fagartikkel? En novelle? Et leserinnlegg kan også være en tegning, et bilde eller en film!

Her er ni gode tips for å skrive et leserinnlegg som treffer midt i blinken!

1. Start med et smell!
    Bruk tid på å lage en overskrift som fanger leserens oppmerksomhet. Prøv å finne på noe fengende og presist som pirrer nysgjerrigheten og gir en pekepinn om innleggets innhold. Hvis den i tillegg klarer å overraske leseren, er det full pott! Skriv gjerne teksten først, før du lager overskriften.

2. Kom kjapt til poenget
    Spør deg selv: hva er det jeg egentlig vi få fram? Gå rett på sak, få fram budskapet tidlig i teksten. Dropp gjentakelser og avsporinger, du har som oftest knapt med både spalteplass fra avisen og oppmerksomhet fra leseren.

3. Bruk ditt eget språk
    En felle du lett går i, er å skrive for komplisert. Bruk ord og setninger som er naturlig for deg – det enkleste er ofte det beste. Unngå lange setninger og ord du ikke bruker til daglig. Da kommer budskapet enda tydeligere fram. Gjør det lett for leseren å skjønne hva du mener.

4. Bruk kilder …
    … men bruk dem riktig. Nøytrale fakta som underbygger argumentene dine gjør innlegget mer overbevisende. Derfor er det viktig å gjøre god research. Et godt tips er å bruke sider som snl.no (Store norske leksikon) og ssb.no (Statistisk sentralbyrå), eller andre offisielle sider.

5. Timing er alt
    Er det en sak som er brennhet for tiden? Da er lurt å slå til, for innlegget ditt bør være aktuelt. Klarer du å skrive et innlegg som treffer en «nerve» blant leserne, er det større sjanser for å skape engasjement og debatt.

6. Følg med i mediene
    Vil du vite hva folk flest engasjerer seg i for tiden, bør du følge med i media. I Norge har vi masse gode aviser og TV-kanaler som gir deg påfyll om hva som skjer i samfunnet. Det er en viktig å følge med på det som skjer, og debattere det. I tillegg er det veldig lærerikt og, ikke minst, spennende!

7. Bruk tid på finpussen
    Når du er ferdig med innlegget, er det lurt å gjøre et godt etterarbeid. Få venner, medspeidere eller en lærer til å lese gjennom. Få hjelp til å luke ut skrivefeil, og kanskje er det et argument som kan formuleres enda mer presist?

8. Øvelse gjør mester
    Ingen ble født som en god debattant eller skribent! Det tar tid å bli kjent med språket sitt og å bli vant med å skrive. Kanskje blir ikke innlegget ditt publisert, men da er det bare å prøve på nytt. For å bli god til å skrive, er det bare én ting som hjelper: Å skrive. Mye.

9. Gjør det!
    Ofte kan det største hinderet for å få et leserinnlegg publisert være deg selv! Det er ikke uvanlig å være nervøs før man sender inn et innlegg. Husk at din stemme er viktig – uansett.
Referanser

Tipsene er hentet fra Speideren #1 2018. Kilder: Freja Dohrn Ellefsen og Aftenposten Si ;D

• Publisert: 14.02.2018
  • Forfatter: Speideren #1 2018 - Eilif Tanberg