Bære skolesaker

En lek der speiderne kan kjenne på litt av de utfordringene som elever i en flyktningleir har. Dette er en del av aktivitetsopplegget til Speideraksjonen 2020.
Hvorfor

Prøve seg på en utfordring samtidig som man får en bedre forståelse for sin egen og andres situasjon.

Bidrar til følgende mål
  • K-1 Utvikle dine sanser, motorikk og koordinasjonsevne.
  • V-7 Utvikle evne til empati og solidaritet.

En bøtte med vann som skal plasseres et stykke unna.

Vannflaske, viskelær, papir og blyanter/penner til hver speider.

Fremgangsmåte

Fortell først: Elevene i flyktningeleiren må gå til og fra skolen med det de trenger (skolebøker og annet de har fått) uten at de har noe å oppbevare sakene sine i, uansett vær og vind. Det betyr at skolebøkene blir fort ødelagt.

Leken:

Speiderne er elever i en flyktningleir, som går til skolen i den andre enden av flyktningleiren. Gi hver "elev" noen enkle skolesaker, som viskelær, linjal, blyant og noen papirark (noe som tåler litt). Dette skal de passe på, men de har ingen lommer eller ryggsekk de kan oppbevare dette i (får ikke bruke det de har). De skal gå rundt speiderhuset eller langs en løype i terrenget. I løpet av denne runden skal speiderne fylle en flaske vann fra en bøtte og takle eventuelle andre små utfordringer. Underveis må de hele tiden ta vare på skolesakene sine, slik de er like fine når de er tilbake ved start.

Denne oppgaven passer det spesielt fint å gjennomføre hvis det er dårlig vær ute, for da blir den mer utfordrende.

Spør når dere er ferdige:

• Hvordan gikk det?

• Hva gjorde speiderne for å løse oppgaven?

• Hva synes speiderne om å måtte bære alle skolesakene sine i hendene hver dag, sånn som elevene må gjøre i flyktningleiren i Tanzania?

• Publisert: 27.02.2020
  • Forfatter: NSF