Prøve ut mat som stammer fra krisetider, mat fra naturen.
Barkebrød

Oppskrift på brød av bark.
Hvorfor
Bidrar til følgende mål
- K-7Få erfaring med bruk av arbeidstegninger, oppskrifter og planleggingsverktøy
- S-10Få erfaring med bærekraftig bruk av naturens ressurser gjennom dyrking, høsting og sanking.
- S-6Tilegne deg naturkunnskap.
Forberedelser og forkunnskap
Kjennskap til ulike tresorter - hvordan sanke bark på en hensynsfull måte.
Utstyr
Innsamlet bark
Mel
Gjær
Salt
Vann
Morter
Fremgangsmåte
Innsamling og tørking av bark
Når vi lager barkebrød bruker vi innerbarken, dette er da et mykt lag som ligger mellom ytterbarken og veden. Barken hentes helst fra ferske greiner på ungtrær, man kan bruke mange ulike løvtresorter som for eksempel; alm, ask, selje, osp, rogn og bjørk.
Etter man har samlet inn innerbarken kan man tørke den over flere dager, eller tørke den i ovnen på ca. 60 grader (tiden avhenger av mengde og størrelse).
Lage barkebrød (1 brød)
- Start med å knuse og male barkebitene i en morter til det ser ut som mel.
- Bland ca. 1 dl barkemel med 5 dl vanlig mel.
- Tilsett deretter 1 ts salt og en halv pakke ferskgjær.
- Bland deretter inn lunkent vann til du får en god brøddeig, form brødet slik du ønsker.
- Hev brødet under et håndkle i ca. 2-3 timer.
- Stek deretter brødet på 200 grader i ca 1 time.
- La brødet avkjøles litt før servering.
Utfordringer og erfaringer
Brødet trenger god tid til å heve på grunn av barken.
Det er viktig å sanke inn nok bark, ettersom det både skal tørkes og males. Hvis en har for lite bark kan vanlig mel brukes for å kompensere for det som mangler.
- Publisert: 15.05.2024
Stifinner
Vandrer
Rover
Kreativitet
Samfunnsengasjement
Vår
Sommer
Høst
Vinter
- Aktivitet
- Fagstoff
90 min +++
Ute
Inne