Brannskader med Star Wars ramme

Behandling av brannskader, bruker Star Wars for å illustrere og vekke interesse.
Hvorfor
Vi mener at speidere bør vite hvordan man skal behandle slike skader for å minimere potensiell seinskade.
Bidrar til følgende mål
  • F-14 Utvikle og vedlikeholde ferdigheter innen førstehjelp.
  • K-14 Få erfaring med å spille teater, mime, dramatisere eller lignende.
  • V-2 Få øvelse i å stole på hverandre og vise hverandre tillit.
Forberedelser og forkunnskap
Det er en fordel om deltakerne og lederne har sett Star Wars og kjenner denne galaksen. Det er viktig å vite hva lyssabler, plasmapistoler og Sith Lords er for noe, wikipedia har gode artikler på dette på flere språk. Vite behandling for tørr brannskade (lyssabel), skolding (plasma pistol og vulkanske nedfall) og elektriske skader (elektriske støt fra sith lords og droner). Forberede de som skal spille skadet på hva de skal gjøre. Vi anbefaler boka førstehjelp av Norsk førstehjelpsråd.
Utstyr
Førstehjelpsutstyr speiderne er vant med å ha tilgjengelig. Leke lyssabler Leke plasma pistoler. Annet relevant utstyr: Bekk Bøtte (med vann) Dusj Klær med tidligere brannskader Leke juksefinger. Sminke til å lage sår, blemmer osv. Anne dukke.
Fremgangsmåte
Det oppstår mange brannskader i speidersammenheng og i Star Wars filmene har de en rekke brannskader pga uvøren bruk av lyssabel og plasmapistol. Star Wars universet har en rekke eksempler på skader som ville gitt brannskade, da dette ofte er et populært og kjent litterært univers vil speiderne lettere kunne leve seg inn i problemene og skape engasjement for øving.

Fordel deltakerne mellom skadde og hjelpere. Ca en patrulje per skadd.

Kle opp, smink, forbered de skadde etter casene under.

Patruljene kan vente og får beskjed om rammene på øvelsen og bes forberede seg på førstehjelp.

Case 1.
Tekst til speiderne:
Dere en familie ewooker som har funnet en skadet Jedi i skogen, ewooker har ikke samme språk som jediridderen.

Tekst til skadde:
Du har snublet i en trerot mens du jagde noen droider gjennom skogen. Lyssabelen glapp ut av hendene dine og denne traff din venstre arm over albuen, der du no har et brannsår. Patruljene som kommer er en familie med ewooker, du kan derfor ikke snakke til de på norsk, engelsk eller andre språk du faktisk kan. Vi forslår at du lager "gryntelyder" for å kommunisere med patruljen.
I starten er du litt forvirra, men etterhvert skal du prøve å fortsette jakten på "droiden".
Uavhengig av hvordan dere legger det opp, vær forberedt på bli våt.

Kommentarer til speiderleder.
Her kan man legge opp skaden som man vil, vi mener at en lyssabel vil føre til 2 eller 3. grads forbrenning. I følge boka førstehjelp opplaget fra 2011 så skal slike skader nedkjøles med lunkent vann og/eller fuktede laken/tepper eller lignende.
Ringe 113 (eller star fleet command) for videre hjelp.
Tilgang på vann i form av dusj, bøtte osv vil her være fornuftig. Husk å tenk på hypotermifare.

Case 2.
Tekst til speiderne:
Dere er en patrulje fra opprørsalliansen, dere nettopp sett Darth Sidious sende lyn gjennom kroppen til Luke Skywalker. Darth Sidious har ikke sett dere og har dratt, dere skal nå hjepe Luke Skywalker.

Tekst til skadde.
Bruk anne dukke, det er stor fare for hjertestans ved strømsjokk, særlig høyspenning.

Kommentar til speiderleder:
Førstehjelp boka vi har nevnt sier at det er viktig å slå av strømmen i slike tilfeller. I vår case er dette løst ved at Darth Sidious har forlatt åsstedet.
Førstehjelp boka nevner også at pasienter som har vært utsatt for høyspenning, lynnedslag, lavspenning gjennom kroppen, er bevisstløs eller omtåket, har brannskader eller tegn på nerveskader etter hendelsen skal snarest på sykehus.
Patruljen må "ringe" 113.
Referanser
Star Wars filmene til rammer. Norsk førstehjelpsråd www.norskforstehjelpsrad.no Boka "Førstehjelp" av Norsk Førstehjelpsråd.
Utfordringer og erfaringer
Fantasien kan løpe løpsk, la speiderne få tid til å leke litt først, komme seg inn i rollene og bli kvitt de verste flokktendensene. Disse casene er bare et forslag, det er store muligheter til å variere disse og lage nye skader.
  • Publisert: 21.10.2016
  • Forfatter: Roverlaget Dei Magiske Dragane og Roverlaget i Søreide Speidergruppe.
  • Rammer
  • Samarbeid