Det store hylet

En seremoni med jungelramme hvor småspeiderne hilser flokklederen og bekrefter sin tilhørighet i flokken.
Hvorfor

Bruke jungelrammen til å skape riktig atmosfære og følelsen av tilhørighet i flokken. En seremoni som brukes for eksempel i begynnelsen av møte.

Bidrar til følgende mål
 • V-9 Opplev, og bidra til, godt samhold i enheten.
Forberedelser og forkunnskap

Det er viktig for en flokk å ha seremonier. Seremonier skaper tradisjon, og de er med på å føre småspeiderne inn i Jungelbokas verden, og derved gi dem den karakterutvikling vi ønsker.

Seremoniene bør være korte og lettforståelige. De bør være høytidelige, men ikke sentimentale. Vær med og lev deg selv inn i dette. Det er her vi ulveledere kanskje må jobbe mest med oss selv, småspeidernes fantasi er det ingenting i veien med.

Fremgangsmåte

Ulvene satt i ring rundt rådsklippen, og når Akela, flokkens leder, kom til rådsklippen, løftet de hodet og hylte sitt velkommen til ham.

Når lederulven - Akela - dvs. flokklederen kommer, hilser flokken ham/henne ved å sette seg i ring akkurat som ulvene pleide og ved å gi ham/henne det store hylet.

OPPRINNELSEN TIL DET STORE HYLET

Vera Barclay, BPs nære medarbeider, forteller at BP mente Vær Beredt var et altfor vanskelig valgspråk for de små. De strevde veldig for å finne noe annet passende.

Til slutt kom hun til å tenke på at både ulvungenes og speidernes løfte begynte med "Jeg vil gjøre mitt beste". Hun foreslo for BP at de kunne bruke "Gjør ditt beste" som valgspråk.

BP godkjente dette med en gang, og dessuten omformet han dette til "Det store hylet". Han fant også ut at hylet kunne ropes slik at det minte om ulvenes hyl og bjeff.

Det store hylet skal:

 • Bekrefte løftet
 • Bekrefte lojalitet overfor lederen
 • Være en hyldes til en gjest
 • Sirkelen minner om flokkens enhet.

HYLET

1. Ring dannes ved at Akela roper: FLOKK-FLOKK-FLOKK og småspeiderne svarer samtidig som de stiller seg i ring rundt Akela.

Småspeiderne stiller kullevis med førstemann (pf.) og hjelper (p.ass.) på fløyene. Når alle er på plass slippes taket i hendene og alle står rett. Assistentene i flokken står ved siden av hverandre - utenfor ringen - og bak Akela.

2. Akela står med utstrakte armer.

Når han/hun senker armene setter småspeiderne seg på huk. Småspeiderne sitter slik at fingertuppene på peke-og langfinger støtter seg på bakken mellom føttene. Tommelen låser lille-og ringfingeren. Peke og langfinger holdes tett inntil hverandre.


Når alle småspeiderne har inntatt still-ingen som er forklart under pkt. 2 begynner ropet: Da sier Akela: Se dere godt for o ulver. Ungene svarer: A-KE-LA VI-VIL-GJØRE VÅRT BESTE! Den siste stavelsen utstøtes kort og gjallende, og samtidig springer alle opp og løfter hendene med to fingre i været på hver side av hodet så de ser ut som ulveører (fingrene sammen).

Den førstemann (pf.) som Akela står vendt mot roper til flokken så høyt han kan: GIB-GIB-GIB (som betyr Gjør ditt Beste).

Ved siste GIB føres venstre hånd ned mot siden, og den høyre hånd gjør speiderhilsen. Lederen hilser samtidig.

Så roper flokken: VI-VIL-GÅB-GÅB-GÅB

(som betyr: Gjøre vårt Beste). Etter det siste GÅB føres også høyre hånd ned til siden, og småspeiderne står rett for å høre hva lederen har å si.

 • Publisert: 02.04.2008
 • Forfatter: Ragnhild Hellstrøm
 • Rammer
 • Åpning og avslutning

Del saken

 • Småspeider
 • Vennskap
 • Aktivitet
 • Fagstoff
 • Seremoni

Våre samarbeidspartnere

Camp Villmark
Flyktninghjelpen
Frivillighet Norge
LNU logo
Norsk friluftsliv
Vitensenterforeningen