Du blir hva du spiser (prosjekt)

For å bli mer bevisst på hvilke ressurser som går med til måltidene vi spiser og hva det gjør med verden vi lever i. Passer best for rovere og dem som bor alene eller styrer måltidene selv.
Bidrar til følgende mål
  • S-8 Bli bevisst behovet for å redusere forbruket, og bidra til dette gjennom blant annet gjenbruk og kildesortering.
  • S-9 Bli kjent med hvor og hvordan ulike produkter er produsert, og la dette få konsekvenser for hvilke produkter du velger.
Fremgangsmåte

 

Steg 1: Hva brenner dere for?

Problemstilling

Maten vi spiser påvirker ikke bare helsen vår, men også verden vi lever i. Mye av maten vi spiser er produsert med stort forbruk av arealer, energi og vann og noe er transportert over halve verden. Hver dag kastes det dessuten mye mat, noe som er en utrolig sløsing med ressurser.

Sett dere inn i problemstillingen gjennom å undersøke hvordan maten vi spiser påvirker miljøet. Definer et eget mål for prosjektet - både hva dere ønsker å oppnå med det og hva dere spesielt ønsker å fokusere på gjennom konkrete tiltak.

 

Steg 2: Hvordan få det til?

Planlegg hvordan dere kan nå målene dere har satt dere. Hvilke tiltak vil gi størst effekt? Hva trenger dere for å klare å gjennomføre dem? Hvordan kan dere nå ut til flere? Se aktivitetsheftet til prosjektmerket “Vi gjør verden bedre!” for flere tips til planlegging.

OBS! Prosjektet bør gå over minst én måned.

 

Steg 3: Gjør det!

Nedenfor finner dere tips til tre mulige tiltak. Dere kan la dere inspirere av dem eller finne på noen andre.

Forbrukermakt:

Vær bevisst på hvilke matvarer du kjøper inn. Dette er faktorer som bør tas med i vurderingen:

  • Er varen fraktet unødvendig langt eller produsert med stort energi-, areal- eller vannforbruk? Kan du velge noe som er mer miljøvennlig? Se oversikten over mat som er bra for miljøet:

https://www.framtiden.no/gronne-tips/mat/sjekk-hvilken-mat-som-er-best-for-miljoet.html

  • Har varer palmeolje i seg? Kan du velge en tilsvarende vare uten?
  • Kan du velge kjøttfritt fremfor kjøtt? Tenk på næringskjede og produksjonslinje. Hva krever minst ressurser å produsere?
  • Trenger du ekstra store økonomipakker eller “ta tre - betal for to”-tilbud? Kjøp heller passe mengde, slik at du ikke må kaste mat som blir dårlig, eller planlegg slik at du kan fryse ned og bruke senere.
  • Er det bra med engangspakninger og lag på lag med emballasje? Kjøp heller løsvekt hvis det er mulig.

Restefest:

  • Bruk opp restene i kjøleskap og kjøkkenskap.
  • Kjøp nedpriset og litt ukurant mat som ellers ville blitt kastet. Finn ut hva de vanlige matproduktenes reelle holdbarhet er sammenliknet med “best før” datoen.
  • Lag gjerne en bedre middag basert på rester på en tur.

Kjøttfri mandag:

Lag og spis kjøttfrie måltider hver mandag i prosjektmåneden. Prøv å tenke nytt og hent gjerne inspirasjon fra internett. Mange gode oppskrifter finnes ved å søke opp “kjøttfri mandag” eller “no meat Monday”. For inspirasjon kan dere se denne videoen: https://www.framtiden.no/201706197161/aktuelt/mat/dette-frykter-ove-vil-skje-hvis-han-velger-vegetarburger.html

Ekstra utfordringer for å avansere enda mer enn bare i matveien:

  • velg miljømerkede produkter når du handler andre dagligvarer enn mat og drikke
  • sjekk om det er miljøgifter eller andre skadelige stoffer i kosmetikken du bruker
  • vær obs på mikroplast i kosmetikk, det finnes ofte alternative produkter uten

Skap blest!

Tenk over hvordan dere kan gjøre flere oppmerksomme på dette problemet. Legg ut prosjektet deres på speiding.no og del gjerne bilder fra prosjektet på sosiale medier med emneknaggene #speiding og #bedreverden

 

Steg 4: Slik gikk det!

Husk å evaluere prosjektet og feire når dere er ferdige! Se mer om dette i aktivitetsheftet til prosjektmerket “Vi gjør verden bedre!”

 

Denne aktiviteten bidrar også til å jobbe for FNs bærekraftsmål:
FNs_baerekraftsmaal_0_ikon.pngFNs_baerekraftsmaal_2_utryddesult.pngFNs_baerekraftsmaal_3-godhelse2.jpgFNs_baerekraftsmaal_12-ansvarligforbrukogproduksjon.jpgFNs_baerekraftsmaal_13_stoppeklimaendringene.jpg

Aktiviteten er utviklet i forbindelse med Norges speiderforbunds satsing på Patruljen i samfunnet i 2018, som blant annet har fokus på hvordan vi kan jobbe med å nå FNs bærekraftsmål, og knytter derfor aktivitetene opp mot relevante mål. (Les mer på FN.no)

Referanser

Denne aktiviteten er utviklet i forbindelse med Norges speiderforbunds satsing på Patruljen i samfunnet i 2018. Foto: Pixabay

  • Publisert: 13.04.2018
  • Forfatter: NORGES SPEIDERFORBUND
  • Patruljen i samfunnet
  • Mat

Del saken

  • Vandrer
  • Rover
  • Samfunnsengasjement
  • Vår
  • Sommer
  • Høst
  • Vinter
  • Prosjekt
  • 90 min +++
  • Ute
  • Inne

Våre samarbeidspartnere

Camp Villmark
Flyktninghjelpen
Frivillighet Norge
LNU logo
Norsk friluftsliv
Vitensenterforeningen