Etikk og verdigrunnlag

Fordypningsmerke for rovere "Etikk og verdigrunnlag" (revidert i juni 2018).
Hvorfor

Prøve å forstå hvilke verdier som er viktige i speideren og i samfunnet og hvorfor de er så viktig.

Bidrar til følgende mål
  • L-1 Utvikle forståelse for speidingens verdigrunnlag og viktige særtrekk ved egen organisasjon.
  • L-2 Bli bevisst på, og utfordre, egne verdier og holdninger, og bli kjent med hva andre står for.
  • L-6 Få erfaring med verdiformidling og refleksjon.
  • V-12 Arbeid for likeverd og forståelse mellom mennesker.
Fremgangsmåte

Obligatorisk

1. Diskuter i roverlaget NSFs formålsparagraf, speiderloven og speiderløftet sett i sammenheng med arbeidet i roverlaget ditt.

2. Gjennomfør temamøter i roverlaget om to av disse emnene: rus, abort, seksuelt overførbare sykdommer, seksualitet, prevensjon, eller legning og kjønnsidentitet.

Velg to av disse oppgavene

1. Lag en lysløype til en kveldsavslutning med temaene NSFs formålsparagraf, speiderloven og speiderløftet.

2. Hvilke forhold påvirker menneskenes valg av verdier og normer? Er det forskjell på verdier og normer utenfor og innenfor speideren? Lag et rollespill som illustrerer dette og gjennomfør det for andre i gruppa.

3. Planlegg og gjennomfør en bevisstgjørende aktivitet for en annen enhet om NSFs formålsparagraf, speiderloven og speiderløftet.

4. Planlegg og gjennomfør en bevisstgjørende aktivitet på et førerpatruljemøte om begrepene etikk, normer og verdier.

Tips
For å gjennomføre temamøter er det ofte lurt å invitere en person utenfra. Dette kan være en lege, prest, gruppe eller kretsleder, et medlem fra Juvente (avholdsbevegelsens ungdom), LLH/FRI el. La disse fortelle sin historie, og innlede til samtale rundt emnet. Hva mener dere, hva sier speiderloven? Finn gjerne frem til filmer (dokumentar og fiction) dere kan se i forbindelse med temaet dere har valgt.

• Publisert: 16.06.2008
  • Forfatter: NSF