Fixzet: Forhåndsoppgave 1 (Agenda 2021)

Hvorfor

Tenk over hva som kan bli ødelagt og hva du trenger for å fikse det.

Forberedelser og forkunnskap

Tenk over hvilke ting du har med deg på tur. Hva og hvordan kan det bli ødelagt? Hvordan kan du fikse det?

• Ting du finner hjemme
Fremgangsmåte

FNs bærekraftsmål:     Nr.12: Ansvarlig forbruk og produksjon.

Tilknytning til speiderloven: Speiderlovens paragraf 8 og 9

Har du noen gang tenkt på hva som kan gå i stykker på tur? Eller kanskje du har vært med på en tur som har blitt ødelagt på grunn av noe som har gått i stykker?

Vær beredt når utstyret du har med på tur blir ødelagt med ditt eget Fixzet – et komplett reparasjonssett med det du måtte trenge å ha med på tur. Settet skal være lett å ta med seg uansett hvor man skal.

Slik gjør du det:

1. Lag en liste over ting du vil ha i ditt Fixzet.
  2. Prøv å samle sammen så mye som mulig av det du skal ha i settet ditt uten å kjøpe noe nytt. Spør etter rester hjemme, hos naboen eller hos bekjente.
  3. Lag eller finn noe du kan ha tingene i med en synlig innholdsfortegnelse over hva det inneholder. Tips: pass på at boksen/posen har en passe størrelse så den alltid kan være med i sekken på tur.
  4. Legg tingene oppi.

Etterarbeid:
Når alle i patruljen har laget hvert sitt Fixzet, kan patruljen ha et oppfølgingsmøte hvor de får testet det ut. Da kan de for eksempel ta med noe hjemmefra som må fikses, eller gå over patruljeutstyret og reparere det som eventuelt trengs å fikses slik at alt er i orden før leiren.

Da får hvert av patruljemedlemmene testet ut sitt Fixzet og diskutert seg imellom om det er noe de mangler eller burde hatt mer eller mindre av.

Patruljen kan også sjekke om det arrangeres “fikselaug” i nærheten av dere de bor, og delta sammen på et fikselaug? (Om fikselaug, se under aktuelle ressurser)

Illustrasjoner Fixzet_Side_1.jpg

Eksempel på innholdsliste i et Fixzet

• Sysaker (ulike nåler og tråder)