Flyktningens meny

Lage mat av begrensede ingredienser. Dette er en del av aktivitetsopplegge til Speideraksjonen 2020.
Hvorfor

Sette seg inn i litt av utfordringene mennesker i en flyktningleir kan oppleve i hverdagen, og sammenligne dem med egen situasjon.

Bidrar til følgende mål
  • K-13 Utvikle din fantasi og evne til improvisasjon.
  • V-7 Utvikle evne til empati og solidaritet.
Utstyr

Du trenger bønner, mel og vann. Kjøkkenredskaper og evt. bål eller primus hvis dere lager maten ute.

Fremgangsmåte

Fortell først: Menneskene som bor i flyktningleiren må gå i 2-4 km til stedet hvor maten deles ut, for så å måtte stå timevis i kø sammen med andre i samme situasjon.  Maten som blir utdelt er begrenset kontra arbeidsinnsats.

Det de får utdelt f.eks bønner og mel som skal mette hele familien. Deretter skal de gå 2-4 km tilbake. Fordi så mye tid går til denne oppgaven, må mange barn velge mellom å kunne gå på skolen og å hjelpe familien sin. Dette fører til at mange barn i flyktningleire ikke går på skolen.

Man må være kreativ hvis man skal få til å lage en variert meny basert på de ingrediensene som er tilgjengelig.

Lag maten:

Del ut ingrediensene. Dette er ingredienser som er vanlig at man får utdelt i flyktningeleiren. Prøv dere fram og se om der kan få laget noe av dem. (Hvis dere bruker tørkede bønner, må disse bløtlegges en god stund i forveien.)

Dere kan gjerne bruke krydder for at maten skal smake bedre.

Tips: Ikke lag mye, så slipper dere å kaste hvis dere er misfornøyd med resultatet!

Diskuter mens matlagingen er i gang:

• Hva tenker du om kontrasten mellom maten du og mennesker i flyktningleire spiser?

• Hvor stor andel av dagen din bruker du på å skaffe og tilberede mat?

• Hva bruker du mest tid på i din hverdag?

• Publisert: 27.02.2020
  • Forfatter: NSF