Førerpatruljemøte om bærekraft

For å gjøre seg kjent med tema bærekraft, og forberede førerpatruljen på troppsmøtet om bærekraft.
Bidrar til følgende mål
  • K-7 Få erfaring med bruk av arbeidstegninger, oppskrifter og planleggingsverktøy
  • S-2 Utvikle evnen til å tenke kritisk, gjøre deg opp egne meninger og ytre dem i ulike fora.
  • S-7 Bli kjent med hvordan mennesket påvirker naturen, og gjør noe for å begrense skadelig påvirkning.
  • S-8 Bli bevisst behovet for å redusere forbruket, og bidra til dette gjennom blant annet gjenbruk og kildesortering.

Til "Papirtøflus" trenger dere gamle aviser eller reklameblader.

Fremgangsmåte

1. Åpning (5 min)

Gjennomfør førerpatruljens vanlige åpningsseremoni.

Dere kan i tillegg bruke følgende sitat:

En bærekraftig utvikling er en utvikling som imøtekommer dagens behov uten å ødelegge mulighetene for at kommende generasjoner skal få tilfredsstille sine behov.

2. Ta tempen “Bærekraft” (30 min)

Speiderne skal ta stilling til en rekke påstander, og bokstavelig talt plassere seg langs et tenkt termometer hvor varmt står for enig og kaldt er uenig. Ta tempen er også kjent som verdibarometer. Troppslederen kommer med påstander som hver enkelt tar stilling til. De som er enige går til den ene siden, og de som er uenige til motsatt side, ev. står midt i mellom hvis noen er usikre. Underveis snakker man om hvorfor alle står der de står.

Ta stilling til noen av følgende påstander:

• Jeg kjøper eller får ofte nye ting (f.eks. klær, mobiltelefon e.l.)
  • Jeg tar alltid med meg eget handlenett/ryggsekk i stedet for å kjøpe plastpose.
  • Jeg er opptatt av hvor og hvordan ting jeg kjøper er produsert.
  • Jeg vil heller bruke sykkel, tog og buss enn bil
  • Jeg foretrekker å reise med tog fremfor fly
  • Jeg er bevisst på å skru av lyset i rom jeg går ut av
  • Jeg kaster ikke søppel på gata, og tar alltid med meg søpla hjem igjen når jeg er på tur.
  • Jeg plukker opp søppel ute og tar det med til nærmeste søppelkasse.
  • I familien min er vi flinke til å reparere og kjøpe brukt istedenfor nytt
  • Jeg kunne tenke meg å kjøpe klær på Fretex eller finn.no
  • Jeg har mange ting som jeg ikke trenger
  • Jeg er flink til å kildesortere, og kaster ikke farlig avfall i søppelet.

3. Forberedelse av aktivitet “Nyt på nytt” til troppsmøtet (30 min)

Troppsmøtet om bærekraft handler om å lage noe nytt ut av gamle materialer, og på denne måten nyte det nye (derav tittelen “Nyt på nytt”). For at førerpatruljen skal være godt forberedt, må dere bruke litt tid på å sette dere inn i aktiviteten og jobbe kreativt med idéer på forhånd. I tillegg må dere kartlegge hvem som har relevante ferdigheter som dere trenger for å gjennomføre møteopplegget.

Arbeidet med denne oppgaven kan gjøres på flere måter. Dere kan for eksempel kartlegge ferdigheter først, og basere idédugnaden på hva dere allerede er gode på. Alternativt kan dere finne idéer og velge ut hva dere vil gjøre først, og deretter tilegne dere nødvendige ferdigheter når dere vet hva dere vil gjøre.

Hvis dere ser på https://no.pinterest.com/frangipammie/refashioning-upcycling-repurposing/, finner dere mange gode forslag til hva dere kan gjøre. Det skal ikke så mye til for å sette tankeprosessene i gang.

Her er også noen konkrete forslag:

• Bestikkpose (kan lages av de fleste tekstiler)
  • Ullhals/pannebånd (kan lages av en slitt/hullete ullstillongs)
  • Handlenett eller en veske (kan lages av slitesterke tekstiler)
  • Tøyposer til gymtøy eller sortering av klær i tursekken (kan lages av de fleste tekstiler)
  • Brødkurv (kan lages av kombinasjon av to plagg, f. eks. olabukse/genser og en skjorte)
  • Koseleke eller hånddukke (lages av gamle t-skjorter eller sokker)
  • Mobiletui (lages av mykt stoff, for eksempel flis eller bomull)
  • Oppbevaringsoppheng til småverktøy eller kontorrekvisita (bruk for eksempel baklommer fra gamle bukser og skjørt)
  • Pute- eller stoltrekk (kan lages av en ullgenser, skjerf eller sjal)

Dere må ikke lage noe av tekstiler. Dersom førerpatruljen har forslag til andre materialer eller kommer opp med andre idéer, er det helt innafor å justere opplegget. Andre ting dere kan lage er kule knaggrekker eller hyller til speiderhuset, blomsterkasser, verktøykasser, sorteringsløsninger til småverktøy eller kontorrekvisita m.m.

4. Papirtøflus (30 min) (Ekstra oppgave hvis førerpatruljen vil)

Til denne trenger dere gamle aviser eller reklameblader.

Hver speider får én avis hver. Tøflene brettes etter følgende instruks. Tøflene kan benyttes som innesko i møtelokalet.

5. Avslutning (5 min)

Gjennomfør vanlig avslutningsseremoni.

Dette møtet bidrar også til å jobbe for FNs bærekraftsmål:
FNs_baerekraftsmaal_0_ikon.pngFNs_baerekraftsmaal_12-ansvarligforbrukogproduksjon.jpgFNs_baerekraftsmaal_13_stoppeklimaendringene.jpg

Møteopplegget er utviklet i forbindelse med Norges speiderforbunds satsing på Patruljen i samfunnet i 2018, som blant annet har fokus på hvordan vi kan jobbe med å nå FNs bærekraftsmål, og knytter derfor aktivitetene opp mot relevante mål. (Les mer på FN.no)

Referanser

Innholdet i møteopplegget er hentet fra "Aktivitetspakke bærekraft" , som ble utviklet i forbindelse med Patruljen i samfunnet 2018.

Papirtøflus er hentet fra Fumiaki Shingu, Origami Club, http://en.origami-club.com/newspaper/slipper/index.html

• Publisert: 09.04.2018
  • Forfatter: NORGES SPEIDERFORBUND