Lære Geocaching, et praktisk bruk av GPS gjennom en GPS basert aktivitet. Lære en ny og spennende friluftsaktivitet.
Geocaching

1. Kjenne til begrensningene til en GPS, for eksempel batterikapasitet.
2. Ta koordinater til geocacher fra internett til GPS.
3. Forklare hvordan de mest vanlige typer Geocacher fungerer.
- Traditional
- Multi-Cache
- Mystery (Puzzle)
- EarthCache
- Event
4. Være med på én eller flere geocachingturer og finne minst 5 forskjellige geocacher. Det skal være minst to forskjellige typer og minst to forskjellige størrelser.
5. Loggføre geocachene på internett og vite hva som skal loggføres og hvorfor.
6. Forklare hva en Travel Bug og en Geocoin er.
7. Forklare hvordan man lager en ny geocache og hva som er viktig når man plasserer den ut.
Lederveiledning:
Det er utviklet et lederkurs innen GPS og Geocaching som er nå kjørt flere ganger. Kurset kan kjøres av alle som har kunnskap i bruk av GPS og som har drevet aktivt Geocaching en stund.
Geocaching er en aktivitet som passer alle aldersgrupper og type mennesker.
Som følge av at Geocaching er en aktivitet som passer bra inn i speiderprogram er det naturlig med en fordypningsmerke med samme tema.
Framgangsmåte er lagt opp til at man skal lære litt om GPS men ikke så mye som GPS fordypningsmerke. Disse to komplimenterer hverandre. Man skal kunne kjenne til begrensninger med en GPS slik at når man er ute på tur for å finne en geocache, kan man være forberedt, som f.eks. ha med ekstra batterier.
Punkt 2 er det samme som i GPS-merket, men med geocaching er koordinatsystemet ikke UTM som på kart, men lengde- og breddegrad. Koordinatene oppgis i beskrivelsen av geocachen på Internett og speideren skal kunne skrive disse inn i sin valgte GPSr.
Det finnes flere forskjellige type geocacher, og speideren bør kunne si litt om forskjellene. Så skal man ut og finne noen cacher (kort navn for en geocache). Geocacher kommer i forskjellige størrelser og det er viktig at man vet litt om hva man leter etter før man starter.
Etter at man har vært ut på tur skal man logge funn på internett, og loggen bør ha et spesielt innhold, ikke minst hvis man finner noe som er galt med cachen.
Geocacher er vanligvis bokser som varierer i form og størrelse. En del av boksene inneholder ting man kan ta med seg. Tar man noe ut, skal man legge igjen noe, slik at innholdet i cachene hele tiden byttes ut. Hvis man finner en "reisevenn", travel bug eller geocoin, skal man finne ut hva den har som formål og prøve å hjelpe den på vei. Man skal ikke beholde den.
De to siste punktene i merket bør ikke knyttes til utlegging av geocacher i praksis, fordi man bør ha funnet en del geocacher selv før man legger ut egne. Det er nok hvis speiderne kan forklare hvordan de ville gått fram med å lage og utplassere en geocache. Reglene for dette er skrevet på geocaching.com, og alle som legger ut en cache må krysse av for at de har leste reglene og at cachen er i tråd med disse.
En leder som har vært på emnekurset «GPS og Geocaching» vil ha fått den bakgrunnskunnskapen som er nødvendig for å være veileder på dette fordypningsmerket, men det finnes også mange erfarne geocachere i Norge som også kan inviteres for å hjelpe med både opplæring, gjennomføring og godkjenning.
- Publisert: 14.05.2012
Stifinner
Vandrer
Vår
Sommer
Høst
Vinter
- Fagstoff
- Fordypningsmerke
90 min +++
Ute
Inne