Hinderløype med kano

En maritim vri på tradisjonell hinderløype
Hvorfor

Speiderne trenes opp i samarbeid og koordinasjon, og lærer å mestre kanoen. Grunnidé til en eventuell roversjøfemkamp.

Bidrar til følgende mål
  • F-9 Tilegne deg kunnskap om og erfaring med bruk av ikke-motoriserte fremkomstmidler.
  • K-1 Utvikle dine sanser, motorikk og koordinasjonsevne.
  • V-1 Utvikle dine samarbeidsevner.
  • V-3 Utfordre deg selv fysisk og psykisk i aktivitet med andre.
Forberedelser og forkunnskap

Løypa må lages og forberedes på forhånd. Må skaffe kanoer som tåler røff behandling.

Utstyr

Et egnet vann, én kano per lag, redningsvester til alle deltakere, det man trenger for å bygge hindrene

Fremgangsmåte
Hinderløypen gjennomføres i lag på tre, med én kano per lag. Alle medlemmene i laget, og kanoen, skal gjennom alle hindre. Kan gjennomføres på korteste tid eller på idealtid. Anbefales å gjøre på et vann, gjerne hvor det allerede finnes en flytebrygge som kan brukes! Forslag til hindre: - Over-under: Sett opp stokker som ligger annenhver rett i vannflaten og litt lavere enn høyden på kanoene. Det må være minst én kanolengde mellom stokkene. Laget skal over de lave stokkene, og under de høye. Det er lov å forlate kanoen under hinderet. - Vegg: Sett opp en vegg, ca halvannen meter høy over vannet. Hele laget skal over veggen. Hvis man har gått ned på andre siden kan man ikke hjelpe til uten å gå gjennom hinderet igjen. - Bildekk: Laget skal føre seg selv og kanoen gjennom et dekk litt over vannflaten. Dekket må være stort nok til å få en kano gjennom uten problemer. Det er lov å forlate kanoen. - Sikk-sakk padling: Sett ut bøyer, også skal laget padle slalåm mellom bøyene. Det er ikke anbefalt å forlate kanoen under hinderet. - Kanovelt: Laget skal rette opp en kano som ligger opp ned i vannet. Det trenger ikke å være noen i den andre kanoen. - Parkering: Kanoen skal navigeres inn i en meget smal bås, og får ikke forlate denne før de ligger stille i båsen. Kan suppleres med at man må fortøye kanoen. - Bjelle: Heng opp en bjelle ca to-tre meter over vannflaten. Laget skal slå i denne bjellen. Dette anbefales som avslutningshinder. Ellers er omtrent alle hindre fra ordinær femkamp gjennomførbare, om enn mer krevende med kano.
Sikkerhet

Alle skal ha på seg vest som er strammet riktig. God oppfølging på land. Én observatør per to lag. Følgebåt på vannet. Livredningsutstyr på land.

Utfordringer og erfaringer

Det vil være krevende å forankre hindre til bunnen. Anbefales derfor å bruke eksisterende flytebrygger så langt det er mulig. Kanovelt blant deltakere vil ta lang tid hvis det ikke er stådybde i vannet, slik at de kan rette seg opp igjen selv.

• Publisert: 12.11.2019
  • Forfatter: Andreas Gram