Humlehage (prosjekt)

Få erfaring med å lage en humlevennlig hage, som skal være med å redde den sterkt nedadgående humlebestanden. Prosjektforslag for å ta prosjektmerket “Vi gjør verden bedre!”.
Bidrar til følgende mål
 • K-9 Få erfaring i å bruke forskjellige naturmaterialer og andre typer materialer.
 • S-6 Tilegne deg naturkunnskap.
 • S-7 Bli kjent med hvordan mennesket påvirker naturen, og gjør noe for å begrense skadelig påvirkning.
 • S-9 Bli kjent med hvor og hvordan ulike produkter er produsert, og la dette få konsekvenser for hvilke produkter du velger.
Fremgangsmåte

 

Steg 1: Hva brenner dere for?

Problemstilling:

Bestanden av villbier, og deriblant humler, er truet av menneskelig påvirkning. En av de viktigste grunnene til det er at det blir stadig mindre kulturlandskap som insektene trives i.

Definer et eget mål for prosjektet - både hva dere ønsker å oppnå med det og hva dere spesielt ønsker å fokusere på gjennom konkrete tiltak. Det er viktig å gjøre alle bevisste på hvorfor dere gjør dette, og finne informasjon om problemet og mulige løsninger. Sett dere inn i problemstillingen og finn nyttige tiltak:

 • Hva slags kulturlandskap trenger villbiene?
 • Hvordan kan vi bidra til å redde de norske humlene og biene?
 • Hvilke planter bør vi plante og hvor?

 

Steg 2: Hvordan få det til?

Planlegging og forberedelser

I Speiderbasen og på side 5–13 i aktivitetsheftet for Patruljen i samfunnet finner dere mange gode tips og hjelpemidler til hvordan dere planlegger og gjennomfører et prosjekt. Tenk på hvordan dere vil løse prosjektet og hvordan dette kan planlegges i patruljen eller troppen.

Gi utfordringer til alle

Husk at alle som deltar skal ha noe å gjøre. Fordel derfor ansvar og oppgaver mellom dere, og pass på at alle får utfordret seg. Dere kan for eksempel fordele følgende roller i prosjektet:

 • Prosjektleder
 • Utstyrsansvarlig
 • Økonomiansvarlig (ansvar for å søke om midler og lage regnskap på utgifter)
 • Innkjøpsansvarlig
 • Plassansvarlig (ansvar for å finne en park eller område dere kan bruke)
 • Informasjonsansvarlig (tar kontakt med aviser, legger ut info på sosiale medier.)

Noen har tilgang til hage, andre har ikke det. Her vil vi dele inn i to mulige alternativer – landlig og urbant. Noen speidere bor i byen og noen på landet. Økonomiansvarlig sørger for å søke om penger til gruppa, eller skaffe støtte fra lokale bedrifter eller andre steder.

Generelt om planting:

Frø må samles eller kjøpes. Kjøp hvis mulig frø av god kvalitet som er tilpasset norsk klima og deres lokale vekstforhold. Velg ellers lettstelte planter som ikke krever mye vann eller gjødsling. Hvis dere planter i hagejord, grøftekant eller potte i et område hvor det finnes brunsnegler, er det lurt å ta forholdsregler mot dem når plantene er små, ellers risikerer dere å komme til avspiste stilker en vakker dag.

Pollinatorvennlige blomster:

I denne brosjyra som kan lastes ned fra blomstermeny.no kan dere finne en kort oversikt over anbefalte blomster som pollinerende insekter liker. Og her finner du oversikt over sommerblomster som humler, bier og sommerfugler er glade i: http://blomstermeny.no/wp-content/uploads/2016/06/Hage_Ettårige-og-sommerblomster_crop-1.jpg

Se på disse og sammenlign med det lokale hagesenteret eller en gartner. For de yngste er nok blomkarse mest takknemlig, da den vokser svært fort og er voksevillig. Hele planten kan for øvrig spises. Tenk også på at insektene er spesielt sårbare på våren når det ikke finnes nok føde, så det kan være lurt å kjøpe og plante noen ferdig utvokste planter som blomstrer tidlig, som krokus og julerose.

 

Steg 3: Gjør det!

Planting:

Samle eggekartonger, doruller, eller avispapir og plant i disse. Oppskrift finnes på nett på blogger og sider som http://no.pinterest.com

Jord:

Det beste er om dere får tak i kompostjord og blander den ut med sand, perlite e.l. Men hvis det er vanskelig, går det også an å kjøpe såjord fra et hagesenter. Det er ikke så dyrt, og hvis man ønsker et godt resultat, kan man kjøpe en pakke perlite i tillegg, som man strør på før man planter frøene. Det vil gjøre at det ikke danner seg grønske rundt plantene som igjen kan kvele plantene. Hvis ikke, må man passe litt på og skrape vekk grønsken.

Speiderne bør starte innendørs med planting og forberedelser. Ved å følge anvisningen på frøpakken, er det enkelt å komme i gang. Sett pottene/melkekartongene/eggekartongene osv. i vinduskarmen eller et annet sted med god tilgang på dagslys, og vent på at det begynner å spire. For å slippe å vanne så ofte, kan man bruke blanke plastposer eller plastfolie over pottene til det begynner å spire. Et annet triks er å sette et syltetøyglass opp ned på potta, men husk å lufte ut dette minidrivhuset med jevne mellomrom.

Når frøene spirer, og temperaturen ute begynner å ta seg opp, er det på tide å sette plantene ut. Husk at plantene kan være vare for både nattefrost og direkte sollys!

Landlig

Hvis du har et humlehus, kan du plante i nærheten av dette. Hvis plassansvarlig har funnet plass til dere, benytt dere av denne. Hvis ikke, kan dere finne et sted utenfor speiderlokalet, egen hage eller hos familie.

Start med å spa opp et område. Det vil si at du må snu jorden omtrent i samme dybde som bladet på spaden din er langt. Ta vekk gress og store steiner og lag gjerne en kant rundt med de steinene du tar bort. Plant plantene i den avstanden det er anvist på frøpakken.  

Urbant

Hvis du har tilgang til en balkong, er det et tøft alternativ som heter pallehage. https://www.youtube.com/watch?v=bPcXoOuDA-I

Dere kan få paller på byggevareforretningen. De har også naturvennlig dekke, netting som kan benyttes for å holde jorden på plass. Plantejord eller kompost passer til paller. Hva med å ta med en plante med salat og noe jordbær samtidig som du planter? Det å skaffe kortreist mat er også bærekraftig.

Til parken, geriljaplanting

Hver kommune har en “Vei og park”-avdeling som man kan kontakte for å få lov til å plante utenfor gamlehjem eller kommunens boliger. Ta kontakt og foreslå planting av humlevennlige planter på et sted som dere får anvist. Dere kan alternativt foreslå at dere kan plante i krukker. Gamle galvaniserte bøtter eller kar passer fint. Blomster som vil glede eldre og humla er forglemmegei og lavendel. Også her er det hyggelig om det er noen planter som kan spises, som jordbær eller salat. Da er dere med på å stimulere flere sanser hos dem som ser dette.

Større steder har hagelag eller planteforeninger – de har ofte hager som de har ansvaret for og som er offentlige. Her går det også an å spørre og få hjelp. De som driver på med hage er som regel veldig hyggelige folk!

Et annet alternativ, er å gjøre som bilisten som hver dag sto i kø innover mot Oslo. Han hadde en neve solsikkefrø som han kastet ut av bilvinduet. Etter hvert ble det solsikker langs veien.  

Plassansvarlig kan også finne et sted i en glemt park eller langs en vei, og så kan patruljen ta en sykkeltur og strø blomsterfrø langs en vei. Pass på å ikke gjøre noe på et privat område. Da er det best å spørre først.

Skap blest!

Tenk over hvordan dere kan gjøre flere oppmerksomme på dette problemet. Legg ut prosjektet deres på speiding.no/samfunnet og del gjerne bilder fra prosjektet på sosiale medier med emneknaggene #speiding og #bedreverden.

 

Steg 4: Slik gikk det!

Evaluering av prosjektet

For å kunne lære noe av dette prosjektet, se tilbake på hva dere har gjort, og se om prosjektet ble som dere hadde tenkt. Les mer om hvordan dette gjøres i aktivitetsheftet. OBS! Husk at humlene ikke er så flinke til å “høre etter”, så det kan ta 1–2 år og kanskje mer før dere får gjester.  

Hurra!

Husk å feire gjennomføringen av prosjektet. Hva med en innflytningsfest for humlene?

Store og små steder har et hagelag. Inviter hagelaget eller hageforeningen på en hagevandring og avslutt med medbrakt bålgryte og bålmat.  

 

Denne aktiviteten bidrar også til å jobbe for FNs bærekraftsmål:
FNs_baerekraftsmaal_0_ikon.pngFNs_baerekraftsmaal_11-baerekraftigebyerogsamfunn2.jpgFNs_baerekraftsmaal_15_livpaaland.jpg

Aktiviteten er utviklet i forbindelse med Norges speiderforbunds satsing på Patruljen i samfunnet i 2018, som blant annet har fokus på hvordan vi kan jobbe med å nå FNs bærekraftsmål, og knytter derfor aktivitetene opp mot relevante mål. (Les mer på FN.no)

Referanser

Denne aktiviteten er utviklet i forbindelse med Norges speiderforbunds satsing på Patruljen i samfunnet i 2018. Foto: Pixabay.

 • Publisert: 13.04.2018
 • Forfatter: NORGES SPEIDERFORBUND
 • Patruljen i samfunnet
 • Natur og miljø

Del saken

 • Småspeider
 • Stifinner
 • Vandrer
 • Rover
 • Kreativitet
 • Samfunnsengasjement
 • Vår
 • Sommer
 • Aktivitet
 • Prosjekt
 • 90 min +++
 • Ute

Våre samarbeidspartnere

Camp Villmark
Flyktninghjelpen
Frivillighet Norge
LNU logo
Norsk friluftsliv
Vitensenterforeningen