Lære om bakgrunnen for at Jungelboken brukes som ramme i speiderarbeidet og hvordan det kan gjøres.
Jungelboken og forholdet til speideren
Arbeidet i flokken bør ha en ramme. Med ramme mener vi en historisk eller tenkt omgivelse fra litteraturen eller andre kilder. Rammen setter fantasien i sving og er med på å skape et miljø der småspeiderne lettere tilegner seg kunnskaper, ferdigheter og holdninger vi ønsker å gi. Dessuten er bruk av rammer med på å gjøre speidertiden i flokken morsommere og den er med på å skape et særpreg rundt det å være småspeider.
Historier og eventyr vil alltid sette fantasien i sving, både hos store og små. Det gir muligheter for innlevelse og videre tankeflukt, og vi kan trekke paralleller mellom personer og hendelser i historien og vår egen situasjon. Dette kan ofte gi større forståelse for både oss selv og andre. (NSF Speiderbasen 2004)
Lord Baden-Powell er speiderbevegelsens far. Han tjenestegjorde i den britiske hæren frem til 1903 (da var han den yngste generalløytnant). Han skrev boken Aids to Scouting som egentlig var ment for hæren, men gutter kastet seg over boken med begeistring. De laget seg egne patruljer og øvde seg på speiding etter råd Baden-Powell gav i boken.
Baden-Powell ble opptatt av hvordan man kunne gi gutter en sunn og lærerik oppdragelse. I 1907 arrangerte han en leir for 21 gutter på Brownsea Island i den engelske kanal, for å gjøre et praktisk forsøk. Han ble overbevist om at han var på riktig spor, og skrev da boken Scouting for Boys som ble grunnlaget for speiderbevegelsen. Da boken kom ut i 1908, ble de første speidertroppene startet.
Da Lord Baden-Powell startet sitt arbeid for de yngre guttene i 1916, valgte han Jungelboken som ramme. Dette fordi barn i en viss alder har vanskelig for å tenke abstrakt på samme måte som de som er litt eldre har. Dermed er Jungelboken et godt eksempel til å vise ulike verdier og symboler. Baden-Powell tok direkte kontakt med Kipling og spurte om det var greit at han brukte Jungelboken som ramme i speiderarbeidet sitt, og det har Kipling, tydligvis gitt tillatelse til, fordi Jungelboken brukes den dag i dag.
Hvert enkelt dyr i Jungelboken har sine egenskaper. Alle ut i fra hvilket forhold de har til Mowgli. Ulven Akela som er leder for ulveflokken har egenskapene styrke, erfaring og ærlighet. Bjørnen Baloo som underviser alle jungeldyrene står for rettferdighet, kunnskap og godhet. Slangen Kaa som ofte redder Mowgli ut fra kniper står for integritet, intelligens og erfaring. Panteren Baghera som kjøpte livet til Mowgli for en okse, da Tigeren Shere Kahn ville drepe han, har egenskaper som hurtighet, dyktighet, smidighet og at han er observant. Alt dette er egenskaper som man i speideren regner for å være viktige og positive.
Mowglis fiender, for eksempel Tigeren Shere Kahn har egenskaper som feighet og at han skryter for mye. Bandarlog som er apefolket, har dårlige egenskaper som at de er veldig ustabile, og mener i det ene øyeblikket det ene, og i neste øyeblikk det motsatte. De skryter og de lyver om alt. Dette er egenskaper speideren ikke liker.
Man bruker Jungelboken ganske aktivt for speiderne som er mellom 8 og 10 år, man kaller denne aldersgruppen for flokken eller ulvungene. Alle i flokken får Jungelboken hentet ut fra Jungelboken. Alle lederne til Ulvungene har sine egne Jungelboken. Hovedlederen er da selvfølgelig Akela, mens de andre lederne har andre navn, de navnene som brukes er Slangen Kaa, Bjørnen Baloo, Panteren Baghera, Ulven Rashka, Ulven Phao og Messua (Mowglis menneskemor).
Ulvungene får også Jungelboken, men da hentet ut fra det øvrige personregisteret i Jungelboken. Ingen av ulvungene får navn som har med Mowgli sine fiender å gjøre, men får navn som passer ut i fra personligheten og egenskapene de har. For eksempel vil en speider som er veldig stille og rolig, få jungelnavnet Oo som betyr stillhet. Hvis det er en speider som er spesielt hjelpsom, vil han få navnet Gråbror, og så videre. Det hele foregår under en sermoni, hvor man gir speiderne Jungelboken, som består av mandeldråper og litt sitron på en sukkerbit. Dette fordi det skal smake litt bittert, litt søtt og litt surt. Det skal helst være fullmåne denne dagen, så de kaller dette møtet for fullmånemøtet. Samtidig som dette skjer sier den lederen som er Akela:
"Lytt, o ulver, det er Akela, deres leder, som taler til dere.
Vi er kommet sammen for å tildele jungelnavn til de småspeidere som er tatt opp i vår flokk.
Vil ______. krype frem.
(Gråbror) er ditt navn
Junglen tar deg i sin favn.
Vind og vann, tre og ved.
Junglens gunst skal du ta med.
God jakt!
(NSF Speiderbasen 2004)
Man bruker en del rammer i forbindelse med speidermøter. I Jungelboken fortelles det om at Akela brukte et hyl for å samle ulveflokken. Dette gjør man også i speideren, men selvfølgelig er det ikke ekte ulvehyl, man roper ut "Flokk flokk flokk..." Speiderne samler seg da i en sirkel rundt lederen, og sier: "Akela, vi vil gjøre vårt beste." Deretter sier lederen "gib gib gib" som er en forkortelse for gjør ditt beste, speiderne svarer da "gåb gåb gåb" som er en forkortelse for: gjør vårt beste.
Man lager også enkelte ganger opplegg basert på Jungelboken, som går som en rød tråd gjennom et møte, hvor man tar deler av en historie fra Jungelboken, og bruker den som ramme på hele møtet. Et eksempel som ofte brukes er at man starter møtet med å fortelle speiderbarna et utdrag fra Jungelboken, deretter har en forskjellige leker, og et opplegg som er knyttet til det bestemte møtet. For eksempel, hvis en forteller fra kapittelet i Jungelboken som heter: "Tiger, tiger", hvor Shere kahn hopper inn i bålet, kan man ha et møte om brannskader, hvor en lærer om førstehjelp av brannskader, nødnumre og lignende. Men kan også leke leker som Tigeren i bålet.
De to overnevnte eksemplene, viser hvordan speideren bruker Jungelboken aktivt i sitt arbeid for barn i alderen 8-10 år. Men man kan også knytte speiderloven opp mot Jungelboken slik som det er gjort her:
§ 2 En speider kjenner ansvar for seg selv og andre.
Du har reddet livet mitt i natt. Mitt bytte skal være ditt bytte, hvis du noensinne blir sulten. Oh, Kaa. (Kaa's jakt)
§ 3 En speider er hjelpsom og hensynsfull
Andre ganger kunne han trekke lange torner ut av potene på sine venner. (Mowglis brødre)
§ 4 En speider er en god venn
Fordi jeg har vært deres bror i alt, unntagen fødsel, lovet jeg at når jeg er et menneske blant mennesker, vil jeg ikke forråde dere til menneskene som dere har forrådt meg. (Mowglis brødre)
§ 5 En speider er ærlig og pålitelig
Dette er mitt ord som har gått ut fra meg, så jeg kan ikke ta det tilbake. (De røde hundene)
§ 6 En speider kjenner naturen og verner om den
Ulvefar lærte han det han måtte kunne og hva de forskjellige ting i jungelen betydde, inntil hver rasling i gresset, hvert pust av den varme nattevinden, hvert skrik fra uglene over hodet på han, hvert risp av en flaggermusklo når den tok seg en hvil i et tre for en stund, og hvert plask av hver en liten fisk som vaket i et tjern, var like forståelig for han som kontorarbeide for en forretningsmann. (Mowglis brødre)
§ 7 En speider tenker og handler selvstendig og prøver å forstå andre
Lille frosk, følg ditt eget spor. Re deg ditt leie blant ditt eget blod, din stamme, ditt folk. (Våren)
§ 8 En speider gjør sitt beste i motgang og vansker
Selv den sultneste av hans fiender ville knapt ha brydd seg om han nå. Den nakne huden hans fikk han til å se enda tynnere og ynkligere ut enn noen av kameratene hans. Men under det flokete pannehåret lyste øynene kalde og rolige. (Hvordan frykten kom til jungelen)
§ 9 En speider er nøysom og prøver å klare seg selv
Mowgli som aldri hadde visst hva virkelig sult var, måtte ta til takke med muggen, tre år gammel honning som han skrapte ut av forlatte kuber i fjellrevnene. Han gikk også på jakt etter mark under barken på trærne.
(Hvordan frykten kom til jungelen)
§ 10 En speider arbeider for fred og forståelse mellom mennesker
Når flokk møter flokk i junglen og ingen vil vike spor, da vent til Akela har snakket, kan hende det jevnes med ord.
(NSF, Speiderbasen 2004)
Det som er skrevet med normal skrift, viser hvordan speiderloven er. Mens det som er skrevet i kursiv, er sitater fra Jungelboken og viser hvordan man kan knytte speiderloven opp mot Jungelboken.
Teksten er skrevet av Kathrin Luneborg Kvilstad fra 41. Longship group, i forbindelse med bibliotekarstudier på HiO 2004
- Publisert: 31.03.2008
Småspeider
- Fagstoff