Kusafiri (lek)

Lek som går ut på å lære noen ord og uttrykk i et nytt språk og å sette pris på mangfoldet.
Bidrar til følgende mål
  • K-1 Utvikle dine sanser, motorikk og koordinasjonsevne.
  • K-2 Utvikle hukommelsen din.
  • S-13 Bli kjent med ulike kulturer og samfunnsgrupper, og mennesker som tilhører disse.
Forberedelser og forkunnskap

Lag en plakat (bruk et stort ark) til hver gruppe, og skriv ned følgende ord fra swahili:

• Tuungane (la oss stå sammen)
  • Tucheze (la oss danse)
  • Tufurahi (la oss være glade)
  • Tusherehekehe (la oss feire)
Fremgangsmåte

Introduksjon:
Kusafiri er WAGGGS’ speidersenter i Afrika. Kusafiri har ikke et fast sted, men flyttes mellom forskjellige land i Afrika. Det blir dermed et slags “reisende speidersenter”. Ordet kusafiri kommer fra språket Swahili, og betyr «å reise».

Nå skal vi ha det gøy med swahili!

Trinn 1
Be gruppa om å spre seg og velge én frivillig som skal være «Kusafiri» og lese opp de swahiliske ordene.

For lederne: Det er ikke viktig å kjenne den nøyaktige uttalen av ordene! Denne aktiviteten handler om å sette pris på mangfold!

Bli enige om en bevegelse som passer for hvert ord. Når gruppa er klar, begynner Kusafiri å rope ut hvert ord, ett og ett. For hvert ord som Kusafiri roper opp, skal resten av gruppa gjøre den riktige bevegelsen. Hver gang noen gjør en feil, må de gå ut av gruppa. Den siste som står igjen, og dermed har klart å følge alle Kusafiris kommandoer, vinner!

For yngre speidere: Dere kan begynne med to eller tre ord først, og deretter legge til resten.

Trinn 2
Har dere medlemmer i gruppa som har et annet morsmål enn de andre? Spør om de vil lære dere ordene fra swahili på deres språk. Legg til disse ordene blant Kusafiris kommandoer, og si at gruppa må huske hvilke bevegelser som tilhører hvilket ord.

Diskuter med gruppa:

• Hvor enkelt eller vanskelig var det å lære ordene?

• Hvor enkelt var det å huske bevegelsene?

Forklar at forskjellige språk når det samme formålet (kommunikasjon) på ulike måter.

Denne aktiviteten viser dette gjennom at det å rope «tuungane» på forskjellige språk, gir det samme resultatet.

• Spør gruppa om de synes det var gøy å lære de nye ordene.

• Vet noen hva mangfold betyr?

Del bilder fra Kusafiri-leken med WAGGGS og Kusafiri i sosiale medier.

@wagggs_world | @kusafiriwc | #wagggs | #kusafiriworldcentre | #ThisIsImpact | #WTD2018

Mer informasjon om det reisende speidersenteret her: www.wagggs.org/kusafiri

Denne aktiviteten bidrar også til å jobbe for FNs bærekraftsmål

FNs_baerekraftsmaal_0_ikon.pngFNs_baerekraftsmaal_3-godhelse2.jpgFNs_baerekraftsmaal_16_fredogrettferdighet.jpgFNs_baerekraftsmaal_17_samarbeidforanaamaalene.jpg

Aktiviteten er utviklet i forbindelse med Norges speiderforbunds satsing på Patruljen i samfunnet i 2018, som har mye fokus på hvordan vi kan jobbe med å nå FNs bærekraftsmål, og knytter derfor aktivitetene opp mot relevante mål. (Les mer på FN.no)

Referanser

Leken er opprinnelig hentet fra WAGGGS` tenkedagsmateriell for 2018, og er brukt i "Aktivitetspakke ansvar" i forbindelse med Patruljen i samfunnet 2018.

• Publisert: 19.02.2018
  • Forfatter: WAGGGS (Oversatt av Eirik Ulltang Birkeland)
  • Lek og konkurranse

• Bever