Lag din egen tørrsjampo

Har du ikke mulighet til å vaske håret på vanlig måte, for eksempel på leir, kan du bruke tørrsjampo. Hva med å lage den selv av vanlige kjøkkeningredienser? Det er både rimeligere og mer miljøvennlig enn å kjøpe en sprayboks med tørrsjampo.
Bidrar til følgende mål
  • K-7 Få erfaring med bruk av arbeidstegninger, oppskrifter og planleggingsverktøy
  • S-12 Utvikle forståelse for hvordan likheter og forskjeller påvirker samfunnet.
  • S-9 Bli kjent med hvor og hvordan ulike produkter er produsert, og la dette få konsekvenser for hvilke produkter du velger.

Maizena eller potetmel

Kakaopulver

Ev. en essensiell olje

Tomt krydderglass

Fremgangsmåte

Slik gjør du:

• Bland Maizena eller potetmel og kakaopulver (ikke sjokolademelkpulver!):
    • For helt lyst hår: 2 ss Maizena eller potetmel, tilsett eventuelt litt bakepulver
    • For blondt/mørkblondt/rødlig hår: 11½ ss Maizena/potetmel og ½ ss kakao
    • For brunt hår: 1 ss Maizena og 1 ss kakao
    • For mørkebrunt/sort hår: ½ ss Maizena og 11½ ss kakao
  • Tilsett eventuelt 2-4 dråper valgfri essensiell/eterisk olje i pulveret og bland alt godt.
  • Oppbevar i en tett beholder, gjerne et tomt krydderglass eller en saltbøsse

Hva gjør disse ingrediensene?

• Maizena (eller potetmel) absorberer fett fra hår/hodebunn og gir litt struktur til håret – særlig hvis du fletter håret eller setter det opp i en topp/knute.
  • Kakaoen gir litt farge fordi maisstivelsen ellers kan gjøre at mørkere hår ser litt grått ut.
  • Essensielle oljer: Har du fett hår, bruk tea tree-olje eller en sitrusolje, f.eks. sitron. Du kan også bruke lavendelolje, som skal gi litt pleie til hodebunnen, men vær forsiktig: Huden kan reagere på slike oljer.

Hvordan bruke tørrsjampoen?

• Dryss forsiktig litt tørrsjampo på hodebunnen/ved hårrøttene i helt tørt hår. Fordel godt med fingrene. Tilsett mer ved behov, men unngå å bruke for mye av gangen! Prøv å bruke bare der håret er fett. Hårtuppene trenger som regel ikke tørrsjampo.
  • La tørrsjampoen virke i noen minutter.
  • Bøy deg framover og bruk fingrene til å riste overflødig tørrsjampo ut av håret. Bruk eventuelt en kam eller børste
  • Nå kan du style håret som du vil.
  • Husk at håret ditt MÅ være tørt når du bruker denne tørrsjampoen. Det er heller ikke så smart å bruke hjemmelaget tørrsjampo hvis du er på leir og det er spådd regn samme dag!
  • Neste gang du dusjer eller bader, vasker du håret som vanlig.
  • Publisert: 29.07.2019
  • Forfatter: Kirvil Kaasa