Matooke (matoppskrift)

Oppskrift på "Matooke", som er en vanlig rett i Nord-Uganda.
Bidrar til følgende mål
  • F-4 Tilegne deg kunnskap om mat på tur, og få erfaring med matlaging på ulike varmekilder.
  • S-13 Bli kjent med ulike kulturer og samfunnsgrupper, og mennesker som tilhører disse.
Utstyr

Til fem–seks speidere (eller som smaksprøve til mange flere) trenger dere følgende ingredienser: 

  • 4 kokebananer (kan kjøpes i grønnsaksbutikker) 
  • 500g usaltede peanøtter (må som oftest kjøpes med skall)
  • 2 store tomater  
  • 1 løk
  • vann
Fremgangsmåte

Da Silje Kroken var i Uganda som feltreporter for Speideraksjonen 2017, fikk hun en dag servert matooke. Dette er en vanlig rett i Nord-Uganda, og er laget av grønne kokebananer.

Akkurat som i Norge, spiser man mye forskjellig i Uganda, men de bruker ofte matvarer som ikke er så vanlige her. I matooke skal det være kokebananer (de kalles matooke). De er grønne og ganske annerledes enn de bananene vi er vant til, og du kan kanskje få tak i dem i en grønnsaksbutikk eller en stor matbutikk. 

I Uganda er de nøye med å utnytte alt av matvarene. Så lite som mulig mat blir kastet. Det er veldig lurt!

Slik gjør du: 

  1. Skrell kokebananene med en kniv. 
  2. Ha dem i en kjele sammen med 3 dl vann og kok opp. La dem koke på middels varme til de er myke. Mos bananene og vannet til en mos eller grøt. Rør godt.  
  3. Finhakk friske tomater. 
  4. Hakk løken grovt og stek den i stekepanne i ca. 5 minutter på middels varme til den er blank og gyllen. Bland sammen løk og tomater. 
  5. Finhakk peanøttene og ha dem i en kjele. Hell i ca. 1,5 dl vann og rør godt. La det småkoke på middels varme i ca. 30 minutter.  
  6. Hell tomatene og løken i peanøttgrøten. Bland sammen til en tykk saus, smak til med valgfritt krydder. 
  7. Server bananmosen sammen med peanøttsausen. God appetitt! 

Siljes tips er at matooke er godt, men at den smaker aller best når den er lagd utendørs på primus.   

Matooke kan også serveres som tilbehør til kjøttretter.

Lykke til! 

Fakta om kokebananer
Kokebananen er mindre søt enn den vanlige bananen, grønn, og må skrelles med kniv. Den er faktisk den mest spiste banantypen i verden! I mange land er den blant de viktigste matvarene.

Den tilberedes omtrent som poteter, og akkurat som dem, må kokebananer stekes eller kokes før du kan spise dem. Smaken av kokebananer kan også minne om potet. 

speideraksjonen2017_kokebanan_foto_frukt_no_0.jpg
Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt frukt.no

Referanser

Oppskriften kommer fra Uganda i forbindelse med Speideraksjonen 2017.

  • Publisert: 01.03.2018
  • Forfatter: Norges speiderforbund
  • Speideraksjonen
  • Mat

Del saken

  • Bever
  • Småspeider
  • Stifinner
  • Vandrer
  • Rover
  • Friluftsliv
  • Samfunnsengasjement
  • Vår
  • Sommer
  • Høst
  • Vinter
  • Aktivitet
  • 60 - 90 min
  • Ute
  • Inne

Våre samarbeidspartnere

Camp Villmark
Flyktninghjelpen
Frivillighet Norge
LNU logo
Norsk friluftsliv
Vitensenterforeningen