Møte om Speideraksjonen 2020 for de yngste

Et forslag til et bever-/flokkmøte om Speideraksjonen 2020.
Hvorfor

For at speidere skal lære hvilke utfordringer barn på flukt fra krig og konflikt møter, og får en mulighet til å hjelpe dem gjennom aktive handlinger.

Bidrar til følgende mål
  • K-1 Utvikle dine sanser, motorikk og koordinasjonsevne.
  • K-13 Utvikle din fantasi og evne til improvisasjon.
  • S-14 Engasjer deg i aktuelle samfunnsproblemer eller kriser, lokalt, nasjonalt eller internasjonalt.
  • V-7 Utvikle evne til empati og solidaritet.

Trådløst nettverk og pc eller annen stor skjerm til å se på filmene.

Evt bladet Speideren

Se også utstyrsbeskrivelsene under de foreslåtte hovedaktivitetene.

Fremgangsmåte

Åpning (5 min):

Vanlig åpningsseremoni.

Snakke om speideraksjonen, hvem man samler inn til i år og hvorfor man bidrar.

Bli kjent med årets aksjon (15 min)

Vis årets aksjonsfilm om Tanzania. Eventuelt les/fortell noen av historiene fra bladet Speideren #1, 2020.

Hvis man ikke har mulighet til å se på filmen på møtet, kan man gi speiderne i hjemmelekse å se filmen sammen med foreldrene før møtet.

Gjennomfør aktiviteten Ta tempen på Speideraksjonen eller ta en av disse quizene fra tidligere år (husk evt. å tilpasse årets aksjonsland).

Hovedaktivitet (30 min)

Gjennomfør lekene Bære skolesaker og/eller Hente vann-stafetten.

Innsamlingsideer (10-25 min)

Her kan dere begynne med å vise filmen “Speideraksjonen” for å få noen ideer til hva dere kan gjøre for å samle inn pengene.

Spør speiderne hva de har lyst til å gjøre, men gi dem helst noen konkrete valg de kan stemme på. For eksempel: gå med bøsser/sms-innsamling, selge pølser/kaffe/vafler e.l. eller gjennomføre en ryddejobb i hagen for et familiemedlem eller en nabo.

Hvis dere allerede vet hva dere skal gjøre, kan dere bruke tiden på å forberede dere.

Lek

Resten av tiden kan dere bruke på å leke.

Avslutning (5 min)

Gjennomfør vanlig avslutningsseremoni

Referanser

Speideren #1, 2020

Utfordringer og erfaringer

Lederen må selv være engasjert og entusiastisk, for speiderne fanger opp stemningen fort. Vær godt forberedt og ha raske og smidige overganger mellom aktivitetene.

Tilpass opplegget egen enhet. Noen har fordel av å begynne rolig, og så øke aktivitetsnivået, mens andre trenger å løpe fra seg før de kan gjøre noe annet.

Har dere nok ledere og utstyr, kan dere gjerne gjennomføre deler av møtet i mindre grupper (familier/kull/patruljer), for å få mer ro.

• Publisert: 02.03.2020
  • Forfatter: NSF