Oppdrag Friluftsliv! (prosjektmerke)

Dette er et prosjektmerke i forbindelse med Friluftslivets år 2015. Prosjektet starter 1. januar 2015 og avsluttes i desember 2015.
Hvorfor

Del friluftslivsgleden med andre i ditt nærmiljø!

Bidrar til følgende mål
  • F-10 Utvikle gode rutiner for turplanlegging.
  • F-6 Utvikle forståelse for friluftslivets verdier og betydning for samfunnet.
  • L-5 Spre glede ved å gjøre noe uselvisk og hyggelig for andre.
  • S-3 Ta ansvar i speidersammenheng.
  • V-1 Utvikle dine samarbeidsevner.
  • V-3 Utfordre deg selv fysisk og psykisk i aktivitet med andre.
Forberedelser og forkunnskap

Det er meningen at speiderne skal samarbeide om dette prosjektet - gjerne i sine faste patruljer eller enheter, men dere kan også sette sammen tidsbegrensede prosjektgrupper på tvers av patruljer og enheter.

Det forventes at troppspeidere skal jobbe med dette merket mer eller mindre selvstendig, men for de yngste enhetene vil det være naturlig å ha en sterkere involvering av ledere. Rovere kan enten lage egne aktiviteter, alene eller i samarbeid med resten av gruppen, eller være veiledere/prosjektledere for yngre speidere. Det er like viktig at speiderne opplever individuell mestring som at de samarbeider om å nå et felles mål.

Vi ønsker at speiderne ikke bare deltar i planleggingen og forberedelsene, men er også aktive under selve gjennomføringen av den planlagte friluftslivsaktiviteten. Alle skal selvfølgelig bidra etter eget evne.

Når prosjektet er fullført, kan alle som har bidratt i det få utdelt et eget prosjektmerke. Merket kommer i salg i nettbutikken speider-sport.no. I prosjektheftet som sendes ut i Speideren #1-2015 vil dere finne mange nyttige tips og forklaringer til hvordan dere kan arbeide med dette prosjektet etter prosjektmetoden og tilpasset de forskjellige aldersgruppene.

Fremgangsmåte

I forbindelse med Friluftslivets år 2015 ønsker vi å gi alle speidere i Norges speiderforbund et spesielt oppdrag:

Dere skal dele friluftslivsgleden med flere gjennom å være med og arrangere en enkel aktivitet, tur eller aktivitetsdag i nærmiljøet. For å klare dette må dere samle erfaringer og lære dere nyttige ferdigheter innen speiderfriluftslivet.

Slik jobber dere med dette prosjektet:

1. Legg en plan: Tenk over hva som er formålet med dette prosjektet, og finn ut hvorfor nettopp du er glad i friluftslivet. Gå sammen med speidervennene dine, og bestem hva dere ønsker å gjøre for at noen som ikke er speidere får en kjempefin friluftslivsopplevelse. Legg en plan for hvordan dere skal få det til.
  2. Forbered dere: Forbered dere på det dere skal gjøre - bli bedre på noe, eller skaff noe som kan være viktig for å lykkes med oppdraget.
  3. Øvelse gjør mester: Øv dere først gjennom å planlegge og å gjennomføre årets kuleste/morsomste/tøffeste/koseligste - eller rett og slett beste - speidertur i egen enhet/patrulje.
  4. Del med andre: Del friluftslivsgleden med flere gjennom aktiviteten som dere har planlagt og forberedt. Alle bidrar etter beste evne!
  5. Oppdrag utført! Avslutt prosjektet med en oppsummering av hva dere har gjort og lært. Og ikke glem å feire!
  • Publisert: 05.01.2015
  • Forfatter: NSF