<link rel="stylesheet" href="styles.css">

Overstyrmann

Sjøspeidermerke "Overstyrmann" - speidermerke
Hvorfor

Tilegne seg kunnskap og ferdigheter knyttet til seiling.

Fremgangsmåte
  1. Tilfredsstill kravene til Førstestyrmannsmerket.
  2. Vær aktivt med om bord i speiderbåt i to sesonger. Til sammen må du ha vært med på turer i 30 dager. Vis at du har lært de vanligste arbeider som må gjøres om bord. Vær ansvarshavende for navigeringer i merket lei i ukjent farvann.
  3. Vis at du kan bruke peilekompass. Finn posisjon og merk av i kart ved krysspeiling og firstrekspeiling. Styr klar av grunner ved hjelp av peilinger.
  4. Lær om forkjelige kompasstyper som f.eks magnet, sattelitt og fluxgate kompass. Vite hvordan konstruksion plasering og oppstilling i nærheten av stål og jern påvirker. Foreta en deviasjonskontroll og rett kurser for missvisning og deviasjon (fra rettvisende til kompasskurs og omvent)
  5. Vit hvor du finner oppdatert informasjon om meteorologiske forhold som har innvirkning på seilas og hvordan det skal tolkes, spesielt varsel om tidevann, vind, bølger og strøm. Kunne bedømme fartøyes drift under seilas og rette kursen etter drift.
  6. Vis at du har kjenskap til bruk av tidevannstabeller. Kunne finne strømsetting ved tidevann og andre forhold ved bruk av strømkart.
  7. Redgjør for forskjell i fart over grunn og fart gjennom vannet, hva som påvirker fart gjennom vann og hvordan det påvirker seilt kurs.
  8. Forklar hvordan ekkolodet kan brukes til å bestemme observert posisjon.
  9. Forklar sjøveisreglenes bestemmelser om lanterneføring, dagsignaler og lydsignal for alle slags fartøyer. Vit hvor lanternene og signalfigurene skal være plassert om bord i ulike typer båter.
  10. Planlegg og gjennomfør flere seilaser i mørket. Navigasjon skal foregå uten bruk av digitale hjelpemidler. Planlegging skal inkludere kjennskap og bruken av publikasjoner som Den Norske Los, EFS og kystverkets navigasjonsvarsler og kjennskap til aktuelle nødhavner.
  11. Inneha båtførerbevis og SRC/VHF sertifikat.
  12. Gjør en båt sjøklar for kystseilas
  13. Kjenn straffe- og erstatningsansvaret som gjelder ved bruk av båt og vit hvilke typer forsikring som kan tegnes for å dekke ansvar overfor tredjemann. Lær hvordan en ansvarshavende skipper om bord skal forholde seg dersom det oppstår skade ved grunnstøting m.m.
  14. Kjenn til bruken og vit svakhetene med satelittnavigasjon, kartplotter og AIS. Bruk verktøyene for å finne posisjon, styre klar av grunner og samhandle med andre fartøy. Bruk overnevte hjelpemidler for å trygge seilas uten at det går ut over mannskapets trening i navigasjon med kart og kompass.
  15. Kjenn bruken av radar og kjenn til radarfyr (RACON) og radarreflektor. Vis hvordan du kontrollerer skipets posisjon ved bruk av radar.
  16. Vis hvordan du kan oppdage og provisorisk tette større lekkasjer under kystseilas.
  17. Kjenn til bruken av nødbluss, nødraketter, SART, EPIRB og andre måter å tilkalle oppmerksomhet ved nød.

Overstyrmannsertifikatet gir rett til å være skipsfører i liten kystfart.

Liten kystfart er:

  • Fart på den norske kyst hvor skipet ikke passerer åpne havstrekninger på over 25 nautiske mil samt alle innenforliggende farvann, dog slik at skipet aldri befinner seg lenger utenfor kysten enn 20 nautiske mil av grunnlinjen.

For fartøy som er under 25 brutto registertonn må føreren være fylt 20 år.

  • Publisert: 16.06.2008
  • Forfatter: NSF
  • Vann
  • Sjøspeiding
  • Rover
  • Vår
  • Sommer
  • Høst
  • Vinter
  • Fordypningsmerke
  • 90 min +++
  • Ute
  • Inne