<link rel="stylesheet" href="styles.css">

Pulk på tur

Pulk er et utrolig godt hjelpemiddel på vintertur. Her finner du råd om hvordan du pakker en pulk på en god måte, hva du bør ha med deg i pulken på langtur, hvordan lage et taudrag og andre tips og triks.
Hvorfor

For å lære mer om hvordan man bruker, pakker og vedlikeholder en pulk til korte og lange turer.

Fremgangsmåte

Lang og kort tur

Det er vanlig å bruke en pulk vinterstid når avstanden er lang, men det er vel så fint å bruke en pulk på korte turer. En pulk kan fint brukes for å frakte bagasjen fra parkeringen til hytta, selv om det er 500 meter. Den kan også brukes for å gå nærturer i skogen der du bor eller i utkanten av der du bor. 

Sekk vs. Pulk

Det å pakke i pulk gir muligheter for å få en full oversikt over alt utstyret ved bare å ta av eller åpne trekket. Det kan ta lenger tid å finne frem i en sekk kontra en pulk.

Dersom terrenget er bratt, vil du komme raskere fram med sekk fremfor pulk, i hvert fall hvis sekken ikke er alt for tung. 
 

Pulk på budsjett

Det finnes mange ulike type pulker og det er ikke alltid nødvendig å kjøpe en dyr og helt ny pulk. Det er mulig kjøpe en brukt pulk eller lage sin egen pulk i kryssfiner, dekket med glassfiber eller epoxy. Det er også mulig å bruke et akebrett eller en balje med gamle ski. Et stivt pulkdrag kan for eksempel lages av to kosteskaft eller to K-rør med tau gjennom. 
 

Hvordan pakke en pulk?

Det er noen forskjeller når man er mange på tur og alene på tur. Hvis dere er mange som deler på én eller flere pulker, vil det være best å pakke fellesutstyr i pulken(e) og  personlig utstyr i egne sekker. Speideren(e) som drar pulken(e) kan legge noe personlig utstyr i pulken om det er plass. Er du alene, kan du pakke pulken som om det var en sekk.  

Pakk alt du har med deg etter kategorier. Bruk for eksempel utstyrsbagger eller pakkposer. Bruk gjerne forskjellige farger og størrelser slik at de blir lettere å skille. På tur vil det ofte oppstå et system av seg selv, der det du bruker oftest, havner som regel på toppen.

Eksempel på kategorier:

  • Tørt skift
  • Mat
  • Kjøkkenutstyr
  • Elektrisk utstyr
  • Sikkerhetsutstyr: Førstehjelp, ekstra batterier, hodelykt osv.
  • Brensel (bør pakkes slik at det ikke kan oppstå lekkasjer, gjerne i dobbel pose)

Det kan være lurt å skille ren og skitten sone i pulken. Brensel bør ikke ligge i nærheten av maten. 

Dersom du skal på en lang tur, bør du legge det tyngste nederst, slik at du får tyngdepunktet nederst i pulken. Det letteste, som sovepose, liggeunderlag, haikeduk og lette telt, kan ligge på toppen. Det er også lurt å fordele vekten slik at pulken ikke blir for tung foran eller bak. Dette vil gjøre at pulken går jevnt. Men må det være ubalanse, er det best om pulken er tyngre bak enn foran, for da vil den ikke grave seg ned og bremse når du går.

Pakk så lavt så mulig og bruk stropper for å holde alt nede, slik at vinden ikke får like godt tak i pulken. Dette kan hindre at pulken velter dersom det blir mye vind. 

Sikkerhetsutstyr bør være lett tilgjengelig. Dette kan for eksempel ligge foran og øverst i pulken. Viktige ting på pakkelisten kan være: Førstehjelpsutstyr, ekstra hodelykt, fyrstikker, ekstra votter, lue, skift og en dunjakke e.l.

Det du trenger å ta med deg inn i teltet, kan for eksempel pakkes i en egen overnattingspose (sleeping bag), slik at du tar bare den inn i teltet. Da slipper du å gå mange turer fram og tilbake til pulken. I denne posen kan det for eksempel være sovepose, liggeunderlag, toalettsaker, ladeutstyr, bok, spill, hodelykt, nattøy osv. 

Bruk pakkelister for å minimere risikoen for å glemme ting. Se pakkeliste for vintertur her.

 

Pulkdrag: stivt pulkdrag fremfor løst pulkdrag (taudrag)

Forskjell på stivt pulkdrag og løst pulkdrag (tuadrag):

  • Stivt pulkdrag gir mulighet for bedre manøvrerbarhet i terrenget mellom tær og steiner.
  • Løst pulkdrag (bruk av tau som pulkdrag) gir mulighet til å gå frem og tilbake til pulken, uten å måtte "klipse" av draget. Når pulken er løs på den måten, vil den gå fritt og velge det beste sporet i terrenget.  

For å lage et taudrag til en pulk trenger du:

  • To lengder med tau (1,5-2 m - se steg 1-5 nedenfor)
  • Fire karabinkroker: gjerne to med skrulukking og to med klikk, der karabinen med skrulukkingen festes i pulken og klikk-karabinen festes i sekken eller pulkselen.
  • To korte elastiske stropper (strikker) med lukkbar krok. Dette er ikke noe dere må ha, men det øker komforten på turen vesentlig.

Slik går du fram:

1. Lag en løkke i den ene enden på hver av taulengdene, bruk for eksempel åttetallsknute.

2. Fest løkkene på tauet i klikk-karabinene og fest dem til sekken eller pulkselen dere skal bruke.

3. Lag to løkker med ca. 50 cm avstand ca på midten av det ene tauet. Bruk for eksempel to førerløkker. Gjennom disse to løkkene trer dere strikken/stroppen og fester krokene på stroppen i hverandre. Gjør det samme med det andre tauet. OBS! Det er mulig å tre stroppen/strikken gjennom løkkene to ganger slik at dere får to runder. Prøv dere frem. 

4. Nå kan du finne den optimale lengden på tauet. Mål dette mens du har på deg skiene og pulkdraget. Få hjelp til å måle avstanden fra pulken til bakenden på skia. Den skal være minst én meter. Marker det riktige stedet på tauet uten å kutte det. Husk at dersom flere skal bruke pulken, er det lurt å ha litt ekstra å gå på, slik at den passer til alle. Dersom tauet er for lagt, kan dere bruke trompetstikk for å korte ned tauet. Det er bedre med for langt tau som er tilpasset alle i patruljen eller roverlaget, fremfor et tau som er for kort. Det vil gi dere mulighet til å bytte på å dra pulken. 

5. Når du har funnet riktig taulengde, lager du en løkke (åttetallsknute) der du har markert, og fest karabinkrokene med skrulukking først i løkkene og så i pulken. Kutt eventuelt av det overflødige tauet.

For en mer visuell gjennomgang av dette kan du se filmen fra Hekta på tur lenger ned. Der viser de hvordan dette kan gjøres.

 

Andre tips

Når dere skal på tur sammen med patruljen, er det greit å avklare noen forventninger og mål om turen. Gjør dere dette, vil det blir mindre uenigheter og konflikter. Les mer om en forventningsavklaring her.

Ta en testtur:
Dersom dere er usikre på hvor mye dere kan pakke med dere og dra over lang tid, om soveposen er varm nok, eller om teltet fungerer som det skal, kan dere gå en mindre tur på forhånd. Pakk pulken slik dere ville gjort eller med noe annet tungt og sov en natt ute i nærheten av hjemme.

Ta med et tau for å bremse pulken i nedoverbakker. Det kan være et tau knyttet til pulken foran med en knute eller en karabinkrok. Tauet skal ligge under pulken og dette vil gjøre at den bremser. Dersom det ikke er nok, kan dere knyte en eller flere knuter på tauet.

Stol på tur:
Når dere kommer frem til der dere skal slå leir, blir det gjerne litt sitting i eller utenfor teltet. Da er en liten og lett stol veldig praktisk. Dersom du for eksempel har et liggeunderlag med stropper, kan den brettes til en stol.

Bruk et ekstra taudrag/hjelpedrag med eller uten strikk til de tunge og vanskelige partiene på turen. Dersom dere har et ekstra taudrag, vil det være mulig for en speider "å klipse seg på" speideren som drar pulken, slik at det er to som drar pulken etter hverandre. Det er også mulig "å klipse" hvert sitt taudrag i pulken, slik at det er to speidere ved siden av hverandre som drar pulken. En annen måte å hjelpe den som drar pulken på, er å sette skistaven i et hakk bak på pulken og dytte. 

Vedlikehold:
Vedlikehold pulken etter hver tur. Tørk den og oppbevar den på et tørt sted. Lapp hull og rifter og bytt stropper om nødvendig. Dette forlenger levetiden til pulken og dere kan nyte godt av den på mange turer fremover.

God tur!

Speidernes beredskapsgruppe som øver på å redde ut noen fra fjellet. Foto: Jeanette Larsen

 

Se også flere videoer som er laget av Hekta på tur:

Referanser

Foto: Helene Bredal

Videoer: Hekta på tur

  • Publisert: 11.01.2023
  • Forfatter: NSF
  • Stifinner
  • Vandrer
  • Rover
  • Leder
  • Vinter
  • Fagstoff
  • 30 - 60 min
  • 0 - 30 min
  • Ute
  • Inne