Rettigheter og plikter i naturen
Speiding handler i stor grad om friluftsliv. I Norge har vi enestående mulighet for friluftsliv i skog, fjell og i vann og sjø. Fra gammelt av har folk hatt rett til å gå i skog og mark og forsyne seg av bær og ville vekster - også på andres eiendom. Denne retten er lovfestet i Friluftsloven, og siker deg og patruljen gode muligheter til friluftsliv året rundt. Men, husk på at du også har plikter i naturen!
Baden-Powell sa en gang at du skal forlate to ting på en leirplass: Ingenting til andre som kan bruke plassen senere, takk til eieren.
Friluftsloven
Retten til fri ferdsel, allemannsretten, er regulert av Friluftsloven. Friluftsloven ble vedtatt i 1957. Loven skal ta hensyn til både grunneier, og turfolk. Hvis det oppstår konflikter eller uenighet mellom friluftsfolk og eier/bruker kan for eksempel friluftsnemnda og landbruksnemnda se på saken og komme med råd. Hvis ikke det oppstår enighet, må domstolen trekkes inn.
Innmark og utmark
Innmark og utmark brukes i friluftsloven for å forklare hvor man har rett til å gå på tur. I utgangspunktet har alle rett til å gå på tur i utmark, mens det er noen begrensninger i innmark. Innmark er all dyrket jord, åker, eng beplantninger, hager og lignende. Opparbeidet beite for husdyr og skogplantefelt regnes også som innmark. Utmark er naturmark. Det vil si det meste av vann, myr, hei, skog og fjell i Norge.
I tillegg til forskjellen mellom innmark og utmark, kan det finnes spesielle ferdselsregler for eksempel for nasjonalparker og narturreservater.
Rettigheter og plikter
Allemannsretten betyr ikke at man kan gjøre hva man vil med naturen.
Rettigheter:
- å gå på ski og til fots i naturen
- å gå over dyrket mark om vinteren. Husk på at marka må være snødekket eller frosset
- å bruke kano kajakk, ro- eller seilbåt i vann og vassdrag
- å ta pauser, raste, slå leir og overnatte i naturen
- å sykle og ri langs stier og veier i utmarken
- å bade i sjøen, vann og vassdrag
- å kjøre båt, fortøye og gå i land i utmark langs kysten
Plikter:
Pliktene som friluftsloven pålegger oss som turfolk er blant annet:
- ikke tråkke i dyrket mark og eng
- ikke gå i skogplantefelt og nyplantefelt
- ikke å brekke, skjære, eller på annen måte skade planter og træ
- ikke å forstyrre dyr og fugler. Dette gjelder også reir og småfugler.
- ikke å ødelegge gjerder
Bestemmelsene i friluftsloven om overnatting i innmark og utmark er ganske klare. Men du må bruke disse bestemmelsene med fornuft, og blant annet huske på at det er forskjell på om to-tre personer setter opp et telt, og om fire patruljer med til sammen 20-25 speidere gjør det samme. I det siste tilfelle bør dere alltid snakke med grunneier først, og få hans tillatelse. I innmark er det ikke tillatt å sette opp telt uten grunneiers tillatelse. Det samme gjelder hvis du skal oppholde deg mer enn to døgn på samme sted. Du kan ikke legge leiren så nær bebodd hus eller hytte at de som bor der blir forstyrret, og ikke i noe tilfelle nærmere enn 150 meter. Du kan heller ikke opprette leirplass hvis dette kan føre til skade, for eksempel i skogplantefelt eller ved en innsjø som brukes til drikkevann.
Skal du sette opp huk, gjør det gjerne mellom to trær. Da sparer du både arbeid og materialer. Bruk ikke granbar med mindre du finner det på et hogstfelt. Bruk tynn presenning som tak og sidevegger i huken. Glem heller ikke at det er hærverk å slå spiker i trær.
Når du bryter leir, må oppryddingen være slik at grunneieren ser deg igjen med glede neste gang du får lyst til å slå leir i hans mark. Husk å rydd opp etter deg. Brenn brennbart avfall hvis det er båltid. Hvis ikke, ta med deg søppelet hjem igjen. Vær spesielt varsom med alt som er av glass og plast. Flaskekår og blikkbokser kan skade dyr eller folk som kommer etter deg til plassen.
Båltenning: Først og fremst; Det er ikke tillatt å tenne bål i skog og mark i tiden 15. April til 15. September. Ilden er en god tjener, men en farlig herre, heter det. Det er vel ikke noe som er koseligere enn å sitte rundt teltet sent på kvelden å prate. Men har du sett en skogbrann og herjingen etter den, så har du også til gangs forstått hvorfor "ilden er en farlig herre". Når du tenner bål, husk på følgende: Legg alltid et lag sten eller sand under ilstedet slik at varmen fra bålet ikke skader planter eller røtter. Legg steinene tilbake der du fant dem etter at bålet er slokket. Fikk ikke på å tenne bål på tørr, løs mosebunn. Der kan ilden ete seg ned i den tørre torven. Det kan se ut som om alt er i orden. Men ilden kan ligge lenge og ulme nede i bakken før den blusser opp. Ta også hensyn til værforholdet og vindretningen.
Hogging av ved
Bruk minst mulig kvister og stokker. Må du hogge et tre, hogg det ved bakken. Kvistbrekking letter inngangen for sopp og plantesykdommer. Må det kuttes en kvist, så la det være igjen en 5 cm lang stump, slik at stammen ikke blir ødelagt. Husk at barken er treets hud, og at all skjæring med kniv vil ødelegge treet i løpet av kort tid.
Båtliv
Alle kan fritt bruke båt på sjøen. Når du går i land gjelder de samme regler for innmark og utmark som ellers i friluftsloven. Privat kai eller brygge kan ikke brukes uten eierens tillatelse.
Bading
Du har rett til å bade i sjøen fra strand i utmark eller fra båt, når dette skjer i passelig avstand fra hus og hytter. Det viktigste er at du ikke forstyrrer andre som bader eller folk som bor i nærheten.
Du er gjest i naturen
Husk at du er gjest i naturen. Skogen er et hjemsted for mange dyr- og plantearter. Ta derfor hensyn til dette når du går på tur. Avisoverskrifter forteller ofte om dyr som beiter og ville dyr som skades av løse hunder. Fra 1. April til 20. August er det båndtvang. Sjekk imidlertid på ditt hjemsted om denne tiden er utvidet. Mange kommuner har utvidet båndtvangstiden for nettopp å ta hensyn til beitedyr og vanskelig snøforhold. I områder for reinbeite er det for eksempel båndtvang hele året.
Husk:
- Ikke kast søppel i naturen. Rydd opp og ta med deg avfall hjem.
- Ta hensyn til andre når du bader
- Rasting og telting må ikke skje hvor det kan føre til skader på plantefelt eller nyplanting
- Telt i utmark må ikke forstyrre naboer. Slå leir minst 150 meter fra hus eller hytte. Telting i mer enn 2 døg krever samtykke fra eiere.
- Ild og opptenning av bål i skog og utmark er forbudt fra 15. April til 15. September. Slukk bålet helt når du forlater det.
- Ikke tråkk i åker og eng.
- Publisert: 14.07.2008
Bever
Småspeider
Stifinner
Vandrer
Rover
- Fagstoff