Roverlagsmøte om ansvar

Temamøte om ansvar til bruk i roverlaget. Møteopplegget dekker kravene for å ta det internasjonale Tenkedagsmerket til WAGGGS.
Bidrar til følgende mål
 • K-13 Utvikle din fantasi og evne til improvisasjon.
 • L-2 Bli bevisst på, og utfordre, egne verdier og holdninger, og bli kjent med hva andre står for.
 • S-7 Bli kjent med hvordan mennesket påvirker naturen, og gjør noe for å begrense skadelig påvirkning.
 • V-8 Utvikle forståelse for fellesskapets verdi, og vis vilje til å bidra i fellesskapet.
Fremgangsmåte

1. Åpning (10 min)
Gjennomfør en vanlig åpningsseremoni med ord for dagen og introduksjon av møtets tema. Fortell om Tenkedagen og at det er noe som feires over hele verden.

Les tenkedagshilsenen:

Vi kan påvirke hverandres hverdag!

Torsdag 22. februar er det tenkedagsfeiring for alle speidere verden over. På tenkedagen skal vi tenke på hverandre, både på speidere og på andre mennesker rundt oss.

Årets tema er «Impact» – altså påvirkning. Hva vil det egentlig si? Hvordan kan vi i speideren bidra positivt til temaet påvirkning?

Vi kan alle påvirke omgivelsene med handlingene våre – vi kan gjøre andres liv bedre, og gjøre samfunnet vi lever i bedre. Alene kan det hver enkelt av oss gjør som oftest bare påvirke dem vi omgås, men som speidere er vi del av noe større. Sammen kan vi derfor gjøre en større forskjell.

Vi har sterkere påvirkningskraft enn vi ofte er klar over selv. Et enkelt smil kan gi et annet menneske en bedre dag. En invitasjon til å bli med på en tur kan gjøre at en som føler seg utenfor får bli med i fellesskapet. En god og enkel handling kan ha stor innvirkning på andres hverdag. Og handlingene våre sier ofte mer enn ord.

Når vi speidere samarbeider på tvers av forbund og land, kan vi bidra til en bedre verden. På verdenstenkedagen kan vi tenke på speidere og medmennesker i andre land, og hjelpe dem som ikke har det like godt som oss selv. Tenkedagsfeiringen er derfor også i mange land en innsamlingsaksjon – ved å samle inn penger kan vi påvirke hverdagen til mennesker i helt andre deler av verden. I år går pengene fra innsamlingen blant annet til prosjektet «Stop the violence», som arbeider for å få slutt på vold mot jenter og kvinner, og ledertrening til unge kvinner og jenter.

Det er WAGGGS, World Association of Girl Guides and Girl Scouts, som står bak det årlige temaet på verdenstenkedagene. WAGGGS har utviklet en aktivitetspakke med mange gode aktiviteter knyttet til temaet påvirkning. Aktivitetspakken kan du laste ned her.

På årets tenkedag vil vi utfordre dere alle til å utgjøre en forskjell, og til å gjøre noe for andre mennesker. Vi håper dere tar utfordringen!

Ha en fin tenkedag!

Speiderhilsen
Gunvor Meling, landssjef
May Britt Roald, speidersjef

 

2. Påvirk deg selv
Dere trenger fargeblyanter og ark/notatblokker til alle roverne. Aktiviteten fungerer best som en del av en kort gåtur i nærområdet, men kan også gjennomføres innendørs.

Steg 1
Be roverne om å ta med arkene eller notatblokkene sine på en gåtur i nærområdet. Underveis skal de tegne alt de tenker på som minner dem om styrke. Det kan være både ting, dyr og planter. For eksempel kan noen tegne en maur; selv om den er liten, kan den bære ting som er mye større enn den selv. Dette kan ta alt fra ti minutter til en time, avhengig av hvor hvor kreative de er.

Steg 2
Når turen er over, ber du roverne finne et nytt ark. Oppgaven er å tegne ett symbol hver. Her kan de la seg inspirere av en av tegningene sine fra turen.

Forklar at hvert symbol er viktig og unikt; de bør tenke på noe som betyr noe for dem personlig. Symbolet kan stå for:

 • noe som gjør at de føler styrke eller kraft
 • noe som inspirerer dem til å gjøre en forskjell
 • noe de brenner for

Når hver og en har bestemt seg for hvordan symbolet skal se ut, skal de tegne hvert sitt symbol. Etterpå spør du om roverne vil dele symbolet sitt med de andre.

Steg 3
Be alle om å samle symbolene sine, slik at dere kan lage et større bilde av dem. Symbolene kan vises fram enkeltvis, eller de kan sammen danne ett symbol for hele roverlaget.

Forklar at dette sammensatte symbolet representerer forskjellen roverne kan skape i samfunnet hvis de arbeider sammen. Denne styrken kan påvirke mye, og årets tenkedag bidrar til å markere den felles styrken vår.

Diskuter med gruppa:
Hvilken påvirkning kan vi sammen ha på samfunnet?

Slå sammen aktiviteter
Dere kan gjerne kombinere denne aktiviteten med aktivitet 1 fra «To stjerner»-delen i WAGGGS sitt aktivitetshefte for tenkedagen 2018.

 

3. Medborgerskap skaper påvirkning (20 min)
Aktiviteten er en quiz, og dere trenger noe å skrive med og noe å skrive på. Test kunnskapene deres om globale miljøutfordringer og gjennomfør Our Chalets quiz. Del roverlaget inn i to eller flere mindre lag, og sammenlign kunnskapen deres om miljøet. Laget som har flest riktige svar, vinner.

 1. En dataskjerm som blir stående på over natten bruker …
  1. Like mye energi som det å skrive ut 800 A4-sider
  2. Bare litt energi for å holde den varm til neste dag
  3. Ikke mye energi i det hele tatt
    
 2. Hva er den enkleste måten å spare vann på når du vasker klær?
  1. Tørke klærne på et stativ i stedet for i en tørketrommel
  2. Fylle opp vaskemaskinen så mye som mulig
  3. Bruke en energieffektiv maskin
  4. Gjenbruke vannet fra vaskemaskinen
    
 3. Hvilket av disse produktene kreves det mest vann for å produsere?
  1. En bomulls-T-skjorte
  2. En hamburger
  3. En mikrochip
  4. En kopp kaffe
    
 4. Du kan spare vann på badet ved å …
  1. Bruke kortere tid i dusjen
  2. Stenge kranen mens du pusser tennene
  3. Spyle ned i do med den lille knappen
  4. Gjøre alle tingene ovenfor
    
 5. Omtrent hvor mange sider skriver en gjennomsnittlig kontormedarbeider ut per år?
  1. 10 000 sider
  2. 7 500 sider
  3. 5 000 sider
  4. 2 000 sider
    
 6. Hvor mye mindre strøm bruker du hvis du skrur ned termostaten med 1 °C?
  1. 1 %
  2. 7 %
  3. 10 %
  4. 50 %
    
 7. Hvor stor prosentdel av energiforbruket til en LED-lyspære brukes til å skape synlig lys?
  1. 80 % – bare 20 % av varmen går tapt
  2. 0 % – LED-pærer er ikke veldig effektive
  3. 40 %
  4. 100 %
    
 8. Hva kan alle Our Chalets gjester og du selv gjøre hjemme for å spare strøm?
  1. Slå av lyset når du går ut av et rom.
  2. Holde vinduer og dører lukket.
  3. Ta telefonladeren ut av stikkontakten når telefonen er fulladet.
  4. Alle tre tingene.

Diskuter med roverlaget:
Bli enige om et av spørsmålene, enten sammen eller hver for dere. Visste dere at det var slik? Hva kan dere gjøre for å bruke denne kunnskapen til å ta ansvar og påvirke samfunnet?

Menneskene har stor påvirkning på miljøet. Hva gjør dere som roverlag for å være mer miljøvennlige?

Tilleggsoppgave
Hvis dere vil gjøre mer ut av miljøtemaet, kan dere også gjøre aktiviteten på side 29 i «Kompasset»-delen av WAGGGS sitt aktivitetshefte for tenkedagen 2018.

Del hva dere gjør for å spare strøm, med WAGGGS og Our Chalet i sosiale medier! Bruk emneknaggene #ThisIsImpact | #WTD2018 | #speiding | #tenkedagen

Fasit: 1a, 2c, 3b, 4d, 5a, 6b, 7a, 8d.

 

4. Påvirk ved hjelp av FNs bærekraftsmål (20 min)
Dere trenger smarttelefon, nettbrett eller datamaskin med internettilkobling, roverlagets eller gruppens terminliste, hyssing, klesklyper, utklipte bilder for hvert av de 17 bærekraftsmålene (last dem ned her), post-it-lapper og tusjer.

Hvis dere ikke vet hva bærekraftsmålene er, finner dere noen nyttige lenker og ressurser med aktiviteter dere kan gjøre her:

Tenk på hvordan dere kan jobbe med bærekraftsmålene.

 • Strekk opp hyssingen på tvers av rommet, som en tørkesnor. Den må være lav nok til at alle når opp. Heng de 17 målene på langs hyssingen med klesklyper.
 • Se gjennom roverlagets eller speidergruppas aktiviteter som dere har på terminlista i dette speideråret (både de som har vært og de som kommer), og skriv hver aktivitet på en post-it-lapp. Nå skal dere knytte hver aktivitet til bærekraftsmålet dere mener den bidrar til.
 • Hvis dere ser at bare noen få aktiviteter kan knyttes til bærekraftsmålene, bør dere foreslå noen nye som dere kunne tenke dere å gjennomføre i løpet av dette året.

Snakk sammen:
Hvem andre kan dere involvere i dette – vennene deres, familien, skolen? Hva gjør lokalsamfunnet/kommunen med dette? Er det noe dere kan gjøre for å skape bevissthet eller oppmerksomhet rundt det?

 

5. Trekløverbladene (20min++)
Dette er den siste aktiviteten dere må gjennomføre for å få tenkedagsmerket 2018.

Lag et bilde i speidergruppa som på en kreativ og synlig måte viser at roverne har en positiv påvirkning på samfunnet. Del bildet og teksten deres på sosiale medier med emneknaggene:
#ThisIsImpact | #speiding | #WTD2018 | #tenkedagen

Søk opp emneknaggene og sjekk ut hva andre speidere og speidergrupper har gjort.

Tilleggsoppgave
En ekstra oppgave er å lage et veggmaleri. Dette er en kreativ og synlig måte å vise lokalsamfunnet at speiderne har en positiv påvirkning på samfunnet. Finn et sted i nærområdet og lag et veggmaleri. Dette kan for eksempel være en fotgjengerundergang eller annet sted som det passer å vise fram noe. HUSK! Her er det veldig viktig at dere undersøker hvem som eier stedet og får tillatelse før dere maler på vegger eller offentlige steder. Hvis dere ikke får lov til å gjøre dette noe sted, kan dere heller lage et bilde som kan brukes i speidergruppa.

Veggmaleriet skal inneholde:

 • Visuell framstilling av hvilke endringer speidingen bidrar til i lokalsamfunnet.
 • Dere kan framheve et spesielt element som dere legger vekt på. For eksempel å være miljøvennlig.
 • WAGGGS-logoen
 • Navnet på roverlaget og speidergruppa

Hvorfor et veggmaleri?
Påvirkning må være noe som er varig og står igjen for ettertiden. Veggmaleriet vil derfor henge i speiderlokalet eller i nærmiljøet og vise hvilke positive endringer speiding har på lokalsamfunnet.

 

6. Avslutning (5 min)
Oppsummer hva dere har gjort på møtet og gjennomfør vanlig avslutningsseremoni.

 • Publisert: 21.02.2018
 • Forfatter: WAGGGS (Oversatt av Eirik Ulltang Birkeland), Norges speiderforbund
 • Tenkedagen

Del saken

 • Rover
 • Kreativitet
 • Livskvalitet
 • Samfunnsengasjement
 • Vennskap
 • Vår
 • Møteforslag
 • 60 - 90 min
 • Ute
 • Inne

Våre samarbeidspartnere

Camp Villmark
Flyktninghjelpen
Frivillighet Norge
LNU logo
Norsk friluftsliv
Vitensenterforeningen