Roverlagsmøte om inkludering

Temamøte om inkludering. For å få en økt forståelse for kompleksiteten rundt identitet og følelser knyttet til kjønn, og for å bli kjent med utfordringer knyttet til utenforskap.
Bidrar til følgende mål
  • S-12 Utvikle forståelse for hvordan likheter og forskjeller påvirker samfunnet.
  • S-13 Bli kjent med ulike kulturer og samfunnsgrupper, og mennesker som tilhører disse.
  • S-14 Engasjer deg i aktuelle samfunnsproblemer eller kriser, lokalt, nasjonalt eller internasjonalt.
  • V-12 Arbeid for likeverd og forståelse mellom mennesker.
Utstyr

2. Utskrift av vedlegg 6 eller ta det opp på en skjerm. https://www.genderbread.org/3. Utstyr til filmfremvisning, ev. bruke mobiltelefoner. Finn frem denne videoen: https://www.youtube.com/watch?v=2TWvonionUk4. Utstyr til filmfremvisning, ev. bruke mobiltelefoner.

Fremgangsmåte

1. Åpning (10 min)

Gjennomfør en vanlig åpningsseremoni med introduksjon av dagens tema.

2. Genderbread person (15 min)

Diskuter i roverlaget eller del dere opp i mindre grupper.

Ordliste:

• Gender identity: Kjønnsidentitet. Hvilket kjønn en person definerer seg som.
  • Gender expression: Kjønnsuttrykk. Om en person ser ut og oppfører seg maskulint eller feminint, eller litt begge deler.
  • Biological sex: Biologisk kjønn, om en person er født som mann eller kvinne.
  • Attraction: Tiltrekning. Kan både være seksuell eller romantisk/følelsesmessig tiltrekning.

Hva betyr de ulike barometrene? Gå gjennom alle barometrene, og reflekter over hva det betyr og at ulike personer definerer seg på ulike steder av barometrene. Er det noen som er mer tankevekkende enn andre?

Aktuelle punkter å diskutere:

• Må en person definere seg som enten mann eller kvinne, eller kan personen føle seg litt som begge deler?
  • Kan en person være seksuelt tiltrukket av både kvinner og menn, men være romantisk tiltrukket av bare kvinner eller menn?
  • Kan en person se ut som en kvinne, men definere seg som mann - og motsatt?
  • Kan en person være født som mann, men definere seg som kvinne - og motsatt?

3. Det blir bedre (20 min ++)

I denne videoen forteller østerrikske speidere som er del av Rainbow Scouting Austria-grupperingen om sine erfaringer med å stå frem som homofile og lesbiske, og om reaksjonene de fikk på dette. Videoen kan gjerne kombineres med andre aktiviteter.

Se videoen og diskuter følgende punkter i roverlaget:

• Hva kan vi som medmennesker gjøre for å gjøre det enklere for dem som er rundt oss å komme ut med den legningen de har? Hvordan kan vi hjelpe til med at det blir bedre?
  • Hvorfor er det viktig å være en supporter?

Hvilken type oppførsel bør vi styre unna, eller irettesette andre for, hvis de utøver den? Hvorfor er det viktig å være bevisst på egne og andres holdninger knyttet til homofili?

4. Økonomisk utenforskap (20 min)

Det er en økning av barn og unge som lever i lavinntektsfamilier, i dag gjelder dette over 100 000 barn og unge i Norge. Lavinntektsfamilie vil si at familien har råd til mat og andre grunnleggende behov, men at den ikke har råd til mange fritidsaktiviteter, dyrt utstyr osv.

Allemed.no er en nasjonal dugnad mot fattigdom og utenforskap blant barn og unge. De har produsert flere filmer om temaet, for å forstå hvilke utfordringer barn og unge i lavinntektsfamilier har i hverdagen. Du finner dem her: http://www.allemed.no/filmer/. Se filmen(e) sammen.

Forsøk å sette dere inn i situasjonen som barn og unge i lavinntektsfamilier opplever. Noen temaer å tenke over:

• Når en familie så vidt greier å få betalt for mat og husleie i måneden, hvordan oppleves det når ungdommen i huset “bare” trenger 50 kroner til en tur med roverlaget?
  • Kan man se om en person kommer fra en lavinntektsfamilie?
  • Tror dere at noen i nærmiljøet har sluttet, eller ikke er med, i roverlaget på grunn av dårlig råd?

Ta ansvar

Diskuter i roverlaget konkrete tiltak dere kan gjøre for at alle skal få være med i roverlaget, selv de med dårlig råd. Noen temaer dere kan diskutere:

• “Bare” en 50-lapp til mat på rovertur. Kan dere gjøre dette annerledes, så dere slipper å betale?
  • Hvordan kan en med lite vinterutstyr få være med på vintertur allikevel?
  • Er det mulig å søke om penger fra gruppa, kretsen eller andre steder for å kunne reise til / delta på et roverarrangement?

Bestem dere for et tiltak dere ønsker å gjennomføre i roverlaget.

5. Avslutning (5 min)

Oppsummer hva dere har gjort på møtet

Dette møtet bidrar også til å jobbe for FNs bærekraftsmål:
FNs_baerekraftsmaal_0_ikon.pngFNs_baerekraftsmaal_1-utryddefattigdom.jpgFNs_baerekraftsmaal_5-likestillingmellomkjoennene.jpgFNs_baerekraftsmaal_10-mindreulikhet.jpg

Les mer om FNs bærekraftsmål hos FN-sambandet på FN.no

Referanser

Innholdet i møteopplegget er hentet fra "Aktivitetspakke inkludering" , som ble utviklet i forbindelse med Patruljen i samfunnet 2018. Filmsnuttene er fra ALLEMED.no og Rainbow Scouting Austria.

• Publisert: 28.05.2018
  • Forfatter: NORGES SPEIDERFORBUND