Roverlagsmøte om Speideraksjonen 2020

Et møteopplegg om Speideraksjonen 2020 for roverlaget, med fokus på skolegang i flyktningleire. Kan også gjennomføres som et opplegg på rovertur.
Hvorfor

Roverne skal gjennom diskusjoner og rollespill sette seg inn i situasjonen til barn og ungdom i flyktningleire, og få mulighet til å hjelpe dem gjennom aktive handlinger.

Bidrar til følgende mål
  • K-13 Utvikle din fantasi og evne til improvisasjon.
  • L-6 Få erfaring med verdiformidling og refleksjon.
  • S-14 Engasjer deg i aktuelle samfunnsproblemer eller kriser, lokalt, nasjonalt eller internasjonalt.
  • S-2 Utvikle evnen til å tenke kritisk, gjøre deg opp egne meninger og ytre dem i ulike fora.
  • V-7 Utvikle evne til empati og solidaritet.
Forberedelser og forkunnskap

Forslaget inneholder flere forskjellige aktiviteter. Finn ut hva dere synes er spennende og sette opp en egen møteplan.

Finn fram beskrivelsen av de enkelte hovedaktivitetene og forbered det som er nødvendig.

Trådløst nettverk og pc eller annen stor skjerm til å se på filmene.

Evt bladet Speideren

Utstyrslista er avhengig av valg av hovedaktivitet. Se derfor utstyrsbeskrivelsene under de foreslåtte hovedaktivitetene.

Fremgangsmåte

Åpning (5 min)

Vanlig åpningsseremoni.

Fortell kort om dagens tema, Speideraksjonen, hvem man samler inn til i år og hvorfor man bidrar.

Alternativt gjennomfør en forkortet versjon av aktiviteten Seremoni om privilegier.

Bli kjent med årets aksjon (20-30 min)

Vis årets aksjonsfilm om Tanzania. Eventuelt les/fortell noen av historiene fra bladet Speideren #1, 2020.

Hvis man ikke har mulighet til å se på filmen på møtet, kan man gi speiderne i hjemmelekse å se filmen selv før møtet.

Gjennomfør aktiviteten Ta tempen på Speideraksjonen eller ta quizen om Tanzania.

Undersøk:

1. Sett dere inn i hva slags samarbeid Norges speiderforbund har med Flyktninghjelpen og med speiderforbund i andre land, og hvorfor vi har dem.

2. Hvordan ser det ut i et globalt perspektiv? Blir det stadig flere som får gå på skole for å lære å lese, skrive og regne, eller blir det færre? Hvordan går det med jentene, som tradisjonelt er de som har fått minst skolegang. Bruk gjerne faktaene og aktivitetene i aktivitetsheftet HeForShe.

Skolegang i flyktningleiren (30 min)

Velg mellom disse aktivitetene:

Sofasamtale (15 min)

Alle kan gjøre en forskjell, og det vi gjør har ringvirkninger! Diskuter:

• Hvilke av FNs 17 bærekraftmål bidrar vi til gjennom å delta i Speideraksjonen?

• Hvordan kan vi rovere bidra til å skape synlighet for Speideraksjonen der vi bor?

• Henvendelse til media?

• Leserinnlegg i lokalavisa?

• Bruk av Instagram, Snapchat, Facebook?

• Henge opp plakater (husk å bestille gratis plakater fra forbundskontoret på forhånd)?

• Salg av hjemmebakst/vaffler på den lokal butikken?

• Annet?

Bli enige om hva og når, fordel oppgaver i laget.

Speideraksjonen er et ypperlig prosjekt som roverlaget kan ta på seg for  eller sammen med speidergruppa.

Alternativt:

Velg noen av spørsmålene og diskuter dem i laget. Del eventuelt opp i mindre grupper hvis dere er mange. Bruk gjerne en snakkepinne e.l.

• Hvordan oppleves det å måtte forlate huset man bor i, skolen man går på og vennene man har og begi seg ut på en usikker og vanskelig reise med bare de tingene man klarer å bære med seg?
  • Hva tror dere er det vanskeligste med ikke å vite hva som kommer til å skje?
  • Hvilke ting er det vanskeligst å reise fra? Hva ville du selv tatt med?
  • Hvordan går det med drømmene man har om fremtiden?
  • Hvordan kjennes det ikke å vite hvordan det går med vennene eller familiemedlemmene du måtte forlate?
  • Hvordan klarer man å holde motet oppe hvis man er redd og kanskje sulten eller fryser over lengre tid?
  • Kan det komme noe positivt ut av å måtte leve som flyktning?
  • Hva kan gjøre livet i en flyktningleir litt enklere?
  • Hva tenker du når du ønsker å gå på skolen, men du har blitt gammel nok til at foreldrene dine sier at du skal bidra til å få tak i mat, noe som er svært tidkrevende?

Flyktningens meny: Lag en matrett bestående av bønner, mel  og vann (30 min)

Gjennomfør aktiviteten Flyktningens meny.

Planlegging av Speideraksjonen (10-25 min)

Her kan dere gjerne begynne med å vise filmen “Speideraksjonen” for å få noen ideer til hva dere kan gjøre for å samle inn pengene.

Sett av 10-20 minutter til å komme med ideer til eller legge en plan for hva dere skal gjøre for å samle inn penger.

Oppsummer og notér det som er planlagt.

Eller: Gjør andre forberedelser til Speideraksjonen hvis dere allerede vet hva dere skal gjøre for å samle inn penger.

Avslutning (5 min)

Gjennomfør vanlig avslutningsseremoni