Scouts own om mangfold

Scouts own med fokus på mangfold kan brukes for eksempel for morgensamling på troppstur eller rovertur.
Bidrar til følgende mål
  • S-11 Bli kjent med organiseringen av ulike samfunn og samfunnsstrukturer, og reflekter over hvordan samfunnet forandrer seg.
  • S-12 Utvikle forståelse for hvordan likheter og forskjeller påvirker samfunnet.
Fremgangsmåte

Les BPs siste hilsen:

Kjære speidere,

- Hvis dere noen gang har sett skuespillet Peter Pan, så husker dere kanskje at sjørøverkapteinen alltid holdt sin siste tale, fordi han var redd for at han ikke skulle rekke dette når han virkelig var døden nær. Man kan godt si at jeg har det på samme måten, og derfor, selv om jeg ikke akkurat nå frykter for å dø, så merker jeg at tiden nærmer seg, og derfor ønsker jeg å dele noen avskjedsord med dere. Husk at hvis dette er det siste dere hører fra meg, så legg dere denne hilsenen på minnet.

Jeg har levd et lykkelig og godt liv, og jeg ønsker det samme for hver og en av dere. Jeg tror at Gud plasserte oss i denne herlige verden for at vi skal være glade og nyte livet. Lykke kommer verken fra rikdom, suksess i arbeidslivet eller fra egoisme. Et steg mot et lykkelig liv er at du sørger for at du er sunn og frisk mens du er ung, slik at du kan bli nyttig for samfunnet og kan nyte livet som voksen.

Når dere utforsker naturen, vises alle de vakre og fantastiske tingene som Gud har skapt, for at du skal glede deg over det. Vær tilfreds med det du har og gjør det beste ut av det. Se ting fra den lyse siden, vær optimist og ikke fokuser på det negative.

Men den virkelige veien til lykke er å gjøre andre lykkelige. Prøv å forlate denne verden litt bedre enn du fant den, og når det er din tur til å se tilbake på et langt og godt liv, så kan du være være trygg på at du ikke kastet bort verdifull tid, men at du har gjort ditt beste. "Vær beredt" på denne måten, lev lykkelig - og dø lykkelig. Hold deg alltid til speiderløftet - også etter at du har blitt voksen, og Gud vil hjelpe deg til å holde det du har lovet.

Din venn, Baden-Powell

Snakk sammen

På Baden-Powells tid var samfunnet annerledes enn i dag. I dag må vi forsøke å oversette Baden-Powells intensjoner og hensikter til at det passer våre livsstiler. Noe er fremdeles aktuelt, kanskje mer nå enn noen gang før. Vi må ta vare på den verden vi lever i.

Samfunnet er i endring. De fysiske omgivelser, med global oppvarming og utdøende arter i både plante- og dyreriket. Bør ikke vi som speidere kjenne et ekstra ansvar for å verne om disse idéene? Hvordan kan vi som speidere og ledere ivareta og lære bort disse verdiene til speiderne våre?

Vi var også usikre på om vi skulle bruke Baden-Powells hilsen i denne scouts own’en eller ikke. Grunnen er så enkel som at han i stor grad refererer til Gud og tar det for gitt at alle speiderne er kristne. Dette er ikke slik virkeligheten er.

Om speideren skal speile samfunnet i dag, trenger vi å være åpne og inkluderende. Det er viktig å bli klar over egne verdier og meninger. Prøv å tenke slik: Hvordan stiller du deg til det flerkulturelle samfunnet? Har du noen bortgjemte fordommer? Det var en kampanje som ble gjennomført fra 2011 til 2013, der muslimer inviterte til te hjemme hos seg selv, for dem som ville møte noen fremmede.

Av dette kan vi lære mye. Tenk positivt. Hva kan nye ressurser tilføre gruppa? Ikke tenk at det er skummelt og mye arbeid, da blir det ikke gøy. Dere må ha lyst. Kanskje kan våre bidrag for å skape andres lykke også være at vi tilrettelegger den fritidsaktiviteten - og livsstilen - vi som er her er glade i, også for dem som har andre bakgrunner enn oss selv.

Det er i alle fall viktig å være klar over egne holdninger

Vi vil avslutte vår lille Scouts own med et sitat av Jimmy Carter, USAs president fra 1977-1981, og oppfordrer dere alle til å tenke over hvordan dere mener deres speiderengasjement i større grad kan bidra i samfunnet:

We have become, not a melting pot but a beautiful mosaic.

Different people, different beliefs, different yearnings,

different hopes, different dreams.

• Publisert: 28.05.2018
  • Forfatter: NORGES SPEIDERFORBUND