For å lære om sikkerhetsregler ved og i vann.
Sikkerhetsregler for aktiviteter ved og i vann

Baderegler og regler for oppholdelse ved vann er ikke bare for å ødelegge moroa, men for å sørge for at du får mest mulig glede ut av det, uten å måtte bekymre deg for å bli skadet.
Du kan tenke på det som å lære trafikkregler før du kjører bil. Du vil ikke kjøre bil uten å vite hva som er lov og hva som ikke er lov, ikke sant? Det samme gjelder når du svømmer eller bader. Reglene er der for å beskytte deg mot ulykker og sørge for at du har det så morsomt som mulig.
Så, i stedet for å se på reglene som noe kjedelig, tenk på dem som en måte å sørge for at du kan svømme og bade så mye du vil, uten å bekymre deg for å bli skadet eller å forstyrre andre. Det er en vinn-vinn situasjon!
Sikkerhetsregler for speidere og ledere som oppholder seg i og ved vann
1. Lær deg å svømme godt.
2. Ikke bad alene.
3. Ikke bad når du er sulten, rett etter at du har spist eller når du er påvirket av rusmidler.
4. Ikke stup uten å ha sjekket at det er dypt nok.
5. Svøm langs land, så langt det lar seg gjøre.
6. Ikke dytt andre ut i vannet eller lat som du gjør det.
7. Aldri dukk noen under vann.
8. Gå på land hvis du føler deg kald eller uvel.
9. Bruk flytevest eller redningsvest som er tilpasset vekten din i forbindelse med aktiviteter i og ved vann.
10. Ha det gøy!
Regler med kommentarer.
1. Lær deg å svømme godt
Det er viktig å kunne svømme også hvis du er uheldig og detter i vannet eller blir sliten under svømming. Det er stor forskjell på kaldt og varmt vann, store og små bølger.
2. Ikke bad alene!
Det skal alltid være en voksen tilstede når du skal bade. Det er alltid morsommere å svømme med venner og familie, og det er også sikrere. Hvis noe skulle skje, vil noen være der for å hjelpe deg.
3. Ikke bad når du er sulten, rett etter at du har spist eller når du er påvirket av rusmidler.
Det er ikke farlig å bade når du er sulten, men dersom det er lenge siden du har spist vil du bil mer sliten. Det er også lett å bli kvalm når man bader rett etter man har spist. Rusmidler påvirker nervesystemetet ved at man blir mer impulsiv, tenker kortsiktig og får en redusert evne til å gjøre kritiske vurderinger. Husk også at rusmidler og speiding hører ikke sammen!
4. Ikke stup uten å ha sjekket at det er dypt nok.
Selv den beste til å stupe kan skade seg ved å stupe der det er grunt! Dersom du ikke ved dybden, bør du sjekke det ut før du stuper.
5. Svøm langs land, så langt det lar seg gjøre.
Dersom du svømmer lagt fra land og du blir sliten eller det skjer et uhell, vil du kanskje ikke klare å svømme til land.
6. Ikke dytt andre ut i vannet eller lat som du gjør det.
Det er ikke alle som er liker bading eller liker å leke i eller ved vann, det er viktig å respektere. Dytting kan ende med uhell, skader og i verste fall drukning.
7. Aldri dukk noen under vann.
Dette vil gjøre noen redde og overasket. I noen tilfeller vil kanskje noen ta inn så mye vann at de kan miste bevisstheten og i verstefall drukne.
8. Gå på land hvis du føler deg kald eller uvel.
Dersom du bader eller svømmer og føler deg kald eller uvel må du gå på land. Det er fort å skade seg, når man ikke føler seg helt frisk.
9. Bruk flytevest eller redningsvest som er tilpasset vekten din i forbindelse med aktiviteter på og ved vann.
Det er spesielt viktig å bruke vest når du gjennomfører aktiviteter på, ved eller i vann. Det er spesielt viktig dersom du ikke kan svømme. Tenk på det slik: Det er litt som å ha en magisk kappe som gjør at du ikke synker til bunns! Det er viktig å ha dette på for å sørge for at du er trygg og at noen kan finne deg hvis noe skulle skje.
Det er forskjell på en flytevest og en redningsvest. Redningsvesten snur deg på ryggen i vannet slik at du får ansiktet opp og får puste selv om du er bevistløs, mens flytevesten holder deg kun flytende.
10. Ha det gøy!
Bading, svømming og lek ved og i vann er en av de morsomste tingene du kan gjøre, så lær deg reglene og kos deg!
Foto Alexander Vestrum
- Publisert: 15.12.2022
Bever
Småspeider
Stifinner
Vandrer
Rover
Leder
Vår
Sommer
Høst
Vinter
- Fagstoff
90 min +++
60 - 90 min
Ute
Inne