<link rel="stylesheet" href="styles.css">

Skogvokteren

I denne aktiviteten vil de yngre speiderne utforske følelsene sine ved hjelp av en illustrerende fortelling. Dette vil hjelpe dem med å identifisere følelser de kan møte om klimaendringer, og hvordan de best kan reagere når disse følelsene oppstår.
Forberedelser og forkunnskap

Verden rundt oss vokser og endrer seg stadig, noen ganger for fort for oss å forstå hva som skjer. Mange av endringene i miljøet vårt skyldes klimaendringer. Noen ganger kan vi føle oss overveldet eller engstelige av informasjonen vi leser eller ser om klimaendringer, men det er ting vi kan gjøre for å lage en positiv innstilling og hjelpe med å føle oss bedre når vi står overfor negative nyheter eller tanker.

I denne aktiviteten vil vi lære å identifisere følelser som følger med bekymringer for klimaendringer og miljøproblemer, og hvordan vi kan håndtere disse følelsene.

Fremgangsmåte

Lederen skal fortelle mellom alle trinnene.

Trinn 1: Samle speiderne på et rolig sted der de kan sitte komfortabelt.
 

Trinn 2: Begynn med å fortelle en kort historie for å vekke fantasien.
 

Utfordre fantasien ved å fortelle: "Forestill deg at vi skal på et magisk eventyr! Vi skal besøke en vakker skog, der trærne er høye, og bladene er alle nyanser av grønt. Solen skinner varmt, og det er en mild bris som får deg til å føle deg rolig og lykkelig. Er du klar for dette spennende eventyret?"
 

Trinn 3: Be speiderne lukke øynene og bruke fantasien sin...
 

Utfordre fantasien ved å fortelle: "Nå, med øynene lukket, forestill deg favorittstedet ditt, kanskje et sted utendørs. Hva kan du se? Hva kan du høre? Hva kan du føle? Vind? Skinner solen ned på deg? Hva kan du lukte?"
 

Trinn 4: Veiled barna inn i den magiske skogen i tankene deres. Beskriv synene, lydene og luktene de kan møte - fugler som kvitrer, raslende blader og duften av skogen.
 

Utfordre fantasien ved å fortelle: "Når vi går gjennom skogen, la oss lytte til lyden av naturen rundt oss. Hva hører du? Kan du høre bladene rasle i vinden?"
 

Trinn 5: Underveis skal barna forestille seg å møte en vennlig Skogvokter. Denne vokteren er der for å hjelpe og beskytte dem.
 

Utfordre fantasien ved å fortelle: "Mens vi utforsker skogen, kommer vi over en magisk Skogvokter! Hvordan ser den ut? Er den stor eller liten? Den er vennlig og snill, skogvokteren er vår venn. Skogvokteren bryr seg og lytter til deg. Har du noen bekymringer om miljøet eller klimaendringer, del dem med din nye venn. Skogvokteren er her for å hjelpe deg med å føle deg bedre."
 

Trinn 6: Etter å ha introdusert skogvokteren, få speiderne til å åpne øynene og se rundt seg og tenke på ting som kanskje ikke er hyggelige i deres fantasiskog. Oppmuntre barna til å dele bekymringer de har om klimaendringer med skogvokteren. Fortell dem at det er ok å snakke om følelsene sine.

Spør speiderne:

 • Er det noe som kan true denne fantastiske skogen?

 • Finnes det noen bekymringer om klimaendringer i skogen deres?

Tips

Tegn skogvokteren sammen. Be alle speiderne om å komme med en beskrivelse av skogvokteren etter tur. Tegn etter hvert som speideren forklarer.

Trinn 7: Snakk om naturen og dens utrolige evne til å helbrede og beskytte jorden. Den spiller en viktig rolle og kan være en superkraft som hjelper til med å ta vare på planeten vår!
 

Utfordre fantasien ved å fortelle: "Visste du at naturen har superkrefter? Trær bidrar til å rense luften, og blomster gjør verden fargerik. Du kan også være en natur-superhelt ved å gjøre små ting for å hjelpe planeten vår. Hvilke superkrefter kan du ha?"
 

Trinn 8: Be speiderne lukke øynene igjen. Få dem til å forestille seg at de holder et lite frø som representerer håp om en bedre og grønnere verden, i hendene sine. Be dem tenke på en ting de kan gjøre for å hjelpe naturen, som å resirkulere eller spare energi.
 

Utfordre fantasien ved å fortelle: "Nå, forestill deg et lite håpsfrø i hendene dine. Dette frøet representerer kjærligheten din til naturen og håpet du har for en bedre verden. Hva er en liten ting du kan gjøre for å hjelpe jorden? Det kan være så enkelt som å slå av lysene når du ikke bruker dem.
 

Trinn 9: Be speiderne å bruke hendene sine til forsiktig å vanne frøet med omsorgsfulle tanker om jorden.
 

Utfordre fantasien ved å fortelle: "La oss vanne dette håpsfrøet med kjærlighet og omsorg. Forestill deg at omsorgsfulle tanker strømmer ned som regn, og hjelper frøet å vokse."
 

Trinn 10: Få nå speiderne til å åpne øynene sakte. Minn dem på om at de kan komme tilbake til denne magiske skogen når som helst om de føler seg bekymret, og at naturen alltid er der for å trøste dem.
 

Utfordre fantasien ved å fortelle: "Pust dypt og åpne øynene sakte. Du kan besøke denne magiske skogen i tankene dine når du vil. Og husk, naturen er alltid her for å få deg til å føle deg rolig og lykkelig."
 

Trinn 11: Etter å ha fullført visualiseringen, gi speiderne tid til å dele erfaringene sine hvis de føler seg komfortable med det. Dere kan også diskutere de små handlingene de kan ta for å beskytte miljøet.
 

Utfordre fantasien ved å fortelle: "Vil noen dele sin favorittdel av den magiske skogen? Eller kanskje noe du vil gjøre for å hjelpe jorden? Det er kjempebra å få høre hva dere tenker!"
 

Trinn 12: Avslutt aktiviteten ved å takke speiderne for å være med på dette spesielle eventyret med deg. Fortell dem at de har makten til å gjøre en positiv forskjell, og at kjærligheten deres til naturen kan hjelpe til med å gjøre verden til et bedre sted for alle.

 

Utfordringer og erfaringer

Det kan være lurt å gjennomføre aktiviteten et rolig sted.

 • Publisert: 02.01.2024
 • Forfatter: Internasjonal komité
 • Tenkedagen
 • Bever
 • Småspeider
 • Vår
 • Sommer
 • Høst
 • Vinter
 • Aktivitet
 • 0 - 30 min
 • Ute
 • Inne