Speiding for alle

Hvorfor

For å bli bevisst på mulige hindringer barn og unge som vil bli speidere kan møte, og snakke om hva dere gjør i dag og hvordan dere i speidergruppa kan bli mer inkluderende.

Bidrar til følgende mål
  • L-8 Utvikle forståelse for hvordan forskjellige fysiske og psykiske funksjonsutfordringer kan påvirke livskvaliteten.
  • S-13 Bli kjent med ulike kulturer og samfunnsgrupper, og mennesker som tilhører disse.
  • V-9 Opplev, og bidra til, godt samhold i enheten.
  • Spillekortene
  • Spillveiledningen

Kortene kan brukes digitalt eller skrives ut. De er designet i A5-størrelse, så hvis de skal skrives ut på en vanlig skriver bør de skrives ut på A4-ark og "to per side", for at ikke teksten skal bli for liten.

Fremgangsmåte

Speiding for alle er et spill som består av et sett kort der dere møter barn og unge med ulike behov, og en beskrivelse av hva som skal til for å tilrettelegge for dem. Det kan hjelpe dere å bli bevisste på mulige hindringer barn og unge som vil bli speidere kan møte, og være innledning for en prat om hva dere gjør i dag og hvordan dere kan bli mer inkluderende.

Første del av spillet handler om å samle så mange stikk med fire kort som mulig. Et stikk inneholder de fire personene som er avbildet nederst på hvert kort. Kortene stokkes og deles ut til alle spillerne. Det er mulig at noen får flere kort enn andre (dette gjenspeiler at vi begynner med nokså forskjellig utgangspunkt i livet).

En tilfeldig spiller starter spillet ved å spørre en annen spiller om et kort i en kategori der han/hun har minst ett kort. For eksempel spør første spiller: «Frida, har du Abdullah?» Hvis Frida svarer at hun har Abdullah, må hun gi fra seg dette til spilleren som spør. Hvis Frida ikke har kortet, går turen til henne, og hun kan spørre en annen spiller om et annet kort.

Den som lykkes med å få tak i et nytt kort, leser kortet høyt. Han/hun fortsetter deretter ved å spørre en annen spiller om et kort. Å huske hvem som har hvilke kort, kan være til god hjelp i spillet.

Når du har klart å samle et stikk, leser du opp de fire kortene. Det står også et spørsmål på hvert kort. For hvert kort skal dere diskutere i hvilken grad dere er villig til og har mulighet til å senke den aktuelle terskelen eller utvikle det aktuelle verktøyet.

Spillet inneholder også to blanke stikk. Disse kan dere bruke til å tilpasse spillet til deres speidergruppe. Dere kan også ta bort et stikk, hvis dere synes det er mindre relevant hos dere.

Spillet avsluttes når alle stikkene er tatt. Spilleren som har flest stikk har vunnet. Selv om det er et spill, er det like viktig at dere har hatt en interessant prat om mangfold i speideren.

Referanser

Speiding for alle er en oversettelse og tilpasning av spillet "FOS Drempelkwartet / FOS Threshold Quartet". Originalen er utviklet av det belgiske speiderforbundet FOS Open Scouting.

Utfordringer og erfaringer

Noen kan oppleve at enkelte av eksemplene er mindre relevant for sin speidergruppe. I så fall er det bare å hoppe over disse kortene. Det finnes noen blanke kort, der dere kan lage egne eksempler. Hvis dere har forslag til nye kort, send dem til forbundskontoret.

• Publisert: 25.01.2019
  • Forfatter: NORGES SPEIDERFORBUND