<link rel="stylesheet" href="styles.css">

Spikk en treskje

Spikk en skje av en pinne dere har funnet i skogen ved bruk av kniv og skjekniv.
Hvorfor

Lære å lage en treskje og hvordan man bruker kniv og skjekniv på en god og forsvarlig måte.

Bidrar til følgende mål
  • K-7Få erfaring med bruk av arbeidstegninger, oppskrifter og planleggingsverktøy
  • K-8Få øvelse og kunnskap innen bruk og vedlikehold av ulike redskaper.
Forberedelser og forkunnskap

Det kan være lurt å gå gjennom gode spikkeferdigheter og hvordan man bruker av en skjekniv. 

Speiderne kan finne emnene til skjeen selv på møtet eller få utdelt emner som er funnet av leder/førerpatrulje på forhånd.

Utstyr
  • Spikkekniv
  • Skjekniv
  • Sag
  • Matsikker behandlingsolje til tre (For eksempel solsikkeolje)
Fremgangsmåte
  1. Velg trevirket
    Velg et passende stykke trevirket. Velg gjerne en som allerede har en del av den ønskede formen, slik som en grein med en naturlig bue som passer for en skje. En grein eller et treemne som er omtrent 15-20 cm langt og 3-5 cm i diameter er en fin størrelse.
     
  2. Merk av skjeformen
    Bruk en blyant eller tusj til å merke av skjeformen på trevirket. Dette kan være en oval eller hjerteform, avhengig av hva man ønsker.
     
  3. Begynn å spikke
    Start forsiktig å fjerne overflødig tre langs kantene av skjeformen. Jobb deg gradvis innover mot midten av skjeen. Pass på at du ikke spikker for mye av gangen for å unngå å ødelegge skjeen.
     
  4. Lag skålformen
    Fortsett å fjerne tre forsiktig fra midten av skjeen for å lage en skålform. Dette er det området som du vil bruke til å samle maten når du spiser.
     
  5. Rund av kantene
    Rund av kantene på skjeen for å gjøre den mer behagelig å holde og spise med.
     
  6. Finpuss
    Når du er fornøyd med formen, bruk sandpapir eller en fil for å glatte ut overflatene og fjerne eventuelle ujevnheter. Dette vil også gjøre skjeen mer behagelig å bruke.
     
  7. Test skjeen
    Test skjeen ved å bruke den til å spise noe. Hvis den fungerer bra, er du ferdig! Hvis ikke, kan du justere formen eller glatte ut overflatene etter behov.
     
  8. Vedlikehold
    For å bevare skjeen, kan du behandle den med litt matolje eller bivoks for å beskytte trevirket og gi det en fin glans.
Sikkerhet
  • Gå gjennom knivreglene på starten av møtet
  • Ha førstehjelpsutstyr tilgjengelig
Referanser

Enkel Treskjæring (2001) av Tom Skånsar Borgersen

Foto: Alexander Vestrum

Utfordringer og erfaringer

Å spikke sin egen skje kan være utfordrende og krever tid og tålmodighet, for å få en fin skje kreves og en skarp kniv og mye tid.

  • Publisert: 17.09.2023
  • Forfatter: Erik Haugland
  • Nevenyttighet
  • Stifinner
  • Vandrer
  • Rover
  • Leder
  • Kreativitet
  • Vår
  • Sommer
  • Høst
  • Vinter
  • Aktivitet
  • Møteforslag
  • 90 min +++
  • Ute
  • Inne

Våre samarbeidspartnere

Frivillighet Norge
Flyktninghjelpen logo
LNU logo
Norsk friluftsliv
Stena Recycling
Tufte Wear