Ta med et asylmottak på tur (prosjekt)

Forslag til prosjekt for å bidra til å inkludere nye landsmenn og vise fram speideren og norsk natur.
Bidrar til følgende mål
  • L-5 Spre glede ved å gjøre noe uselvisk og hyggelig for andre.
  • S-13 Bli kjent med ulike kulturer og samfunnsgrupper, og mennesker som tilhører disse.
  • V-12 Arbeid for likeverd og forståelse mellom mennesker.
  • V-5 Utvikle forståelse og respekt for andres grenser og behov, og vis hensyn i kontakt med andre.
Fremgangsmåte

Steg 1: Hva brenner dere for?

Alle fortjener en sjanse i et nytt land, og mennesker som sitter på asylmottak har nok av dårlige opplevelser i bagasjen fra før av. Vi tror at å gå på tur ute i naturen er en veldig fin bit av norsk kultur, da det er en fin sosial arena, og gir økt livskvalitet og ikke minst tidsfordriv. I tillegg er det en fin mulighet til å se hvilket forhold de har til naturen i andre kulturer.

Steg 2: Hvordan få det til?

Finn ut hvor dere har deres nærmeste asylmottak. Du finner en oversikt over asylmottak her: https://www.udi.no/asylmottak/adresser-til-asylmottakene/. Spør om de kan tenke seg å være med ut på tur. Dersom de er med på det, kan dere gå videre til å finne en dato, og finne ut litt om deltakernes forutsetninger og ønsker.

For eksempel:

• Er de innstilte på en dagstur eller langtur?

• Er de innstilte på en topptur eller en tur i marka?

• Har deltakerne utstyr til en større tur? Kan dere eventuelt finne en løsning med å låne utstyr noe sted?

Etterpå kan dere begynne å planlegge selve turen. Det enkle er ofte det beste! Skal dere ha noen aktiviteter, eller skal dere bare gå og nyte naturen? Dere kan godt planlegge sammen med dem som jobber der, eller komme med noen forslag som dere kan presentere, da de kjenner asylsøkerne godt, og vet å legge til rette. Kanskje tenker de på ting dere ikke tenker over?

Matlaging er en aktivitet som ofte knytter mennesker sammen. Kanskje dere kan lære å lage en ny turrett av asylsøkerne? Dere kan finne inspirasjon her: http://www.turmat.no/.

Steg 3: Gjør det!

Noen ting å tenke på når dere gjennomfører turen. Når dere skal ha med mange som kanskje ikke har så mye turerfaring, er det viktig at dere vurderer forholdene og aktiviteten underveis. (Se 3x3-modellen i aktivitetsheftet)

I tillegg til fysiske forhold som været, kan det også dukke opp utfordringer relatert til språk og hvordan dere kommuniserer med de nye turkameratene.

God tur!

Steg 4: Slik gikk det!

Evaluer turen og tenk hva gikk bra, hva kunne blir bedre. (tre positive og en utfordring).
Er dette noe dere har lyst til å gjøre igjen?
Føler dere at dere har bidratt til å integrere nye landsmenn?

Hurra!

Husk å feire gjennomføringen av prosjektet.

Denne aktiviteten bidrar til å jobbe for FNs bærekraftsmål:
FNs_baerekraftsmaal_0_ikon.pngFNs_baerekraftsmaal_10-mindreulikhet.jpgFNs_baerekraftsmaal_11-baerekraftigebyerogsamfunn2.jpg

Les mer om FNs bærekraftsmål hos FN-sambandet på FN.no

Referanser

Prosjektforslaget er utviklet i forbindelse med Patruljen i samfunnet 2018.

• Publisert: 28.05.2018
  • Forfatter: NORGES SPEIDERFORBUND