Tips til å engasjere seg i et bistandsprosjekt

Roverne i 1.Sandnes speidergruppe deler sine tips til hvordan man kan engasjere seg i et bistandsprosjekt.
Bidrar til følgende mål
 • S-14 Engasjer deg i aktuelle samfunnsproblemer eller kriser, lokalt, nasjonalt eller internasjonalt.
 • S-4 Ta ansvar i samfunnet, lokalt, nasjonalt eller internasjonalt.
 • V-8 Utvikle forståelse for fellesskapets verdi, og vis vilje til å bidra i fellesskapet.
Forberedelser og forkunnskap
 1. Skap interesse
  Snakk med speidere, ledere og foreldre om det er interesse for en slik reise. Det vil bli lettere med planlegging jo flere som er interessert. Begrens alderen til de aktuelle speiderne til en gruppe som er moden for en tur med sterke inntrykk.

 2. Finn en organisasjon å samarbeide med
  Snakk med ledere, venner, familie eller lokale menigheter om de kjenner til organisasjoner som driver med hjelpearbeid eller misjonsorganisasjoner som er villige til å ta imot gjester og lage en tur til gruppa. Til gjengjeld kan gruppa bidra med innsamling av klær, praktisk arbeid i organisasjonen og pengestøtte. Dette er utrolig lærerikt og spennende å være med på, og passer veldig fint med verdiene i speideren.

  Bruk tid på å bli kjent med organisasjonen dere tenker å samarbeide med, og finn ut av hvilke verdier og visjon de har og hva de står for.

 1. Møter
  Det er viktig å ha jevnlige møter for å holde foreldrene og lederne oppdatert på planlegging. Dere bør også ha jevnlige møter for alle speiderne og lederne som deltar, slik at alle får delta og får egne oppgaver.

 1. Finn et reisebyrå
  Organisering og planlegging av flyturen går mye lettere ved hjelp av et reisebyrå. Disse hjelper med billige billetter og muligheten til å ha med ekstra bagasje. De kan også hjelpe dersom det oppstår uforutsette hendelser før turen, for eksempel at noen ikke har mulighet til å delta likevel.

  Reisen står for størsteparten av utgiftene til turen, så her er det viktig å være tidlig ute med bestilling av billetter.

Fremgangsmåte

Gjennomføring av turen

 1. Vaksiner
  Avhengig av hvor dere skal reise, vil det være behov for å sjekke at alle som deltar er vaksinert. Sjekk derfor i god tid at alle speidere har nødvendige vaksiner, slik at det er tid til å få tatt dem i god tid før reisen.

 2. Dugnad og inntjening av penger
  En tur slik som denne koster en del, og det vil derfor være behov for å skaffe penger. Bestem hvordan dere vil samle inn penger. Dette kan gjøres individuelt eller at alt dere samler inn går til en felles pott. Bestem også budsjett og sett realistiske mål for innsamling. Det er viktig å være engasjert i innsamling for å gi alle speiderne like muligheter til å reise.

  Eksempler på inntjening: dopapirsalg, plukke søppel i byen for kommunen, samle panteflasker, ta kontakt med diverse bedrifter, naboer, venner og foreldre og spør om arbeid.

 1. Bli kjent med destinasjonen
  Sett av egne kvelder hvor speiderne og lederne kommer sammen for å snakke om reisen og bli kjent med landet og området dere skal reise til. Fordel gjerne oppgaver, sånn at speiderne kan lære hverandre om forskjellige aspekter ved kulturen og området. Det er viktig å være opplyst om skikker, normer og religiøse overbevisninger.

  Inviter gjerne foreldre til temakveld, lag mat fra området, pynt med tradisjonelle elementer og fortell foreldre om turen.

 1. Pakking
  Lag en felles pakkeliste sånn at alle speiderne ikke glemmer de viktigste tingene.
  Husk! Merk klærne med navn!

  Fordel fellesutstyr som dere skal ha med på hver enkelt. (Innsamlede klær eller annet bistandsmateriell.)

Reise

 1. God tur!

Referanser

Tipsene er skrevet av rovere fra 1. Sandnes speidergruppe, etter at de i 2016 som speidere deltok på et bistandsprosjekt på Filippinene. Les mer om turen her.

 • Publisert: 23.02.2018
 • Forfatter: Aleksander Evensen, Guro Nordbø Braut, Maren Grødem Larsen og Karolis Kivaras
 • Patruljen i samfunnet

Del saken

 • Rover
 • Samfunnsengasjement
 • Vennskap
 • Fagstoff

Våre samarbeidspartnere

Camp Villmark
Flyktninghjelpen
Frivillighet Norge
LNU logo
Norsk friluftsliv
Vitensenterforeningen