<link rel="stylesheet" href="styles.css">

Treskjæring

Spikk en skje!
Hvorfor

Lære å bruke finmotorikk og kniver til å lage et funksjonelt produkt.

Bidrar til følgende mål
  • K-1Utvikle dine sanser, motorikk og koordinasjonsevne.
  • K-7Få erfaring med bruk av arbeidstegninger, oppskrifter og planleggingsverktøy
  • K-8Få øvelse og kunnskap innen bruk og vedlikehold av ulike redskaper.
Forberedelser og forkunnskap

Gode spikkeferdigheter og generell kunnskap til bruk av en skjekniv

Utstyr
  • Spikkekniv
  • Skjekniv
  • Sag
  • Matsikker behandlingsolje til tre (For eksempel solsikkeolje)
Fremgangsmåte

Trinn 1: Velg trevirket
Velg et passende stykke trevirket. Selje eller bjørk er lett å skjære i. Velg gjerne en som allerede har en del av den ønskede formen, slik som en grein med en naturlig bue som passer for en skje. En grein eller et treemne som er omtrent 15-20 cm langt og 3-5 cm i diameter er en fin størrelse. Tenk på hvor stor skje du vil ha og velg et emne som er en god del større slik at du har mulighet til å forme skjeen som du ønsker. Det er også mulig å dele en liten rund vedkubbe av bjørk i to.

Trinn 2: Merk av skjeformen
Bruk en blyant eller tusj til å merke av skjeformen på trevirket. Dette kan være en oval eller hjerteform, avhengig av din preferanse.

Trinn 3: Begynn å spikke
Start forsiktig å fjerne overflødig tre langs kantene av skjeformen. Jobb deg gradvis innover mot midten av skjeen. Pass på at du ikke spikker for mye av gangen for å unngå å ødelegge skjeen din.

Trinn 4: Lag skålformen
Fortsett å fjerne tre forsiktig fra midten av skjeen for å lage en skålform. Dette er det området som du vil bruke til å samle maten når du spiser. Det er enklere å gjøre dette med en skjekniv, men det går fint å gjøre det med en vanlig kniv også.

Trinn 5: Rund av kantene
Rund av kantene på skjeen for å gjøre den mer behagelig å holde og spise med.

Trinn 6: Finpuss
Når du er fornøyd med formen, bruk sandpapir eller en fil for å glatte ut overflatene og fjerne eventuelle ujevnheter. Dette vil også gjøre skjeen mer behagelig å bruke.

Trinn 7: Test skjeen
Test skjeen ved å bruke den til å spise noe. Hvis den fungerer bra, er du ferdig! Hvis ikke, kan du justere formen eller glatte ut overflatene etter behov.

Trinn 8: Vedlikehold
For å bevare skjeen, kan du behandle den med litt matolje eller bivoks for å beskytte trevirket og gi det en fin glans. Det finnes også andre oljer, men husk å bruke en type olje som kan brukes på redskaper du skal spise med/ha i kontakt med mat.

Sikkerhet

Knivregler

Ha førstehjelpsutstyr tilgjengelig

Referanser

Enkel Treskjæring (2001) av Tom Skånsar Borgersen
Foto: Tiko Giorgadze, Unsplash

Utfordringer og erfaringer

Å spikke sin egen skje kan være utfordrende og krever tid og tålmodighet, for å få en fin skje kreves og en skarp kniv og mye tid, men produktet er som regel alltid verdt det.

  • Publisert: 17.09.2023
  • Forfatter: Erik Haugland
  • Nevenyttighet
  • Stifinner
  • Vandrer
  • Rover
  • Leder
  • Kreativitet
  • Vår
  • Sommer
  • Høst
  • Vinter
  • Aktivitet
  • Møteforslag
  • 90 min +++
  • Ute
  • Inne

Våre samarbeidspartnere

Frivillighet Norge
Flyktninghjelpen logo
LNU logo
Norsk friluftsliv
Stena Recycling
Tufte Wear