Troppsmøte om Speideraksjonen 2020

Et møteopplegg for tropp om Speideraksjonen 2020, med fokus på situasjonen for barn og ungdom i flyktningleire.
Hvorfor

Speiderne skal gjennom diskusjoner og rollespill sette seg inn i situasjonen til barn og ungdommer i en flyktningleir, og få mulighet til å hjelpe dem gjennom aktive handlinger.

Bidrar til følgende mål
  • K-13 Utvikle din fantasi og evne til improvisasjon.
  • L-6 Få erfaring med verdiformidling og refleksjon.
  • S-14 Engasjer deg i aktuelle samfunnsproblemer eller kriser, lokalt, nasjonalt eller internasjonalt.
  • S-2 Utvikle evnen til å tenke kritisk, gjøre deg opp egne meninger og ytre dem i ulike fora.
  • V-7 Utvikle evne til empati og solidaritet.
Forberedelser og forkunnskap

Finn fram beskrivelsen av de enkelte hovedaktivitetene og forbered det som er nødvendig.

Trådløst nettverk og pc eller annen stor skjerm til å se på filmene.

Evt bladet Speideren

Utstyrslista er avhengig av valg av hovedaktivitet. Se derfor utstyrsbeskrivelsene under de foreslåtte hovedaktivitetene.

Fremgangsmåte

Åpning (5 min):

Vanlig åpningsseremoni.

Fortell kort om dagens tema, Speideraksjonen, hvem man samler inn til i år og hvorfor man bidrar.

Alternativt gjennomfør en forkortet versjon av aktiviteten Seremoni om privilegier.

Bli kjent med årets aksjon (15 min)

Vis årets aksjonsfilm om Tanzania. Eventuelt les/fortell noen av historiene fra bladet Speideren #1, 2020.

Hvis man ikke har mulighet til å se på filmen på møtet, kan man gi speiderne i hjemmelekse å se filmen selv før møtet.

Gjennomfør aktiviteten Ta tempen på Speideraksjonen eller ta quizen om Tanzania.

Hovedaktivitet (30-40 min)

Gjennomfør en av følgende forslag til hovedaktivitet:

Samtale/leirbålsprat (10-15 min)

Velg noen av spørsmålene og diskuter i troppen, del eventuelt opp i mindre grupper. Bruk gjerne en snakkepinne e.l.

• Hvordan oppleves det å måtte forlate huset man bor i, skolen man går på og vennene man har og begi seg ut på en usikker og vanskelig reise med bare de tingene man klarer å bære med seg?

• Hva tror dere er det vanskeligste med ikke å vite hva som kommer til å skje?

• Hvilke ting er det vanskeligst å reise fra? Hva ville du selv tatt med?

• Hvordan går det med drømmene man har om fremtiden?

• Hvordan kjennes det ikke å vite hvordan det går med vennene eller familiemedlemmene du måtte forlate?

• Hvordan klarer man å holde motet oppe hvis man er redd og kanskje sulten eller fryser over lengre tid?

• Kan det komme noe positivt ut av å måtte leve som flyktning?

• Hva kan gjøre livet i en flyktningleir litt enklere?

• Hva tenker du når du ønsker å gå på skolen, men du har blitt gammel nok til at foreldrene dine sier at du skal bidra til å få tak i mat, noe som er svært tidkrevende?

Denne aktiviteten kan  evt. erstattes av Seremoni om privilegier.

Planlegging av Speideraksjonen (10-25 min)

Her kan dere gjerne begynne med å vise filmen “Speideraksjonen” for å få noen ideer til hva dere kan gjøre for å samle inn pengene.

Patruljetid:
Sett av 10-20 minutter til å komme med ideer til eller legge en plan for hva speiderne har lyst til å gjøre for å samle inn penger.

Oppsummer i fellesskap og notér det som er planlagt.

Eller: Gjør andre forberedelser til Speideraksjonen hvis dere allerede vet hva dere skal gjøre for å samle inn penger. For eksempel planlegg selve gjennomføringen eller kontakten med lokalpressen eller informasjonen på sosiale media.

Tilpass alderen og erfaringen
Hvis dere har lite erfaring med innsamlingsaksjoner fra før eller har patruljer med bare stifinnere, kan det være lurt å følge opp idéutvekslingen litt tettere fra ledernes side. Spør speiderne hva de har lyst til å gjøre, og gi dem noen eksempler fra tidligere år eller andre speidergrupper. For eksempel: gå med bøsser/sms-innsamling, selge pølser/kaffe/vafler e.l. eller gjennomføre en ryddejobb i hagen for et familiemedlem eller en nabo. Se flere ideer og tips her: https://speiding.no/aksjon

Avslutning (5 min)

Gjennomfør vanlig avslutningsseremoni

Referanser

Speideren #1, 2020.

Utfordringer og erfaringer

Lederne må selv fremstå som engasjerte og entusiastiske rundt temaet, for dette vil være med på å motivere speiderne også. Vær godt forberedt og planlegg raske og smidige overganger mellom aktivitetene.

• Publisert: 02.03.2020
  • Forfatter: NSF