Meny

Turtips - flaskehåndvask

To enkle oppskrifter på flaskehåndvask som sørger for god håndhygiene på tur.
Hvorfor

Lære å lage en enkel og nyttig turinnretning med egne hender. Øve på å klare seg med enkle midler på tur.

Bidrar til følgende mål
 • K-7 Få erfaring med bruk av arbeidstegninger, oppskrifter og planleggingsverktøy
 • L-12 Utvikle kunnskap om hygiene og smitte i hverdagen, på tur og på leir, og la dette påvirke dine vaner og valg.
Utstyr

Tynt tau

Myk plastflaske med kork og/eller drikketut

Kniv

Fremgangsmåte

God håndhygiene er alltid viktig på tur, og spesielt nå. Det finnes mange enkle måter å løse dette på, også hvis man ikke er i nærheten av vann. Her er to enkle oppskrifter på hvordan dere kan lage en enkel innretning til håndvask på en patruljetur eller helgeleir. Alt dere trenger er en flaske og litt tau, og et tre.

 

Oppskrift 1: Hengende håndvask med regulerbar vannstråle

P7020467.JPG

 

Dette er den enkleste metoden, men den er litt mindre hygienisk, fordi man må ta på flaskekorken for å skru vannet "på" og "av".

Bruk en myk engangsflaske med vanlig skrukork, for eksempel 1,5-liters brusflaske. Fyll flaska med vann hjemme eller underveis på tur. Når dere er framme på leirstedet, finn et passende tre hvor dere kan ha håndvasken, og finn behagelig høyde og praktisk plassering, som vil gjøre det enkelt å bruke håndvasken.

Bruk hyssing eller tynt tau til å feste flaska til treet med bunnen opp. Stikk et lite hull i bunnen på flaska, som nå er toppen. Nå kan dere begynne å bruke vasken. Skru opp korken forsiktig litt og litt, til dere får ønsket tykkelse på vannstrålen. Pass på å ikke skru opp for mye, for da renner alt ut på én gang.

Hva med såpe?

Har dere mulighet til å gjøre noen flere forberedelser hjemme, kan dere også lage en praktisk flaske med såpevann, som kan stå eller henge ved siden av flaskehåndvasken. Såpevannet lager dere ved å blande flytende håndsåpe med vann (ca 1:5) eller rive opp noen flak av et såpestykke og løse dem opp i vann.Såpevannet kan fylles på en vanlig plastflaske og henges opp i et tre. Da kan det være en fordel å bruke en enkel drikketut (som på drikkeflasker eller flaskevann fra butikken) istedenfor vanlig skrukork, slik at det bare kommer ut såpe når man klemmer på flaska.

Dere kan også helle såpevannet på en liten pumpeflaske (fra håndsåpe), og på den måten få ferdigskummet såpe når dere pumper. Skummet såpe gjør det enkelt å vaske hendene selv i små mengder vann, noe som er praktisk på tur.

 

Oppskrift 2: Albudrevet håndvask

Denne oppskriften krever en mer nøyaktig utførelse for å fungere, men den er helt hygienisk, fordi man bruker albuen til å få vannet til å renne.

P7020458.JPG

Til denne håndvasken trenger dere tau og en myk brusflaske som har en drikketut som stopper vannet fra å renne ut når flaska er opp-ned, men slipper ut vannet når dere klemmer på flaska. En slik tut finnes på engangs-vannflasker, som Imsdal.

I tillegg til en flaske med tut og tynt tau, trenger dere to pinner (minst 30 cm lange og 1,5-2 cm i diameter). Fest flasken mellom de to pinnene med tau, slik at pinnene krysser hverandre på den ene siden av flaska og danner en åpning på den andre (se bildet). Knytt i tillegg tau mellom flaskehalsen og krysset mellom pinnene for å sikre at flaska holder seg ca i samme stilling i forhold til pinnene (gjerne i rett vinkel). Det trenger ikke å være pent, men det skal holde.

P7020462.JPG

Så kommer den vanskelige delen. Hele innretningen skal festes til et tre, slik at flaska havner med tuten ned. Bruk godt med tau, slik at pinnene og flaska holder seg godt på plass. Pass på å henge opp i en høyde som gjør det mulig å nå opp til pinnene med albuen. Tenk også på at det kan bli behov for å løsne flaska for å fylle den på.

Nå er håndvasken klar til bruk. Dere vil raskt få tak på teknikken. Hold den ene hånda under tuten, mens du bruker albuen og underarmen til å dytte på pinnen som er på hitsiden av flaska. Pinnen klemmer i sin tur på flaska og voilà - dere har en berøringsfri håndvask! 

OBS! Til denne oppskriften skal dere ikke lage hull i bunnen på flaska!

 

 • Publisert: 02.07.2020
 • Forfatter: NSF
 • Nevenyttighet
 • Natur og miljø

Del saken

 • Stifinner
 • Vandrer
 • Rover
 • Kreativitet
 • Livskvalitet
 • Vår
 • Sommer
 • Høst
 • Aktivitet
 • Fagstoff
 • 0 - 30 min

Våre samarbeidspartnere

Frivillighet Norge
Studieforbundet natur og miljø
Flyktninghjelpen
LNU logo
Norsk friluftsliv
Vitensenterforeningen