Tycho Brahe

Lære om Tycho Brahe og hans oppdagelser
Hvorfor
Tilegne seg naturkunnskap gjennom vitenskapelig ramme.
Bidrar til følgende mål
  • F-2 Utvikle ferdigheter innen orientering.
  • K-11 Bli kjent med, og kunne bruke, forskjellige tegn og symboler.
  • K-2 Utvikle hukommelsen din.
Fremgangsmåte

Lær om Brahe

6196.jpg

TYCHO BRAHE
(1546 - 1601)

Tycho Brahe var født i Danmark. Han ble oppdradd hos en onkel som var admiral og svært rik.

Mens de andre astronomene vi har hørt om, var teoretikere var, Brahe iakttageren. Alt som 13 åring var han ”krabbekjent” på himmelhvelvet.

Hans onkel likte ikke dette ”stjernetullet” og sendte Tycho til Tyskland for å studere filosofi. I stedet kjøpte han bøker om astronomi og studerte stjernene. Han konstruerte sine egne instrumenter for å kunne gjøre mer nøyaktige beregninger. Han hadde fått en stjerneglobus som gave. Så snart han hadde beregnet en stjernes posisjon, graverte han den inn på globusen, og han fikk etter hvert 777 på plass.

Etter et utenlandsopphold flyttet Brahe tilbake til Danmark. Under sine observasjoner så han en ny stjerne bli født (super nova).

Da Brahes onkel døde arvet han en formue. Han giftet seg så med en bondepike.

Tycho Brahes vitenskapelig syssler og hans giftemål, ergret adelstanden, og han utkjempet en duell. Duellen kostet ham hans nese, og siden gikk han rundt med en kunstig nese av sølv.

Danmarks daværende konge, Frederik 2., var en beundrer av Brahe. Kongen ga Brahe øya Hveen i Øresund. Øya lå slik til at han kunne bygge et observatorium der. Observatoriet fikk navnet Stjerneborg. Her gjorde Tycho Brahe store oppdagelser og åpnet nye veier innen astronomien.

Danmarks neste konge, Christian 4., stoppet pengebevilgningene til Brahe. Brahe forlot nå Hveen og reiste med sin familie til Tyskland. Han var stadig plaget av angst for ikke å finne en som kunne overta etter seg. Denne mannen fant han imidlertid i Tyskland, en skolelærer ved navn Johannes Kepler.

I 1599 ble Brahe personlig astronom for keiser Rudolf 2. i Praha.

INSTRUKSJON: Hva er en stjerne

En stjerne er en sol som er så langt borte at den virker bitte liten.

Et stjernebilde er en gruppe klart skinnende stjerner.

Et stjernesystem består av mange milliarder stjerner.

Universet består av mange milliarder stjernesystemer.

Hvorfor virker solen og månen like store når solen er 400 ganger større?
- Fordi solen er 400 ganger lenger fra jorden enn månen.

Hvis solen var en hul ball, ville du trenge mer enn en million jordkloder for å fylle den.

OPPGAVE: Studere stjernehimmelen

LEK: Stjernebilder-memory - tegninger med navn

6197.jpg

LEK: Stjernebilder-memory - tegninger uten navn