Urettferdig ballspill (lek)

Lek der speiderne skal få føle urettferdighet på kroppen, og lære om skjevfordeling av ressurser.
Bidrar til følgende mål
  • S-12 Utvikle forståelse for hvordan likheter og forskjeller påvirker samfunnet.
Utstyr

Finn frem eller lån noen baller til fotball, basketball eller lignende. Mål opp et passe område hvis dere ikke har en fotball- eller basketballbane tilgjengelig. Lag et sett regler som vil gi det ene laget vesentlige fordeler når det spilles, tilpasset aldersgruppen. Aktuelle regler kan være:

• Det ene laget har bare lov til å gå, ikke løpe.
  • Det ene laget har bare lov til å skyte på mål fra sin egen banehalvdel.
  • Det ene laget må hinke på ett bein.
  • Det ene laget har dobbelt så mange spillere som det andre.
Fremgangsmåte

Del speiderne inn i lag og forklar reglene. Det er viktig å ikke holde på for lenge, slik at speiderne ikke går lei. Bytt om halvveis, slik at begge lagene får oppleve å spille med et fortrinn. Dersom det er mange speidere, kan det deles opp i flere enn to lag.

Avslutt med å snakke med speiderne om hvordan det føltes å spille med reglene som var laget. Fortell dem at i dag er det mange som lever med en slik urettferdighet hver dag. Noen har veldig lite penger, mens andre har veldig mye. Hvordan tror speiderne dette føles for dem som har lite?

• Publisert: 28.05.2018
  • Forfatter: NORGES SPEIDERFORBUND