Vær deg selv

Fordypningsmerke for tropp - patruljemerke, "Vær deg selv".
Hvorfor

For å hjelpe speiderne å bli bedre kjent meg seg selv, utvikle respekt for seg selv og bli bevisst på egne og andres personlige grenser.

Bidrar til følgende mål
  • L-11 Reflekter over hva som påvirker din og andres selvfølelse og forhold til egen kropp, og hvorfor det er viktig å være glad i seg selv.
  • L-2 Bli bevisst på, og utfordre, egne verdier og holdninger, og bli kjent med hva andre står for.
  • L-3 Bli bevisst på dine styrker og utviklingsmuligheter, og arbeid med egenutvikling.
  • V-5 Utvikle forståelse og respekt for andres grenser og behov, og vis hensyn i kontakt med andre.
Fremgangsmåte
  1. Lag en CV med personlige evner og egenskaper som gir deg respekt for deg selv, og bruk CV-en til å overbevise patruljen om å gi deg ansvar for en konkret oppgave.
  2. Lag en collage/fotoalbum/video som sammenlikner kroppsbildet og skjønnhetsidealer verden rundt og forandringer i dem gjennom tidene.
  3. Lag en utstilling med alle patruljemedlemmenes rollemodeller. Snakk om hva som gjør dem til rollemodeller, og hvordan de påvirker patruljemedlemmenes oppførsel og selvfølelse, det vil si om de er positive rollemodeller.
  4. Diskuter om det finnes likhetspress/vennepress i speideren og på skolen.
  5. Lag en plakat som illustrerer alt dere forbinder med forelskelse og kjæresteforhold, og diskuter om det finnes en nedre/øvre aldersgrense for de forskjellige følelsene og handlingene. Når er disse handlingene greie, og når er de krenkende?
  6. Delta i et rollespill om flørting eller vennegjeng, hvor gutter spiller jenter og omvendt, og prøv å herme etter den typiske jente-/gutteoppførselen. Snakk etterpå om hvordan dere opplevde det.
  • Publisert: 23.01.2019
  • Forfatter: NSF