Zero Waste tur
Tematur: Gjennomføre en så miljøvennlig tur som mulig.
Bidrar til følgende mål
- F-10 Utvikle gode rutiner for turplanlegging.
- K-4 Utvikle evner til logisk og taktisk tenking.
- S-10 Få erfaring med bærekraftig bruk av naturens ressurser gjennom dyrking, høsting og sanking.
- S-8 Bli bevisst behovet for å redusere forbruket, og bidra til dette gjennom blant annet gjenbruk og kildesortering.
Fremgangsmåte
I denne turen ligger det mye planlegging. Målet med turen er å gjennomføre den med så lite utslipp eller forsøpling som mulig.
Her er det mange momenter man må tenke på. For eksempel:
- Hvordan reiser vi til turen? (Gå? sykle? kollektivt? haike?)
- Skal vi ha med mat?
- Skaffe råvarer uten emballasje, hvis mulig. Kan dere finne noen av ingrediensene i naturen? Se også tips til bærekraftig mat nedenfor.
- Gjenbrukbare beholdere til å ta med maten i, slik at det ikke genereres søppel som må tas med tilbake igjen
- Porsjonering av mat på forhånd, slik at det ikke blir rester som må kastes
- Valg av varmekilde ved matlaging
- Tenke gjennom hvilke varmekilder som gir hvilke utslipp
Tips til bærekraftig mat:
https://naturvernforbundet.no/spis-naturen/barekraftig-mat-article32553-3469.html
http://www.miljodirektoratet.no/Global/dokumenter/tema/friluftsliv/smak_pa_naturen_oppskrifter.pdf
Denne aktiviteten bidrar også til å jobbe for FNs bærekraftsmål:
Aktiviteten er utviklet i forbindelse med Norges speiderforbunds satsing på Patruljen i samfunnet i 2018, som blant annet har fokus på hvordan vi kan jobbe med å nå FNs bærekraftsmål, og knytter derfor aktivitetene opp mot relevante mål. (Les mer på FN.no)
- Publisert: 13.04.2018
-
Stifinner
-
Vandrer
-
Rover
-
Friluftsliv
-
Kreativitet
-
Samfunnsengasjement
-
Vår
-
Sommer
-
Høst
-
Vinter
- Turforslag
-
90 min +++
-
Ute