- Hjem
- Støtte- og tilskuddsordninger
Støtte- og tilskuddsordninger
Her finner du oversikt over måter gruppa kan få inn inntekter. Under finner du informasjon om momskompensasjon, grasrotandelen, Frifond og andre tilskuddsordninger. Leter du etter informasjon om lederfondet eller skjema for utgiftsdekning finner du det her.
Frifond
Speidergrupper kan søke Frifond-støtte direkte i Min speiding! Korpsgrupper søker til sine organisasjoner.
Krav til speidergrupper som søker:
- Søknad må være innsendt innen fristen
- Pengene må brukes mellom 1. januar i søknadsåret og 31. august året etter.
- Dersom gruppa ikke får brukt pengene til det som er beskrevet i søknaden, ta kontakt med forbundskontoret snarest!
- Tidligere tildelte midler må være brukt og rapport levert for at ny søknad skal bli behandlet.
- Gruppas årsrapport for fjoråret må være innsendt i Min speiding
- Korpsgruppene søker via egen organisasjon. Speidernes beredskapsgrupper kan ikke søke Frifond-støtte.
Frifond 2023
Pengene må brukes mellom 1. januar 2023 og 31. august 2024. Rapporten for mottatte midler i 2023 har frist 31. august 2024 (eller må være levert før ny søknad sendes).
Frifond 2024
Søknadsfrist er 31. mai og 31. august.
Pengene må brukes mellom 1. januar 2024 og 31. august 2025. Rapporten for mottatte midler i 2024 har frist 31. august 2025 (eller må være levert før ny søknad sendes).
For 2024 kan speidergruppene søke støtte til tiltak innunder langtidsmålene for 2015-2024:
- Speidere vil ut
- Patruljen tar ansvar
- Speiding når flere
- Aktivitetsutstyr
- Oppstartsmidler (for nystartede speidergrupper)
RUTINER FOR SØKNAD, TILDELING OG RAPPORTERING
Det er lagt opp til enkle søknads- og rapporteringsrutiner. Speidergruppa kan søke om midler til flere prosjekter samlet på samme søknadsskjema. Søknad og rapport skal underskrives av gruppeleder. Før du kan søke Frifondmidler for nytt år, må du ha brukt opp midler fra året før og levert Frifondrapport.
Skrive søknad
Fyll ut søknadsskjema i Min speiding med budsjett og en kort og oversiktlig beskrivelse av prosjektet/prosjektene/tiltakene med begrunnelse for hvordan disse går innenfor kriteriene i retningslinjene. Ta gjerne med førerpatruljen når dere skriver søknad, så får speiderne være med på å vurdere hva dere trenger til gruppa! Gruppeleder må signere søknaden.
Skrive rapport
Skriv en kort og oversiktlig rapport med regnskap i Min speiding. Beskriv hvordan prosjektene/tiltakene gikk, gjerne også en evaluering og noen ord om hvorvidt målene ble nådd. Hvis ikke alle prosjektene kunne gjennomføres som planlagt, hva ble gjort og hvordan ble pengene brukt? Det er viktig at alle pengene er brukt og prosjektet er gjennomført innen rapporteringsfristen 31. august året etter tildeling.
Hvis dere har problemer med å få brukt pengene, ta kontakt med forbundskontoret snarest! Det skal ikke sendes inn regnskapsbilag/vedlegg til rapporten, men legg gjerne ved et bilde eller to som viser aktiviteten pengene ble brukt til. Regnskapsbilagene hører til i gruppas eget regnskap, og må være tilgjengelige for framvisning ved en eventuell kontroll. Rapporten sendes forbundskontoret.
Om ordningen
Frifond er en tilskuddsordning som har som mål å styrke den medlemsbaserte aktiviteten i lokalt, frivillig arbeid, det vil si i speidergruppene. Midlene skal bidra til aktivitet på lokalt plan og skal bedre rammevilkårene for frivillige og demokratiske organisasjoners medlemsbaserte virke på lokalt nivå.
Norges speiderforbund mottar sitt Frifond-tilskudd fra Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU). Ordningen er finansiert over statsbudsjettet og gjennom deler av overskuddet fra Norsk Tipping. Retningslinjer for Frifond-ordningen vedtas av LNUs styre. Du finner mer informasjon om Frifond på LNUs nettsider. Retningslinjene for Frifond i Norges speiderforbund vedtas av Speiderstyrets arbeidsutvalg (AU).
Grunnlaget for tildelingen av Frifond-støtten til barne- og ungdomsorganisasjonene er blant annet basert på antall betalende medlemmer under 26 år og tellende speidergrupper (dvs. grupper som har levert årsrapportskjema og har minst fem medlemmer under 26 år). Korpsgruppene søker Frifond-støtte gjennom sine organisasjoner. Speidernes beredskapsgrupper kan ikke søke Frifond-støtte.
Speidergrupper og kretser kan søke om momskompensasjon knyttet til driftskostnader for foregående år. Ordningen administreres av Lotteritilsynet. Informasjon om aktuelle retningslinjer finner du her. Alle søknader må sendes via forbundet. Grupper og kretser kan ikke søke direkte til Lotteritilsynet.
Gruppas/kretsens årsregnskap er grunnlag for søknaden om momskompensasjon. Det skal være signert av gruppeleder/kretsleder og valgt/oppnevnt revisor for gruppa/kretsen.
Søkerutiner
Dere søker for fjorårets regnskapsår.
Speidergrupper og kretser i Norges speiderforbund kan søke om momskompensasjon.
Dette gjøres slik:
Speidergruppe: Tallene til momskompensasjon skal skrives inn i årsrapporten i Min speiding. Legg ved signert regnskap. Frist er 31. mars.
Krets: Send årsrapporten med tall for momskompensasjon med revidert og signert regnskap inn i Min speiding. Frist er 31. mars.
Korpsgrupper søker momskompensasjon via sine korps og etter korpsets retningslinjer.
Norges speiderforbund benytter såkalt forenkelt modell, hvilket betyr at kompensasjonen beregnes på grunnlag av de totale driftskostnader knyttet til den frivillige og ikke-fortjenestebaserte virksomheten, jfr. forskriftens §3, pkt. g.
Revisorplikt for lokale og regionale organisasjonsledd:
Reglene er slik at det ikke er krav om statsautorisert revisor eller registrert revisor for underledd i organisasjonen, det vil si kretser og grupper, med årlige driftskostnader under 5 millioner kroner. Er driftskostnadene på over 5 millioner kroner, må det vedlegges en egen revisorrapport fra en statsautorisert eller registrert revisor.
Spørsmål?
Spørsmål om momskompensasjon kan sendes til nsf@speiding.no eller du kan kontakte forbundskontoret på telefon 22 99 22 30.
Grasrotandelen
Gjennom Grasrotandelen kan DIN gruppe tjene penger hver gang noen spiller gjennom Norsk Tippings spill.
Speidergrupper og kretser kan få penger fra Grasrotandelen gjennom registrering i Frivillighetsregisteret i Brønnøysundregistrene. Grasrotandelen er en tilskuddsordning hvor hver enkelt spiller i Norsk Tipping kan gi 5 % av det vedkommende spiller for direkte til et lag eller en forening etter eget ønske.
Les mer om Grasrotandelen her.
Alle som sender inn melding til Frivillighetsregisteret innen 1. februar er garantert å komme med i Grasrotandelen fra 1. mars, forutsatt at det er sendt inn korrekt informasjon. Utbetaling av midlene vil skje tre ganger i året, 1. januar, 1. mai og 1. september.
Les mer om registrering i Brønnøysundregistrene her.
Gjennom Speider-sport fondet gir Speider-sport speidere som av ulike årsaker selv ikke kan betale for speiderdrakt og enkelt turutstyr, mulighet til å delta i speideren.
Slik søker du:
Det er speidergruppa som søker og som låner ut utstyret til speideren. Søknadsprosessen er rask, enkel, ærlig og løpende på telefon 404 48 490.
Fondet bidrar til å løse praktiske problemer i speidergrupper samtidig som det bidrar til å stabilisere medlemstallet.
Speider-sport fondet eies av Norges speiderforbund og administreres av Speider-sport AS.
Les mer på Speider-sport
Vil du selv bidra?
Speider-sport tar gjerne i mot pent brukte speiderskjorter, turutstyr og hittegods, og formidler dette videre til speidere som trenger det.
Brukt utstyr merkes «Speider-sport fondet» og sendes eller leveres til:
Speider-sport AS
Rosenborgveien 15
1630 Gamle Fredrikstad
Vil du selv bytte, gi bort, kjøpe eller selge?
Bli med i Facebook-gruppen for ombruk av speidereffekter. Her kan du utveksle speidereffekter, turklær og turutstyr som du har vokst i fra eller ikke lenger bruker. Vi, miljøet og lommeboka heier på gjenbruk!
Det finners mange steder man kan søke penger. Her er oversikt over noen av mulighetene som finnes:
TILSKUDDSMIDLER #NATTINATUREN
I anledning Friluftslivets uke utlyser Norsk Friluftsliv midler for å stimulere til åpne fellesarrangement i forbindelse med #nattinaturen. Friluftslivets uke er en landsdekkende årlig feiring av friluftslivet, og det er Norsk Friluftsliv og deres 18 medlemsorganisasjoner som står bak uka.
Friluftslivets dag på Sognsvann blir avlyst også i år. I den forbindelse har Norsk Friluftsliv fått omdisponert tilskuddsmidler til #nattinaturen som grupper og kretser kan søke om et tilskudd på 5000 kr. Dette tilskuddet skal gå til å dekke kostnader for å avholde et fellesarrangement under #nattinaturen lørdag 4. september.
Arrangementet må være åpent og gratis for alle, og skal registreres i aktivitetskalenderen for
Friluftslivets uke – slik at det blir lett å finne for alle. Registreringen og kalenderen finner du på
fuke.no.
Søknadsfrist er søndag 22. august. Vi godkjenner søknader fortløpende, og det er
førstemann-til-mølla-prinsippet som vil gjelde.
Dette må den kortfattede søknaden inneholde:
- Informasjon om arrangør.
- Stedet hvor fellesarrangementet skal avholdes.
- Informasjon som trengs for utbetaling: Organisasjonsnavn, organisasjonsnummer, adresse,
kontonummer og kontaktperson med telefonnummer.
Søknaden sendes til: peter@norskfriluftsliv.no.
GJENSIDIGESTIFTELSEN
Gjensidigestiftelsen ønsker å gi støtte til de prosjektene som har størst effekt, både nasjonalt og i det enkelte lokalsamfunn. Du kan søke om midler til prosjekter som fremmer trygghet og helse.
De ønsker spesielt å finne de beste ideene som passer inn under temaet "Barn og unges oppvekstvilkår", men alle frivillige lag, organisasjoner eller ildsjeler som har prosjekter som omhandler trygghet og helse, uansett alder eller målgruppe, oppfordres til å søke.
Søknadsfrist er 15. mars og 15. september hvert år. Les mer på gjensidigestiftelsen.no.
SPAREBANKER/SPAREBANKFORENINGEN
Sparebankforeningen anbefaler alle som har en god ide til et initiativ eller prosjekt som kommer samfunnet til gode, om å ta kontakt med den lokale sparebanken eller sparebankstiftelsen for å undersøke mulighetene for økonomisk støtte gjennom næringens gaveutdelingsvirksomhet. Ofte er det gjort på noen minutter å søke om tildeling samtidig som mulighetene for å motta støtte er stor.
En samlet oversikt over alle sparebankene og sparebankstiftelsene finner du på Sparebankforeningens hjemmesider: https://www.sparebankforeningen.no/banker-og-stiftelser/medlemmer/ Ta også gjerne kontakt med foreningen ved spørsmål eller mer informasjon om sparebanknæringens gaveutdelingsvirksomhet.
SPAREBANKSTIFTELSEN
Sparebankstiftelsen vil yte bidrag til et bredt spekter av allmennyttige formål. Årlig blinkes ut ett eller flere gaveformål.
Gavetildelingen skal avspeile Sparebankstiftelsens mål om å ivareta sparebanktradisjoner. Dette kan blant annet være gjennom tiltak som utløser aktivitet og bidrar til mangfold, og som tar vare på kulturarv i ulike former.
Sparebankstiftelsen har to søknadsrunder årlig, med søknadsfrister 15. februar og 15. september.
Les mer og se søknadsskjema på Sparebankstiftelsen.no.
MIDLER TIL PROSJEKTER INNENFOR MANGFOLD OG INKLUDERING
1. mars, 1. juni og 1. august er fristene for å søke om årets tildeling av midler fra LNU (Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner) til prosjekter innenfor mangfold og inkludering.
Grupper og kretser kan søke om inntil kr 75 000 i støtte per prosjekt. Støtteordningen er fin å bruke for dem som for eksempel vil rekruttere nye grupper, holde kurs eller lage et arrangement, samarbeide med minoritets-/ majoritetsorganisasjoner, eller jobbe med tilrettelegging.
Husk at prosjektet må være noe nytt som gruppa eller kretsen strekker seg mot, som en del av en større organisasjonsutvikling, og ikke noe som skal dekke inn årlige driftsutgifter (årsmøte, ledersamling, ”vanlige” kurs osv.).
Mer informasjon om hvordan du søker.
IMDi - INTEGRERINGS- OG MANGFOLDSDIREKTORATET
IMDi forvalter tilskudd til kommuner, fylkeskommuner og frivillige organisasjoner. Speidergruppene kan søke støtte til integreringsarbeid hos 20 kommuner som er med i ordningen.
Les mer om kriterier og støtteordningen her.
IF TRYGGHETSFOND
Trygghetsfondet til forsikringsselskapet If deler hver måned ut kr 50.000 til skadeforebyggende eller skadereduserende tiltak i nærmiljøet. Støtten gis til foreninger, organisasjoner, klubber og lignende.
Beløpet til utdeling er 50 000 kroner per måned. Les mer og søk her.
MILJØDIREKTORATET
Lag og organisasjoner lokalt og sentralt kan søke om tilskudd til økt deltakelse i helsefremmende, trivselsskapende og miljøvennlig friluftsliv. Tiltak i nærmiljøet og innsats for barn, unge og grupper som er lite aktive er høyt prioritert.
Les mer i veilederen her.
Det finnes mange andre støtteordninger. Her er en oversikt fra Norsk friluftsliv over forskjellige støtteordninger