Hvis det skulle oppstå en krise i gruppa, finner du nyttig informasjon på denne siden.
Sikkerhet og beredskap i Norges speiderforbund
All aktivitet i regi av Norges speiderforbund skal ha en risikobasert tilnærming der det legges vekt på
følgende elementer:
- Uønskede hendelser skal søkes løst på lavest mulige organisatoriske nivå.
- Liv og helse skal alltid prioriteres foran alt annet. Deretter skal miljø, materielle verdier, omdømme og økonomi vektlegges.
- Sannsynligheten for uønskede hendelser skal reduseres til et akseptabelt nivå *.
- Konsekvensene av uønskede hendelser skal reduseres til et akseptabelt nivå *.
Etter en uønsket hendelse skal ivaretakelse av berørte ha høyeste prioritet og skal ikke forhindres av
andre former for etterarbeid.
* - I praksis betyr dette at alle som arrangerer speideraktiviteter for våre medlemmer skal ha et bevisst forhold til hvordan de skal forebygge og håndtere eventuelle risikomomenter. I mange tilfeller vil det være aktuelt å gjennomføre en skriftlig risikoanalyse. Se eksempler på risikoanalyse i lenkeboksen på denne siden.
Beredskapsplan
Norges speiderforbunds overordnede beredskapsplan skal sikre at organisasjonen håndterer uønskede hendelser på en best mulig måte og at alle som har roller i håndteringen av beredskapssituasjoner er kjent med sitt ansvar og sine oppgaver. Du finner beredskapsplanen i lenkeboksen på denne siden.
Ansvarlig organisasjonsledd
Gruppe
Gruppeleder er ansvarlig for alle arrangementer og aktiviteter i regi av gruppen og der medlemmer av gruppen deltar på arrangementer på vegne av gruppen. Gruppeleder er hjemmeleder for alle arrangementer i regi av gruppen, hvis ikke annet er avtalt.
Krets/korps
Krets-/korpsleder er ansvarlig for alle arrangementer i regi av kretsen/korpset og der medlemmer av kretsen/korpset deltar på arrangementer på vegne av kretsen/korpset. Krets-/korpsleder er hjemmeleder for alle arrangementer i regi av kretsen/korpset, hvis ikke annet er avtalt.
Forbund
Speidersjef er ansvarlig for alle nasjonale arrangementer og der medlemmer av Norges speiderforbund deltar på arrangementer på vegne av forbundet. Speidersjefen er NSFs ansikt utad og talsperson i media, og representerer organisasjonen i offisielle sammenhenger i forbindelse med hendelsen. Generalsekretær er medlem av kriseledelsen, rådgiver til speidersjef med spesielt ansvar for å sikre at nødvendige og riktige ansattressurser bistår ved behov.
Generalsekretær er hjemmeleder for alle nasjonale arrangementer og der medlemmer av Norges speiderforbund deltar på arrangementer på vegne av forbundet, hvis ikke annet er avtalt.
Når forbundet er ansvarlig organisasjonsledd er NSFs kriseledelse ansvarlig for håndtering. Når andre organisasjonsledd er ansvarlige er NSFs kriseledelse en støttefunksjon til ansvarlig organisasjonsledd.
Med «ansvar» menes:
- Juridisk ansvar
- Forventning om samarbeid med nødetater, kommune og andre offentlige instanser
- Forventning om samarbeid med NSF sentralt
- Oppfølging av egen organisasjon, egne medlemmer og andre berørte
Ved leteaksjoner hvor politiet er involvert, ved alvorlige ulykker og skader som krever sykehusinnleggelse, ved dødsfall i speidersammenheng, brann, store materielle og/eller personskader skal alltid Norges speiderforbund varsles umiddelbart (etter at nødnummer er ringt og førstehjelp er gitt) på Speidernes beredskapstelefon - 09123. Det er gruppeleder som har ansvar for at dette blir gjort.
Varsling
Sjekk med ansvarlig turleder på tur om det offentlige hjelpeapparatet er varslet.
Hvis ikke:
Ved sykdom eller skade
- Varsle via medisinsk nødtelefon 113, eller lokal legevakt.
Ved dødsfall eller savnet speider:
- Varsle politiet via nødtelefon 112, eller lokalt politikammer som har ansvar for koordinering og informasjon i forbindelse med savnet person eller dødsfall.
- Varsle Norges speiderforbund/krets ved å ringe Speidernes beredskapstelefon: 09123
- Det er politiet som skal varsle de pårørende.
- Vær forberedt på å avtale med pårørende hvordan disse skal holdes informert, og hvor de skal møtes (for eksempel på speiderhuset)
- Varsle internt i speidergruppen, avtale hvem som gjør hva.
Slik kan du bistå de involverte / de pårørende:
- Sende en voksen person til skadested/oppmøteplass for å bistå (blant annet for å ta seg av resten av deltakerne).
- Opprette mottak/samleplass for dem som kommer tilbake (for eksempel speiderhuset).
- Finne noen til å bemanne samlingsplassen.
- Avtale og gjennomføre informasjonsmøter snarest mulig.
- Peke ut en synlig kontaktperson for involverte og pårørende (bør være gruppeleder eller hans/hennes stedfortreder).
- Tilby det offentlige å assistere dem i å holde oversikt over de pårørende. Hvem er varslet, hvor treffes de, hvor møtes de.
- Være tilgjengelig på de telefonnummer du har oppgitt til turdeltagerne, redningstjenesten og pårørende – ikke bruke disse numrene unødig.
- Kontakte det offentlige via legevakt for å påse at aktuelle tjenester, som kommunalt kriseteam, blir varslet.
Om kontakt med media, se her.
Alle ledere, tillitsvalgte, frivillige hjelpere og ansatte har ansvar for:
- Å melde alle bekymringer, mistanker eller tilståelser om grenseoverskridende seksuell atferd, trakassering eller vold direkte til generalsekretær. Ingen som får tips eller betroelser om slike forhold skal sette i gang etterforskning på egenhånd, fordi det kan ødelegge politiets eventuelle etterforskning.
- Å sende bekymringsmelding til barnevernet eller inngi anmeldelse til politiet så raskt som mulig, hvis det er mistanke om at det har skjedd et overgrep.
Det er generalsekretær som har ansvar for å følge opp saken ovenfor involverte enheter og personer og det er også generalsekretær som skal uttale seg offentlig i saken.
Oppstår det en krise eller en ulykke, er det viktig at riktig kommunikasjon kommer raskt fram til riktige personer.
Mediehåndtering ved en krise
Kontakt med media kan kreve mye tid og kan ofte være vanskelig å håndtere dersom en ikke har gjort dette før. Det er derfor lurt å finne en egen kontaktperson som kan ta seg av dette. Her er et utdrag fra «Sikkerhet på tur». Du laster ned hele fra denne siden.
Se også Beredskapsplanen vedtatt av Speiderstyret 2020.
Intern varsling - Speidernes beredskapstelefon 09 123
Så snart som mulig etter at nødetat er varslet skal Speidernes beredskapstelefon 09 123 varsles.
09 123 skal varsles i tilfeller der:
- Speiderne har vært i kontakt med nødetater
- Nødetater ikke har vært varslet, men der alvorlighetsgrad/omfang er av en slik art/størrelse at hjemmeleder finner det naturlig å varsle oppover internt
- Speidere har vært utsatt for en hendelse som man må anta vil kunne få negativ medieoppmerksomhet, eller der det er fare for NSFs omdømme på kortere eller lengre sikt.
Speidernes beredskapstelefon 09 123 tar imot melding og bistår i tråd med beredskapsplanen.
Hvem sier hva?
- Spesielle hendelser og ulykker er det normalt speidersjefen som uttaler seg til media om (se kriteriene for varsling ovenfor).
- I mange tilfeller er det hensiktsmessig at den som er erfaringen nærmest, svarer media. Ved ulykker ute i gruppene, kan dette være gruppeleder, gruppeassistent eller en annen person i gruppa som egner seg godt som talsperson.
- I ulykker der politiet er innblandet, er det etter hvert de som «eier» informasjonen. Det er politiet som uttaler seg om dødsfall, redningsaksjoner og selve søket etter savnet person.
- Helsetjenesten uttaler seg om medisinske tilstander.
Hvordan går vi fram?
- Det er ikke hensiktsmessig at mange ulike personer uttaler seg til media. Når uhellet er ute, må gruppeleder finne en «pressekontakt».
- Som kontaktperson må du prøve å skaffe et overblikk over situasjonen. Gi mest mulig sikker informasjon. Du trenger ikke uttale deg om alt som ennå er uklart.
Når kontakter vi selv media?
- Det er ofte hensiktsmessig å sende ut pressemelding eller på annen måte selv kontakte media og opplyse om hendelsen. Dette kan gjøres i samråd med forbundskontoret og, der det er aktuelt, med forbundets kriseledelse.
- I mange tilfeller går det likevel så fort at mediene vet om saken før man rekker å ta kontakt.
- Ved mindre ulykker, som et brukket bein eller andre hendelser som kan skje på tur og leir, er det ikke naturlig å ta kontakt med media.